CHP'den hükümete altı soru: İstihbarat zaafiyeti var mı?

CHP'den hükümete altı soru: İstihbarat zaafiyeti var mı?
Sınır ötesi operasyonda dokuz askerin ölümü sonrasında, CHP yarın Ankara Tandoğan'da yapılacak mitingi iptal etti. Olağanüstü toplanan MYK açıklamasında hükümete "istihbarat zaafiyeti var mı?" diye soruldu, muhalefeti bilgilendirme çağrısı yapıldı.

Artı Gerçek - CHP, yarın Ankara Tandoğan'da yapılacağı duyurulan 'Anayasa'ya Sahip Çıkıyoruz' mitingi, sınır ötesi operasyonlarda dokuz askerin ölmesi nedeniyle iptal etti. MYK da olağanüstü toplandı. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, Pençe-Kilit Operasyonunda istihbarat zaafiyeti ve yeterli önlem alınıp alınmadığı soruldu. Meclis de bu gündemle toplantıya çağırıldı.

TANDOĞAN MİTİNGİ İPTAL EDİLDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, öğle saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, sınır ötesi harekatta ölen dokuz asker ve ardından yaşananlar nedeniyle yarın Ankara Tandoğan'da yapılması planlanan 'Anayasa'ya Sahip Çıkıyoruz' mitinginin iptal edildiğini duyurdu. Geniş açıklamanın, MYK toplantısı sonrası yapılacağını belirtti.

CHP'DEN HÜKÜMETE ALTI SORU

Yaklaşık beş saat sürem CHP MYK'sı sonrasında yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Pençe-Kilit Operasyonu ile ilgili olarak hükümete şu sorular yöneltildi:

  • 20 aydır süren Pençe – Kilit harekatının siyasi ve askeri hedefleri, bu hedeflere ulaşılma durumu nedir?
  • Bölgede teröristlerin faaliyetlerine ilişkin istihbarat temininde zafiyet var mıdır?
  • Teröristlerin saldırıları, üs bölgelerinin mevsimsel koşullara karşı yeterli korumaya ve gerekli tahkimata sahip olmaması sebebiyle mi önlenemiyor?
  • İnsansız hava araçlarının mevsimsel koşullar nedeniyle uçamadığı durumlarda gözetleme zafiyetini giderecek ilave tedbirler alınıyor mu?
  • Üs bölgelerinin termal kamera vb. gözetleme sistemleri nicelik ve nitelik olarak yeterli mi? Yetersizse neden hızla giderilmiyor?
  • Özellikle ‘altın saat’ olarak tabir edilen süre içinde sağlık desteği ve tıbbi müdahale için imkân ve kabiliyetler yeterli mi? Askeri sağlık sisteminin ilga edilmesinin bu zafiyetteki payı nedir?

'SORUMLULARIN İHMALİ OLUP OLMADIĞI AÇIĞA ÇIKARILMALI'

Açıklamada ayrıca yaşananların siyaset malzemesi yapılmasının sorunu çözmeyeceği belirtildi ve şöyle denildi:

"Bu saldırıların neden engellenemediği, gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı, sorumluların ihmali olup olmadığı derhal açıklığa kavuşturulmalıdır. İktidarın partimizce dile getirilen soruları ve çağrılarını aymazlıkla siyaset ve provokasyon malzemesi yapmasıyla bu sorun çözülemez. Milletimizin, bir vatan evladını daha yitirmeye tahammülü kalmamıştır. Hain saldırıların neden engellenemediği konusunun açıklığa kavuşturulmaması şehitlerimizin anısına saygısızlık, ülkemiz için ise bir milli güvenlik sorunudur."

Yazılı açıklamamanın sonunda iktidarın muhalefeti bilgilendirmesi ve Meclis'in bu gündemle toplanması için de çağrı yapıldı:

MECLİS'E BU GÜNDEMLE TOPLANMA ÇAĞRISI

"AKP iktidarında terk edilmiş olsa da önemli devlet politikalarının belirlenişi ile takip edilişi sürecinde düzenli olarak ve böylesi yakıcı olaylarda acilen, başta ana muhalefet partisi olmak üzere siyasi partilerin yürütme tarafından bilgilendirilmesi bir devlet geleneğidir. Bugünden başlayarak, bu uygulamaya geri dönülmelidir. Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu gündemle toplanması ve milletimizin bilgilendirilmesi çağrımızı yineliyoruz."

ÖZEL ANKARA'YA DÖNMÜŞTÜ

Sınır ötesi operasyonda dokuz askerin ölmesi sonrasında Özel, Manisa'daki say tanıtım toplantısını iptal ederek Ankara'ya dönmüş, CHP MYK'sı da olağanüstü toplantı kararı almıştı.

Öne Çıkanlar