CHP toplumsal davaları takip etmek için komisyon kurdu: Türkan Elçi de komisyonda yer alacak

CHP toplumsal davaları takip etmek için Dava Takip Komisyonu kurdu. Komisyonda Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi yer alacak. Takip edilen davalar arasında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Şenyaşarlar Davası’nın yanı sıra Tahir Elçi Davası da bulunuyor.

CHP toplumsal davaları takip etmek için komisyon kurdu: Türkan Elçi de komisyonda yer alacak

Seda TAŞKIN

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) toplumsal davaları takip etmek amacıyla hukukçu vekillerden oluşan Dava Takip Komisyonu kurdu. Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığında kurulan Dava Takip Komisyonu’nda, 2015 yılında Diyarbakır'da çıkan silahlı çatışmada başından vurularak katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’de bulunuyor. Komisyon toplumsal davaları takip edecek ve belli aralıklarla açıklama yapacak.

KURULAN KOMİSYON KADIN AĞIRLIKLI

Kurulan komisyona ilişkin Artı Gerçek’e bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, daha önce bu alanda yapılan çalışmaları genişleterek yeni bir komisyon kurduklarını belirtti. Kurulan komisyonun kadın ağırlık olduğunu söyleyen Emre, haksızlığa uğrayan her kesimin sesi olmak için toplumsal davaları yakından takip edeceklerini belirtti.

TÜRKAN ELÇİ’DE KOMİSYONDA

Kurulan Dava Takip Komisyonu’nda başından vurularak katledilen Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra, Trabzon milletvekili Sibel Suiçmez, Konya milletvekili Barış Bektaş, Antalya milletvekili Aliye Coşar, Muğla milletvekili Gizem Özcan ve İzmir milletvekili Sevda Erdan Kılıç yer alıyor.

DAVALAR YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Türkiye’de hukuk ve yargının çok tartışıldığı ve bu alanda çok sayıda şikayet olduğunu söyleyen Emre, CHP olarak bu tür rahatsızlık veren duruşmaları yerinde takip edeceklerini ve belli aralıklarla açıklama yapacaklarını belirtti. CHP’nin Türkiye’deki yargıya ilişkin dört dörtlük bir çalışma yürüteceğini belirten Emre, herkes kesimden insanın yargıyla alakalı süreçlerinde kişi ayırmadan yanlarında olacaklarını belirtti. Emre şöyle konuştu:

HRANT DİNK DOSYASINDAN, TAHİR ELÇİ KATLİAMINA…

“Takip ettiğimiz davalarda yeri geldiğinde hiç tanınmayan ve kötü muameleye uğrayan bir vatandaşın dosyası da olacak, herkesin yakından takip ettiği Tahir Elçi Davası gibi davalar da olacak. Maden facialarındaki toplu dosyalar, Çorlu Tren Kazası’nda yaşanan yargı süreci, Hrant Dink Davası ve saldırıya uğrayan gazetecilerin dosyalarını da yakından takip edeceğiz. 10 Ekim Gar Katliamı Davası, Metin Lokumcu Davası ve protesto hakkını kullandığı için haklarında dava açılan üniversite öğrencilerinin duruşmaları da olacak. Yine Mersin’de milletvekilinin hakaret ettiği ve 2 polis memurunun ihraç edildiği dosya da gündemimizde olacak.”

‘İKTİDAR GELDİĞİNDE 50 BİN KİŞİ CEZAEVİNDEYDİ’

Türkiye’de her yüz bin kişi başına 355 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyleyen Emre, Avrupa Konseyi’nin Lozan Üniversitesi tarafından hazırlanan 2022 Ceza İstatistikleri Raporu’nu hatırlattı. Emre, hazırlanan rapora göre 31 Ocak 2022 itibariyle Avrupa’da cezaevinde en fazla kişi 303 bin 945'le Türkiye'de olduğunu söyledi. İktidarın göreve geldiğinde bu sayının 50 bin civarında olduğunu belirten Emre, “İktidar Rahşan affını gerekçe gösteriyor ancak o zamandan önce bu sayı 70 bin civarındaydı” dedi.

‘YARGININ VERDİĞİ ABSÜRT KARARLAR VAR’

Yaşanan sosyal ve ekonomik kriz nedeniyle suç oranında artış olduğunu ancak hukuk alanında çok sayıda ayrımcılığın da yaşandığını belirten Emre, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de siyasi görüşe göre, kimi zaman ‘dayısı’ olana göre farklı uygulamalar yaşanıyor. Belki de yargının taraf tutma niyeti yok ama absürt verdiği kararlar var. Belki de kişilerin yeterli denetimi ve eğitimin yapılmadan makamlara gelme sorunu var. Bunun takip etmesi bir ihtiyaç ve bu ihtiyaçtan bu komisyon kuruldu.”