CHP'de belediyeler toplantısı: 36 başkan toplantıya katılmadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da partili belediye başkanlarıyla bir araya geldi. 36 başkan toplantıya katılmadı. CHP'de tartışmalara neden olan 'çevrimiçi' toplantı sonrası Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu ilk kez yüz yüze görüşmüş oldu.

Seda TAŞKIN


ANKARA - CHP’de bu hafta sonu partide iki toplantı önemli toplantı peş peşe yapılıyor. Bugün CHP Genel Merkezi’nde CHP’li belediye başkanları bir araya geldi. Toplantı yaklaşık 4,5 saat sürdü.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği ve CHP’li üst düzey yöneticilerinin katıldığı online toplantının kayıtlarının sızdırılmasının ardından, gerçekleşen belediye başkanları toplantısına 36 başkan katılmadı. Tartışmalara neden olan çevrimiçi toplantı sonrası da İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu ilk kez yüz yüze görüşmüş oldu.

BÜYÜKERŞEN: DEĞİŞİM GÜNDEMİNDE FİKRİMİ İFADE ETTİM

Toplantı sonrası açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İmamoğlu'nun değişim gündeminde kendi fikrini ifade ettiğini söyledi.

Ankara'da gerçekleşen belediye başkanları toplantısında ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ardından ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yerini aldı. Tüm belediye başkanlarının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantı salonuna geldi.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu toplantıda böyle tokalaştı.

36 BAŞKAN MAZERET BİLDİRDİ

Girişte, Kılıçdaroğlu ve Yavaş, gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.

Aralarında Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da olduğu 36 belediye başkanı ise mazeret bildirerek toplantıya katılmadı. Çerçioğlu'nun yurtdışında olduğu için toplantıya katılmadığı belirtildi.

GÜL: SIZDIRILMA KONUSUNU DOĞRU BULMUYORUM

Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, İmamoğlu’nun gerçekleştirdiği Zoom toplantısının sızdırılmasını doğru bulmadığını söyledi. Gül, partililerin kendi aralarında değerlendirme hakları olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Sızdırma zaten özel hayatın gizliliğine de aykırı bir konudur. Onu hukuki ve etik açıdan tartışmak gerekir. Hukuki yanları vardır. Birtakım insanların bir araya gelerek belli konuları tartışmasını sorun görmüyorum ama bunu daha yaygın ve kamuoyu önünde yapılmasını doğru buluyorum.”

KARALAR: HER ŞEY GÜZEL OLACAK

Toplantıya girmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, CHP’nin büyük ve güçlü bir parti olduğunu belirterek, tüm sorunlarını kendi içinde çözeceğini söyledi. Karalar, “Her şey güzel olacak” dedi.

TOPLANTISI SONRASI AÇIKLAMA YAPAN BÜYÜKERŞEN: İMAMOĞLU KENDİ FİKİRLERİNİ İFADE ETTİ

Toplantı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularını yanıtlamazken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, değişim tartışmasının toplantının gündemine geldiğini söyledi. İmamoğlu'nun ise bu konuda kendi fikrini ifade ettiğini belirtti.

Büyükerşen, Türkiye’nin yüzüncü yılında oynanan oyunların ülkenin lehine olmadığını belirterek, “Birlik ve beraberlik içindeyiz. Çünkü iç ve dışta birtakım merkezler CHP’yi parçalamak istiyor. CHP’nin bölünmesi parçalanması demek Türkiye’nin yüzüncü yıl sonrasında zayıflayan bir devlet olmasına sebep olabilir” dedi.

'ORTAK LİSTE ŞART'

“Çok yakın bir tarihte Türkiye’de yaşayacağımız yerel seçimlerden önce birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor” diyen Büyükerşen, sözlerine şöyle devam etti:

“İstediğimiz dışında meydana gelen ayrılıklara karşı bölünmelerin önlenmesi amacıyla karşıt grupların ortak listelerle, gerek mahalle adaylarının seçimlerinde gerekse kongreler ve kurultaylarda ortak liste ile gidilmesi gerektiğinin şart olduğuna inandığımı söylüyorum.”

Büyükerşen, “Değişim konusu zaten ihtilafın ana nedeni. Değişim mi, yenilenme mi, dönüşüm mü o kavramlar bile orta yeri atılmışta derinlemesine üzerine düşünmediğimiz konular” dedi.

'TOPLANTIDA GERİLİM YAŞANMADI'

Toplantıda İmamoğlu’nun da değişim üzerine kendi fikirlerini aktardığını söyleyen Büyükerşen, şöyle devam etti:

“Toplantıda bana göre bir gerilim yaşanmadı. Genel başkan çok detaylı açıklamalar yaptı ve ben dahil bu konular üzerinde hiç durmamışız. Hakikaten bilmediğimiz çok şey var, iletişim kopukluğumuz var. Sadece medyada karşılıklı görüşmelere gitmemiz de doğru değil.”

NE OLMUŞTU?

CHP'de 'değişim' tartışmaları devam ederken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP'li kurmayların zoom üzerinden yaptığı toplantının yaklaşık 15 dakikalık kısmı YouTube üzerinden yayımlanmıştı. Toplantıda CHP'de üst düzeyde görev yapan isimlerden Engin Altay, Özgür Özel, Onursal Adıgüzel, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Muharrem Erkek ve Gökhan Günaydın'ın yer aldığı görülmüştü.

Yayınlanan kayıtta, toplantıda yer alan kişiler Parti Meclisi'ni (PM) toplantıya çağırmak için bazı üyelerin imzalayacağı bir metin hakkında konuşmuştu. Toplantıyı yöneten CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, söz konusu metnin Bülent Tezcan tarafından kaleme alındığını söylemişti.

Toplantıda Tezcan tarafından yazılan dilekçenin kimler tarafından imzalanacağı, ne zaman genel merkeze verileceği ve basına nasıl duyurulacağı gibi konulara da yer verilmişti. CHP'li yöneticiler, başka üst düzey isimlerden de bahsederek kampanyaya katılacaklarını ifade etmişti.

Kaydı YouTube'dan paylaşan kanalın profilinde Bülent Tezcan'ın fotoğrafının yer aldığı görülmüştü. Kanalın tek paylaşımı olan video YouTube'da "İşte yüzyılın ihaneti! Kılıçdaroğlu'na tarihi ihanet!" başlığıyla yayınlanmıştı.

Öne Çıkanlar