CHP'de tüzük değişikliği: Danışmanlar dönemi bitiyor, İl başkanları PM üyesi olacak

CHP'de tüzük değişikliği: Danışmanlar dönemi bitiyor, İl başkanları PM üyesi olacak
Artı Gerçek, CHP'nin tüzük değişiminde öne çıkan başlıklara ulaştı. Yeni tüzüğe göre, seçilmiş il başkanları Parti Meclisi’nin (PM) doğal üyesi olacak. CHP’de danışmanlar dönemi de sonra erecek.

Burcu TURAN


ANKARA - CHP’de yaklaşık bir ay süren il kongrelerinin tamamlanmasının ardından gözler Genel Başkanın seçileceği 4-5 Kasım’da yapılacak 38. Olağan Kurultay’a çevrildi.

CHP'de bir başka başlık da tüzük değişikliği. Olağan Kurultay'dan 2 hafta sonra yapılması beklenen tüzük kurultayıyla ilgili hazırlıkların detaylarına Artı Gerçek ulaştı. Buna göre; yeni tüzükte il başkanları Parti Meclisi’nin (PM) doğal üyesi olacak. CHP’de danışmanlar dönemi de yeni tüzükle birlikte sonra erecek.

GENEL MERKEZ ÇARŞAF LİSTE İSTİYOR

CHP’nin 38. Olağan Kurultay’ın ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak. Kurultayda Genel Başkanlık koltuğu için çok adaylı yarışın olması öngörülürken, çekişmenin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile 'değişimcilerin' adayı ve partinin Grup Başkanı Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor. Genellikle CHP kurultaylarında gündeme gelen çarşaf ve blok liste ifadeleri, PM üyeliklerinin seçiminde delegelerin oyladığı listeler için kullanılıyor.

Artı Gerçek’e konuşan Kılıçdaroğlu'nun kurmayları, genel merkezin hiçbir şekilde blok liste istemediğini vurguladı. Kurmaylar, imzaların gelmeye başladığını belirterek tablo netleştiğini ve genel merkezin açık ara önde olduğunun ortaya çıktığını söylüyor.

Kılıçdaroğlu’nun kurmayları, “Sanki biz gerideymişiz gibi özellikle ‘blok liste istiyoruz’ şeklinde haberler yaptırılarak algı yaratılmak isteniyor. Tam tersine çarşaf liste olacak” ifadelerini kullandı.

ANAHTAR LİSTEDE KİMLER OLACAK?

CHP’li kurmaylar, çok iyi bir anahtar liste yapılacağını vurgulayarak “Anahtar listede çok sayıda kadın ve genç olacak. Uzun yıllar milletvekilliği yapmış isimler listede olmayacak. Yeni, geçmişten beri ön seçimi savunan partiye emek vermiş isimlerden olacak. Akademisyenler, saygın isimler olacak” ifadelerini kullandı.

CHP’DE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR NE?

CHP’nin bir başka önemli gündem maddesi ise kapsamlı tüzük değişikliği. 38. Olağan Kurultay'dan iki hafta sonra da tüzük kurultayı yapılması bekleniyor.

Peki tüzük değişimi tartışmalarında öne çıkan başlıklar neler? Yeni tüzükte, CHP’nin bütün seçilmiş il başkanlarının PM'nin doğal üyesi olacak.

İl başkanları, PM’ye katılacaklar, konuşma ve söz hakkı olacaklar ancak oylamaya katılamayacaklar. Böylece CHP örgütü artık PM’ye aktif dahil olacak.

CHP’de benzer uygulama grup başkanvekilleri için de geçerli. Grup başkanları MYK’ya katılıyor, konuşma ve söz hakları oluyor ama oylama hakları olmuyor.

KATILIMCI ÜYE TANIMI YAPILIYOR

Bir diğer başlık ise, katılımcı üye tanımı. Seçimler artık katılımcı üyelerle yapılacak. Katılımcı üyede 4 şart aranacak.

Katılımcı üyenin aidat yatırması, örgüt çalışmalarına katılması, sandık görevi yapması ve sosyal medyada partinin politikalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunlardan ikisini karşılayan aktif ve katılımcı üye olmuş olacak. Belediye başkanlarını, milletvekillerini, Meclis üyelerini bu üyeler belirleyecek.

CHP’DE DANIŞMANLAR DÖNEMİ BİTİYOR

Üç veya dört kişi PM’ye seçilmese de uzmanlıklarına göre Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) alınabilecek. Bunlar dış politika gibi konularla sınırlandırılacak. MYK’da söz hakları, çalışma hakları olacak ama oy kullanma hakları olmayacak.

Bu maddenin amacı ise CHP’de danışmanlar dönemini sonlandırmak. CHP’de artık danışmanlar ile politika üretilmeyecek. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar