CHP'den yargının Yalova hamlesine ilk yanıt: Hodri meydan, geri adım atmayız

CHP'den yargının Yalova hamlesine ilk yanıt: Hodri meydan, geri adım atmayız
Yargının Yalova'daki mahkeme olayına ilişkin hamlesine ilk yanıt soruşturma dosyasında adı geçen CHP’li Mahmut Tanal ve Seyit Torun'dan geldi. Artı Gerçek'e konuşan vekiller “Hodri meydan, bir adım da geri adım atmayız” dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA- Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma sırasında hakimlere hakarette bulunup tehdit ettikleri iddia edilen CHP milletvekilleriyle ilgili ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçlarına dayanan soruşturma dosyası, yetkisizlik kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Soruşturma dosyasında adı geçen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Artı Gerçek’e konuştu.

TANAL: BU BİR GÖZDAĞIDIR

Haklarında yürütülen soruşturmanın hukuki değil, siyasi olduğunu belirten Tanal, “Hepsine hodri medyan diyoruz biz. Bu bir baskılamadır, bu bir sindirme, bu bir korkutmadır. Burada verilmek istenen mesaj ‘biz milletvekillerine bunu yapıyoruz, vatandaşa neler yapmayız’ diyorlar. Bu bir göz dağıdır” dedi.

Ceza muhakeme kanunu hükümleri uyarınca duruşmaların tek celsede bitirilmesi gerektiğini söyleyen Tanal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tek celsede duruşma bitmiyor ve belediye başkanı seçildiği tarihten bugüne kadar kaç yıllık süre geçti ve duruşma özellikle uzatılıp, belediye başkanlığı süreci dava ile bitirilmeye çalışılıyor. Konuşulması gereken husus bu. Bu soruşturmalar kortumadır, sindirmedir. Buna pabuç bırakmayız. Hukuk çerçevesinde geren tüm mücadeleyi vereceğiz.”

CHP’Lİ TORUN: HUKUKSUZCA GÖREVDEN ALINDI

Artı Gerçek'e konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise haklarına yürütülen soruşturmaya ilişkin "Erdoğan, yavuz hırsız misali ev sahibini bastırmaya çalışıyor" dedi.

Seçilmiş Yalova Belediye Başkanı'nın hukuksuzca görevden alındığını söyleyen Torun, hakkındaki tüm iddiaların aklanmasına rağmen iki buçuk yıldır görevine iade etmediklerini söyledi.

‘ACİZ BİR İFTİRANIN ARKASINA SIĞINIYORLAR’

"Halkın verdiği yetkiyi masa başında gasbediyorlar" diyen Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte bu hukuksuzluğu gizlemek için, 'CHP'li milletvekilleri mahkeme bastı' yalanını ortaya atıyorlar. Aciz bir iftiranın arkasına saklanıyorlar. Olayın aslı şudur: Biz zaten duruşmayı takip etmek, belediye başkanımızın hakkını aramak için milletvekillerimizle birlikte mahkeme salonundaydık. Mahkemeden adaletsiz bir karar çıkması üzerine hep birlikte salonu terk etme kararı aldık. Salonu terk ettiğimiz sırada bize karşı yapılan hakaretamiz sözlü sataşmalara ve nezaketsizliğe de yanıt vererek, bu tutumu protesto ettik. Olay bundan ibarettir."

‘ELİNDEN GELENİ ARDINA KOYMASIN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın soruşturma tehdidiyle kendilerini susturmaya çalıştığını söyleyen Torun, "Mahkemelere talimat verip ‘gereğini yapın’ diyor. Elinden geleni ardına koymasın. Biz bu tehditlere pabuç bırakmayız, bir adım da geri adım atmayız. Seçilmiş Yalova Belediye Başkanı'mız başta olmak üzere, haksızlık yapılan her bir belediye başkanımızın hakkını aramaya var gücümüzle devam edeceğiz" dedi.

YALOVA MAHKEME OLAYI NEDİR?

Eski Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman zimmet iddiasıyla 27 Şubat 2020’de görevden alınmış ardından hakkında dava açılmıştı. CHP’li Vefa Salman’ın Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması geçen hafta cuma günü görüldü.

Vefa Salman’ın avukatı Deniz Baykal, duruşmada; müvekkilinin 2,5 senedir görevinden uzaklaştırıldığını ve halkın iradesinin gasbedildiğini ifade etti. Baykal, bilirkişi raporlarında Salman’ın suçsuz olduğunun belirtildiğini hatırlattı.

Yeni sanıkların dava sürecini uzatacak olması nedeniyle Vefa Salman ile ilgili yargılama kararının verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti her iki dosyanın birbiriyle benzerlik taşıdığı, sanıklar hakkında verilecek kararın diğer sanıkları da etkileyeceği değerlendirmesi ile talebi reddetti.

Salonda bulunan CHP heyeti, mahkeme heyetinin bu kararına tepki gösterdi. Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, heyet başkanına, “Yazıklar olsun. Sen tetikçisin” diye bağırdı. Diğer milletvekilleri de mahkeme heyetine tepkilerini gösterdi. Yaşanan gerginlik sonrası mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Heyet, duruşmayı izleyicilere kapattı.

ERDOĞAN, DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA İŞARET ETMİŞTİ

Yalova’da mahkemeye tepki gösteren CHP’li vekiller için de dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bunlar ahlaksızlığın en güzel örneği. Bay Kemal bunları savunuyor. Adalet Bakanlığı şu an takibatı yapıyor. Ama ben bu konuda daha ileri bir adımdan yanayım. Süratle dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir. Bunlar parlamentoyu da kirletir” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar