CHP'li Günaydın'dan iktidara 'SGK borcu' tepkisi: Amaç CHP belediyelerini zora sokmak
Seda TAŞKIN
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis’te gazetecilerle bir araya geldi. Günaydın, konuşmasına “Genel seçim sonrası Türkiye değerlendirmesi” başlıklı bir sunum yaparak başladı. Ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
'AKP'Lİ BELEDİYELERİN BORCU, HAZİNE'YE ARSA SATIŞLARI İLE SİLİNDİ'
İktidarın belediyelerin SGK borçlarıyla ilgili harekete geçmesini değerlendiren Günaydın, “Yapmaya çalıştıkları şey, CHP belediyelerini zora sokmak ve başarısız göstermek” dedi. Günaydın, “Bize diyorlar ki en yüksek borçlu belediyeler CHP'li belediyeler. En büyük belediyeler de CHP'li belediyeler. Bundan daha doğal bir şey yok. Bununla toplumsal onay alabileceğini mi düşünüyorsun? Biriktirdiğin borç CHP’ye geçtiğinde, 'Belediyelerden tahsil edeceğim' diye bağırıyor. Ama bunu AKP’li belediyelere de yapacağım diye anlat” ifadelerini kullandı. Ayrıca, AKP'li belediyelerin Hazine'ye ait arsalarının satılarak borçlarının silindiğini belirtti.
‘CHP'DE GENEL BAŞKANLIK TARTIŞMASI YOK’
CHP’li Günaydın, “Parti içinde genel başkanlık tartışması var mı?” sorusunu, “CHP’de bir yönetilme sorunu ve genel başkanlık tartışması yok” diye yanıtladı. Partinin tüzük kurultayına yönelik hazırlıkların devam ettiğini belirten Günaydın, “Tüzüğe yönelik yapılacak her çalışmayı takdirle karşılarız” dedi.
Günaydın, Meclis’in çalışma takvimine ilişkin sorulan bir soruya, “Bazı haftalarda yalnızca uluslararası sözleşmeler geçirildi. Oysa bunlar bir saatlik, bir buçuk saatlik çalışmalardır. Geçen hafta bize tasarruf tedbirleri, vergi düzenlemesi, yargı paketi, Türk Ticaret Kanunu, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve sokak hayvanları ile ilgili kanun getirileceğini söylediler. Bunun yanında Somali tezkeresi ve üç uluslararası sözleşmenin getirileceğini belirttiler” şeklinde yanıt verdi.
'SİZİNLE UZLAŞMA İSTEMİYORUZ DİYORLAR'
Günaydın, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’e yasaların önemli bir bölümüne ilişkin farklı düşündüklerini ilettiğini de belirterek şöyle konuştu:
“Örneğin, Plan Bütçe Komisyonu’nda gece 03.00’te yüzde 1’den daha fazla örgütlenme gücüne sahip sendikalara ikramiyenin çok daha ayrıcalıklı verilmesine yönelik bir düzenleme getirdiniz. Oysa bunu daha önce Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. CHP’nin götürmesi üzerine, gece yarısı Plan Bütçe Komisyonu’na sokarak Anayasa tanımazlığını gösteriyorsunuz. Bize diyorsunuz ki; Ben sizin iptal ettirdiğinizi yeniden getiriyorum. Dolayısıyla sizinle uzlaşma peşinde değilim. Bir başka konu ise, içlerinde Kızılay’ın da bulunduğu 7 kurumun çalışanlarına SGK’dan emekli olsalar bile ayrıca emekli maaşı dahil, ücret dahil her türlü edinimi almanın önünü açmıştınız. CHP buna itiraz etti ve iptal ettirdi. Bu kez yalnızca Kızılay için bunu getirdiler.
‘ÖMK’DE KESİNLİKLE 12. MADDEDEN SONRASINA TAVRIMIZ OLUMSUZ’
Vergi düzenlemesinden bunu çıkarın, vergi düzenlemesinde sizlerle hemfikir olalım dedik. Ancak 9. Yargı Paketi’nde, kadının soyadı başta olmak üzere kamulaştırma ve TMSF'nin kayyum olarak görevlendirilmesini de içeren hükümleri çıkartın, geriye kalan konularda sizlere yardımcı olalım dedik. Ama Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda kesinlikle 12. maddeden sonrasının devamına yönelik olumlu tavrımız olmayacağını söyledik.”
‘TBMM AKP MYK’SININ MEMURU DEĞİLDİR’
AKP ve MHP’nin bu konuları değerlendirdiğini ve MYK’den çıkan karara göre bilgilendirileceklerini belirten Günaydın, "TBMM’nin yasama organının AKP MYK’sinin memuru olmadığını" söyledi. AKP MYK’sinden çıkan kararların AKP grubunu bağlayacağını belirten Günaydın, “Onlar da vicdani kanaatlerine ve kamu yararına göre karar vermeliler” dedi. Günaydın, “Bu çerçevede zaman zaman farklı teklifler getirildi. Yani vergi kanununu bitirelim, sokak hayvanlarını çıkaralım dediler. Biz de böyle alelacele bir şekilde zamanı daraltmamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
‘YUMRUKLARIN HAVADA UÇTUĞU MECLİS’İ ARZU ETMEYİZ’
Günaydın, hayvan hakları ile ilgili kanuna ilişkin olarak, “Dört gün ara vereceğiniz komisyonu neden sabaha kadar çalıştırıyorsunuz?” diye sordu. İktidarın müzakereye değil, sinirlerin bozulduğu provokasyona açık ortamlar yaratmaya çalıştığını belirten Günaydın, şunları söyledi:
“Benzer bir tabloyu yine izliyorsunuz. Bu tablodan utandığımı ifade edeyim. Her saatte yumruklu kavganın çıktığı, küfürlerin havada uçuştuğu TBMM’yi hiçbirimiz arzu etmeyiz. Ancak uzun saatler süren, yoğun ışıklar altında ve stresli ortamda çalışmaya zorlamak ve bir dayatma ile yasama kararlarını geçirmeye çalışmak, Meclis’te sinirleri germektedir. Şu anda bir uzlaşma yok. Dün vergi kanununun 18. maddesi geçti. 18 maddeden sonra 54 maddelik bir kapsam bizi beklemektedir. Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir engelleme yapmıyoruz. Muhalefet iç tüzükten kaynaklanan söz hakkını kullanıyor. Bu dayatma ile Meclis’i çalıştıramayacaklarını gördüler.”
‘AKP MİLLETVEKİLLERİ DE YASA TASARISININ İÇERİĞİNE MUHALEFET EDİYOR’
AKP ve MHP milletvekillerinin Meclis’in çalışma sisteminden şikayetçi olduğunu belirten Günaydın, geçmişte bakanlık yapmış AKP milletvekillerinin de yasa tasarısının içeriğine yönelik muhalefetlerini dile getirdiklerini söyledi. Günaydın, “O halde bu teklifler nerede hazırlanıyor? Bu teklifleri bize getiren dayatanlar kimler? Hangi motivasyonla bu teklifler Meclis’i bir oldu bitti ile karşı karşıya bırakılarak geçirilmeye çalışılıyor? Bütün bunlara teslim olmayacağız” dedi.
‘SON 6 AYDA GETİRİLEN ERKEN SEÇİM KARARINI KABUL ETMEYİZ’
Günaydın, erken seçim ile ilgili bir soruya, Anayasanın 111. maddesi uyarınca bir erken seçim kararı alınabilmesi için üye tam sayısının beşte üçünün olumlu oy kullanması gerektiğini söyledi. Günaydın, “600 sandalyeli bir Meclis’te bu 360 milletvekili anlamına gelmektedir. CHP’nin milletvekili sayısı 128'dir. Cumhur İttifakı'nın da CHP'nin de ve diğer tüm siyasal partilerin de tek başına erken seçim kararı alma gücü yok” dedi.
“Yarın erken seçim talebini getirirseniz, CHP’nin 128 milletvekiliyle bunu destekleyecek” diyen Günaydın, “Erken seçim kararını bugünlere getirmeyip son 6 ayda son bir yılda Meclis’e getirmeye çalışırsanız, aslında Erdoğan'ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığının önünü açmaya çalışıyorsunuz anlamına gelecek ve biz o zaman size destek vermeyeceğiz. Siz o zaman 320 milletvekilinizin üzerine 40 milletvekili ararsınız” dedi.
İstanbul’da CHP’li bir grubun Tüzük Kurultayı’na yönelik çalışma yürüttüğü iddialarına ilişkin de konuşan Günaydın, “Biz bu alanda kim ne çalışma yapıyorsa sadece takdir ederiz. Parti için muhalefet olarak görmeyiz. Arkadaşlarımızın tüzüğe ilişkin katkılarını almaya, öğrenmeye ve uygun olanları geçirmeye çalışırız” diye konuştu.
‘HAYVANLARI BARINAKLARA KOYARAK SORUNU ÇÖZEMEZSİNİZ’
Günaydın, komisyondan geçen hayvan hakları kanununa ilişkin de konuştu. Katletmenin çözüm olmayacağını söyleyen Günaydın, “Sokak hayvanları meselesinde getirdiğiniz katletme çözümünün Türkiye'nin geldiği uygarlık düzeyi ve müktesebatı açısından uygun bir düzenleme olmadığı konusunda yalnızca biz değil, tüm kamuoyunun haklı tepkileri var” dedi. Yaralı hayvanların bir süre rehabilite edilmesi için barınaklarda tutulabileceğini ancak daha sonra doğal yaşam alanına bırakılması gerektiğini belirten Günaydın, bu yöntemle sorunun çözülmeyeceğini söyledi. Küçük kafeslere koyulan hayvanların strese girdiğini ve enfeksiyon kaparak hastalıklara yol açabileceğini de aktardı.
CHP'nin devraldığı il belediyelerinin birikmiş borcu 56 milyar TL'yi aşıyor
İBB'den Bakan Işıkhan'a yanıt: Şirketlerimizin SGK'ye prim borcu 3,3 değil 2,4 milyar lira
Son anketi açıklayan Özgür Özel: Belediyelerimize Erdoğan'ın talimatıyla darbe girişimi var