CHP'nin 'İkinci Yüzyıl' toplantısı: 'Koltuk kaygısı'yla başladı, 'İktidar iktidar iktidar!' sloganıyla sürdü

CHP'nin 'İkinci Yüzyıl' toplantısı: 'Koltuk kaygısı'yla başladı, 'İktidar iktidar iktidar!' sloganıyla sürdü
İçeri giremeyenlerden “Biz iktidara falan gelemeyiz böyle” diye tepkiler duyuldu. İçeride ise en çok atılan slogan “İktidar, iktidar, iktidar!” olacaktı. Salonda başta hakim olan 'koltuk kaygısı' Kılıçdaroğlu'yla yerini coşkuya bıraktı.

Özgür TOPUZ


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarına son verme ‘vizyonunu’ açıklayacağı toplantı İstanbul Lütfi Kırdar Salonu’nda yapıldı. 'İkinci Yüzyıla Çağrı' başlığıyla düzenlenen toplantıya partililer yoğun ilgi gösterdi.

Salonun girişinde zaman zaman tartışmalar olurken, içeri giremeyenlerden “Biz iktidara falan gelemeyiz böyle” tepkileri duyuldu. İçeride ise en çok atılan slogan “İktidar, iktidar, iktidar” olacaktı.

'KOLTUK KAYGISI' SALONDA HAKİMDİ

Girişte olduğu gibi içeride de ortam başlarda biraz kaotikti. ‘Koltuk kaygısı’ salonun her yerine hakimdi. Bir süre sonra içerisi tıklım tıklım dolarken, basına ayrılan balkon kısmına da partililerin alınmasıyla gazeteciler için işler iyice zorlaştı.

chp-2479.jpg

Bir türlü bir düzen tutturulamaması nedeniyle Kılıçdaroğlu salona biraz gecikmeli girdi. Bu sırada balkondaki gençler, “İktidar, iktidar, iktidar!” sloganı attı. Peşinden “Hak hukuk adalet” ve “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları geldi.

Selvi Kılıçdaroğlu ile protokole oturan Kemal Kılıçdaroğlu’nun solunda Altan Öymen yer alırken, Selvi Hanım’ın sağında ise Hikmet Çetin bulunuyordu.

“Dünya ile rekabet etme” tanıtımıyla hazırlanan program, CHP liderinin ABD ziyaretinin anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle başladı, “Bu bir geleceği dönüş projesi” sözüyle bitti.

'ÇÜNKÜ BAY KEMAL OLMAK BÖYLE BİR ŞEY...'

Ardından Kılıçdaroğlu sahneye davet edildi. Salondaki herkes ayağa kalktı ve yine “İktidar, iktidar, iktidar” sloganı atıldı. Kılıçdaroğlu, “O da olacak, o da olacak” karşılığını verdi, toplantının amacına uygun olarak lafı çok uzatmadan, 'siyaset üstü beyin takımı'nın tanıtımı için yerine geçti.

Konuşmasındaki, 'Yeni bir tek adam aramıyoruz' vurgusu dikkat çekiciydi. “Bugün bizden bambaşka bir sistemin altyapısını dinleyeceksiniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında bir daha artık böyle acımasız, adaletsiz, kutuplaşmış dönemler yaşamayacak” diye konuştu. 70 kişilik ‘siyaset üstü’ ekibi kurmasıyla ilgili de “Çünkü Bay Kemal olmak böyle bir şey. Çünkü benim işim birleştirmektir, sistemi kurmaktır. Benim işim sistemi çalıştırmaktır, kalıcı kılmaktır” diyerek övündü.

chp-2571-001.jpg

RIFKIN BİR SERİNLİK GETİRDİ

Kılıçdaroğlu’nun yerine geçmesinin ardından, sunucu yine şık geçişlerle, herkesin merakla beklediği Angela Merkel’in eski danışmanı Jeremy Rifkin’e skype ile bağlandı. Hayli uzun konuştu Rifkin. Bu sırada kulağında kulaklıkla Rifkin'i can kulağıyla dinleyen tek kişi Kılıçdaroğlu'ydu. Salonda bir süre sonra herkes yanındakiyle küçük sohbetlere girdi. Hatta en çok “İktidar İktidar İktidar” sloganı atılan balkonda yer yer boşluklar oluştuğu görüldü. Maalesef basın bölümünde bulunanlardan ise hiç molaya çıkan olmadı. Daha çok telefonla oynayarak 'selfi'lerini paylaşmayı tercih ettiler. Salonda o sırada bazı boşluklar oluşmasından mıdır bilinmez, Rifkin konuşurken bir serinlik sardı salonu. Sıcak ve havasızlık bir nebze hafifledi.

rifkin.jpg

Rifkin’in ardından parti sözcüsü Faik Öztrak sahneye davet edildi. Salon bir an tekrar hareketlendi. En çok iltifat gören isimlerden biri ise Öztrak'tan sonra konuşan Hacer Foggo oldu. Peşinden Hakan Kara söz aldı. Biraz ekonomi dersi havasında geçen konuşma hayli aydınlatıcıydı belki ama CHP'liler yeniden coşkulanmak için Kılıçdaroğlu'nun tekrar sahneye çıkacağı anı bekliyordu.

Selin Sayek Böke ile bir hareketlenme görüldü tekrar. Bir lider performansı sergileyen Böke barış akademisyenlerinin üniversitelere döneceğini söylediğinde oldukça coşkulu bir alkış yükseldi.

Merakla beklenen isimlerden Daron Acemoğlu sunum yapmaya başladığında ise yeniden enerjiler tükenmişti. Salondaki boş koltuk sayısındaki artış göze batıyordu. Dışarıdaki uzun kuyruktan alınan ekmek arası kaşar ile karnını doyuranlar Kılıçdaroğlu'nun yeniden sahneye çıkmasıyla içeri döndü.

Kılıçdaroğlu salonda büyük coşku ile karşılanan konuşmasında, Altılı Masa liderlerini tek tek anarak övdü. Bu sırada liderlerin görüntüsü de ekrana yansıtıldı. Kılıçdaroğlu, "Ben kirli sermayenin adamı olmam. Kirli sermayenin çaldığı 418 milyar doları borçları olarak onların defterlerine yazdım. Ben biliyorum onlar neden sürekli benimle görüşmek istiyorlar, neden aracılarla haber gönderiyorlar, neden arkamdan iş çeviriyorlar, neden anketçileri suret-i muhalefetten görünen medya kalemlerini satın alıyorlar. Kuruş kuruş dünyanın neresinde neyiniz varsa hepsini biliyorum. Bu parayı hukuk içinde sizden alacağım kurtulamazsınız" mesajı verdi ve iyice yükselen "İktidar iktidar" sloganları ile "İktidarın yolu Kılıçdaroğlu" marşı eşliğinde bitirdi konuşmasını.

ekmek-kuyrugu.jpeg
Ekonomi dersleri uzadıkça dışarıdaki ekmek kuyruğu uzuyordu

Öne Çıkanlar