CHP'nin seçim tahminleri: 'AKP'nin kaleleri' eriyor, CHP 15 ilde birinci

CHP'nin 14 Mayıs'taki milletvekili seçimlerine ilişkin hazırladığı tahminler AKP'nin 'kalesi' olarak bilinen illerde bile oy oranının eridiğini ortaya koyuyor. CHP ise 15 ilde birinci parti olarak yer alıyor.

CHP'nin seçim tahminleri: 'AKP'nin kaleleri' eriyor, CHP 15 ilde birinci

Artı Gerçek - Türkiye, altı gün sonra 13. cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekillerini seçmek için sandık başında olacak. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise seçim öncesi son virajda Türkiye geneli oy durumuna ilişkin tahminlerde bulundu. Buna göre, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu 15 ilde CHP'nin birinci parti olması öngörülüyor. İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki kentler başta olmak üzere AKP'nin birinci parti olarak görüldüğü tahminlerde, geri kalan 11 ilin tamamında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) birinci parti olarak yer alıyor.

2018 seçimlerinde İstanbul'da yüzde 42,2 oy oranına sahip AKP'nin 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 32,5 bandında olması bekleniyor. Ankara’da yüzde 39,8 oy alan AKP’nin buradaki oyunun da yüzde 29,5’e düşeceği tahmin ediliyor.

AĞRI'DA BÜYÜK DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

AKP'nin en büyük oy kaybını ise 2019'da yüzde 55,6 oy aldığı Ağrı'da yaşaması bekleniyor. Ağrı için tahmin edilen oy oranı ise yüzde 25,1.

ERDOĞAN, MEMLEKETİNDE DE OY KAYBEDECEK

Seçimlerde oy oranı en çok merak edilen yerlerden biri de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize. 'AKP'nin kalesi' olarak bilinen ve en yüksek oy oranına sahip Rize'de ise kaybın yüzde 72'nin üzerinde olacağı düşünülüyor.

AKP'nin diğer kalelerinde de durum Rize'den farklı değil. Yüzde 7'nin üstünde oy oranı beklenen diğer iller şöyle: Antalya, Bolu, Burdur, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş Ordu, Samsun, Sinop Trabzon, Bayburt ve Afyonkarahisar.

Türkiye geneli birçok kentte oy oranı yüzde 20 bandında seyrederken, bu oranı tersine çeviren şehirler de var. Bunların başında ise Hakkari, Diyarbakır, Iğdır, Dersim ve Şırnak geliyor. AKP’nin en düşük oy oranının beklendiği şehir ise yüzde 11 ile Iğdır oldu.

HDP'NİN BİRİNCİ OLDUĞU ŞEHİRLERDE SÜRPRİZ YOK

CHP milletvekilleriyle paylaşılan tahminlerde kapatılma ihtimali nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girme kararı alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) de bulunuyor. HDP'nin 2018’de birinci olduğu kentlerde yeniden birinci olması bekleniyor. Ancak önceki seçimlerde AKP’nin birinci parti olduğu Bitlis’te bu seçimlerde Yeşil ve Sol Parti’nin yüzde 40 bandının üstünde oy alarak birinci parti olabileceği öngörüldü. (Kaynak)