CIA Başkanı’nın Ankara dosyası

CIA Başkanı’nın Ankara dosyası
HABER MERKEZİ – CIA Başkanı Mike Pompeo, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nın Suriye Kürt'lerine desteğini ve AKP’nin 15 Temmuz darbe girişimin arkasında...

HABER MERKEZİ – CIA Başkanı Mike Pompeo, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nın Suriye Kürt'lerine desteğini ve AKP’nin 15 Temmuz darbe girişimin arkasında olduğunu iddia ettiği Gülen Hareketi’ni tartışmak amacıyla Ankara’ya gelecek.

Kulislerden edinilen bilgiye göre, Pompeo’nun Türkiye ziyareti ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen Salı akşamı gerçekleştirdiği 45 dakikalık telefon görüşmesinde kararlaştırıldı. İki başkanın görüşmede, her şekliyle terörizme karşı mücadelede ortak kararlılıkları ele alındı ve Trump Türkiye’nin İŞİD’le mücadeleye yaptığı katkıdan dolayı memnuniyetini dile getirdi.
Türkiye’nin iktidar yanlısı medyasına göre, iki başkan görüşmede halen İŞİD’in elinde olan Rakka ve El-Bab’ın ortak bir harekatla alınması konusunu da görüştü. Ancak Amerikalı yetkililer henüz Pompeo’nun Ankara ziyaretini doğrulamadı.

Atlantic Council’in Türkiye ve bölge uzmanı Aral'ın Stein, ARA News’a görüşmeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, ‘CİA Başkanı’nın ziyaretine sınır güvenliği, İslam Devleti’ne karşı mücadele ve Gülen konularının hakim olacağını düşünüyorum’’ değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye uzun bir süredir Amerika’nın Suriye Demokratik Güçleri (SGD) ve PKK ile bağlantılı olduğuna inandığı YPG’ye desteğini durdurmak için lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Ankara, yeni Trump yönetiminin Suriye Kürt'lerine yönelik politikada değişiklik yapmasını ümit ediyor. Ancak, Amerikalı yetkililer ve Pentagon, İŞİD’e karşı en etkili güç olarak gördükleri SDG ve YPG ile çalışmaya devam ediyor.
Amerika’nın yeni Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Senato’daki adaylık görüşmeleri esnasında Suriyeli Kürtleri Amerika’nın en büyük müttefiki olarak tanımlamıştı.
Yine de Trump yönetimi, Obama yönetimin Rakka’yı ele geçirmek için Kürtleri silahlandırmayın öngören planını bir kenara atmış ve kendi planını hazırlama yoluna gitmeyi tercih etmişti.
Amerikan Savunma Bakanlığı, İŞİD’e karşı savaşta Menbiç, Tel Abyad, Şadadi ve diğer çatışmalarda kendilerini kanıtlamış ve deneyim kazanmış olan Suriyeli Kürt gücü YPG ve SDG ile çalışmaya devam etmesi için Trump yönetimine baskı yapmaya devam ediyor.

 

Fidan ve Pompeo görüşmesi

Mike Pompeo’nun dönüşünde kendisinden ayrıntılı olarak bilgi alacağını ifade ediyor. CIA Başkanı bugün Ankara’da olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CIA Başkanı’yla görüşecek, Pompeo, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ayrıntılı olarak Suriye ve PYD/YPG konusunu çalışacak.

Bu arada, Amerikan kuvvetleri de Rakka’yı kuşatmaya hazırlanan Kürt güçlerine destek vermeyi sürdürüyor.
Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi araştırmacılarından Nicholas Heras, ARA News’e bu konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu yorumu yaptı:
‘Amerika’nın Kürtlerin öncülüğündeki SGD güçlerine desteğini kesmesi çok olası görünmüyor. Suriye’deki IŞİD karşıtı kampanyanın temeli çok fazla değişmedi diyebilirim.’’
Washington’ın bir başka Türkiye ve bölge uzmanı Amberin Zaman da bu değerlendirmeye katıldığını belirterek, ‘Kısa vadede Amerika’nın rakka’yı almak için Suriye Demokratik Güçleri ile hareket edeceğine inanıyorum. SDG, test edilmiş ve güvenilmiş bir müttefik. Ayrıca bu ilişkiye çok ciddi yatırım yapılmış bulunuyor. Ancak bu ilişkinin siyasi bir ton alıp almayacağı bir başka bir konu ve hala büyük bir soru işareti’’ dedi.

Saray'ın sızdırdığı yorum

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın yaptığı görüşmede PYD-YPG konusu gündeme geldiğinde Trump'ın "CIA Başkanı’nı gönderiyorum, onunla detaylı olarak konuşun" sözlerine yer verdi. Selvi ayrıca Trump'ın Fethullah Gülen’in iadesi konusunda Erdoğan'ın sözlerini dikkatle dinlediğini ve Gülen'in hatta ABD’de yargılamanın imkânı olup olmadığının araştırılmasını isteyeceğini de yazısında ele alıyor.

Kaynak: Aranews

Öne Çıkanlar