Cumhurbaşkanı adayı milletvekili adayı olamayacak
AKP'li Hayati Yazıcı, erken seçimle ilgili uyum yasaları komisyonunun toplantısının ardından yaptığı açıklamada 100 bin imza için seçim kurullarına gidileceğini de söyledi.
HABER MERKEZİ - AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, erken genel seçimle ilgili uyum yasaları komisyonunun toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yazıcı, cumhurbaşkanı adaylığı için yarışan isimlerin milletvekili adayı olamayacaklarını söyledi.
Hayati Yazıcı, "Bu seçimde aday olacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından herhangi bir kişinin aynı gün, aynı anda yapılacak seçimlerden ikisine de aynı anda aday olması söz konusu değil. Yani hem milletvekilliğine, parlamento üyeliğine hem de cumhurbaşkanlığına aday olması söz konusu değil" diye konuştu.
İMZA VERMEK İSTEYENLER SEÇİM KURULLARINA GİDECEK
Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza ile adaylık için yetkinin YSK'da olacağını söyleyen Yazıcı, "Her seçmen sadece 1 aday için imza verecek. Hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekili adayı olamayacak. Meclis'ten yetki yasası çıkarılacak. Paket ise haftaya yasallaşacak" dedi.
İmza vermek isteyen yurttaşların il ve ilçe seçim kurullarına gitmesi gerektiğini aktaran Yazıcı şöyle konuştu:
"Tabi bunları YSK ilan edecek, onlar da kimi destekliyorlarsa seçim kurullarına başvurmak suretiyle, kimlikleriyle birlikte o konuda beyanda bulunacak. Alındı belgesi verilmek suretiyle gerçekleşecek. Notere gidecek, masraf yapacak felan o tür yöntemler tercih edilmedi. YSK’ya başvurulacak. Çünkü bunların seçmen olması şartı var. Bir kişi bir adaya imza verebiliyor. Bunun kontrol ve denetimini seçim kurulları yapacak. Seçim kurulunun buna ilişkin bir altyapı yazılımı var. Bu denetimi sağlayacak. İl ve ilçe seçim kurullarına başvuracaklar."
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ÇIKARILACAK
Yazıcı seçim düzenlemeleri için bir Kanun Hükmünde Kararneme çıkarılacağını da söyledi: "Birçok kanundaki kavramlar devre dışı kalacak. İşte Bakanlar Kurulu, Başbakan olmayacak. O alanlara ilişkin kanunlardaki temizlemeyi Meclis’ten geçireceğimiz bir yetki kanunu çerçevesinde çıkarılacak kanun hükmünde kararname (KHK) ile olacak. Belli alanlar KHK ile düzenlenemez diye tartışmalar var. OHAL kanun hükmünde kararnamesi ile sözünü ettiğim kanun hükmünde kararnameyi karıştırmayın. Anayasa’nın 91’inci maddesinde tanımlanan yetki kanununa dayalı kanun hükmünde kararname ile yapılacak düzenlemeler alanı tanımlanmış. Önümüzdeki hafta Meclis’e sevk edeceğimiz paketteki alanlar KHK ile düzenlenemez, o yüzden kanun ile yapılacak."