Davutoğlu açıkladı: 6 başlık, 165 adımda 'Temiz Siyaset Belgesi'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin 6 başlıktan oluşan 'Temiz Siyaset Belgesi'ni kamuoyuyla paylaştı.

Davutoğlu açıkladı: 6 başlık, 165 adımda 'Temiz Siyaset Belgesi'

Partisinin 'Temiz Siyaset Belgesi'ni açıklayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Otoriterleşmeyle, yolsuzluklar arasında çok yakın bir ilişki var" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bir süredir üzerinde çalıştığı 'Siyasi Ahlak Reformu: Temiz Siyaset Belgesi'ni kamuoyuyla paylaştı. Bilkent Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında Davutoğlu'na Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Parti Sözcüsü Serkan Özcan, Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, Kurucular Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Karaoğlu, Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Serap Yazıcı eşlik etti. Çalışmanın Gelecek partisi için "ödev değil bir ahit olduğu" bilgisi aktarıldı.

TOPLANTIYA 8 PARTİ TEMSİLCİSİ KATILDI

Tanıtım toplantısına, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İYİ Parti Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Sabri Tekir, Atik Akdağ, Birol Aydın’ın yanı sıra, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nazlı Seda Vural, HDP’den Ali Özkan, Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, DSP Genel Başkan Yardımcısı Ejder Onursal, Demokrat Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Cahit Karakuş katıldı.

6 BAŞLIK, 165 ADIMDA 'TEMİZ SİYASET BELGESİ'

Çalışmada, kamu maliyesi ve para politikası, kamu kaynaklarının kullanımı, haksız kaynak transferi, siyasetin meşru finansmanı, kamu istihdamı ahlakı ile denetim ve hesap verilebilirlik başlıklarının öne çıkarken, rüşvet ve yolsuzluğa ilişkin konular ele alındı. Temiz siyaset reformu için atılması gereken 165 adım sıralandı.

Temiz siyaset reformu için atılması gereken adımlar arasında, vergi ve harcama politikalarının yeniden gözden geçirilmesi, kayıt dışı çalışma sorununun ortadan kaldırılması, mali raporların şeffaflık ilkesiyle hazırlanması, kamu gücünün özel çıkarlar için kullanılmasının engellenmesi, kamu ihalelerinde şeffaf ve rekabetçi düzen gibi maddeler sıralandı. Belgenin tamamına Gelecek Partisi'nin internet sitesi üzerinden ulaşılabileceği kaydedildi.

'BEDELİNİ HALK YOKSULLAŞARAK ÖDER'

Tanıtım toplantısında konuşan Davutoğlu, şeffaflık ilkesine vurgu yaparken mevcut iktidar döneminde otoriterleşme eğiliminin arttığını vurguladı. Davutoğlu, "Otoriterleşmeyle, yolsuzluklar arasında çok yakın bir ilişki var" dedi.

"Otoriter yolsuzluk düzeninde iktidarı elinde bulunduran siyaset, serveti elinde bulunduran iş dünyası ve bilgiyi şekillendiren sivil toplum arasında şeffaf olmayan ve denetlenemeyen bir ilişkiler ağı ortaya çıkar" diyen Davutoğlu, "Bu ilişkiler ağı içinde siyasi iktidar kendisiyle çıkar ilişkisine girmiş dar bir iş çevresine ekonomi-politik rant düzeni sağlarken, aynı iş çevresi iktidarı elinde bulunduranların siyaset üzerinden zenginleşmesine kaynak sağlar. Her iki tarafın da karşılıklı olarak memnun olduğu bu ilişkiler ağının toplumsal bedelini ise geniş halk kesimleri yoksullaşarak öder" şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU: ÇÖL İKLİMİNDE GÜL AĞACI VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

"Yaşanılan tecrübeler göstermiştir ki şahsi ahlak unsuru gerekli olmakla birlikte yeterli değildir. Şahsi ahlak zaruri ama subjektiftir ve insanoğlu melekleşemeyeceği için toplumsal geçerliliği olan bir teminat olarak görülemez. Sosyo-kültürel iklim ve kurallar manzumesine dayalı anayasal sistem desteği olmaksızın şahsi ahlakın yaşaması da belirleyici olması da mümkün değildir. Çöl ikliminde gül ağacı varlığını sürdüremez.

Demokratik toplumlarda en temel kural olan güçler ayrılığı ilkesi ise gücün objektif hukuk normlarına dayalı denetimi açısından yegane teminattır. Aslında sağlıklı işlediğinde güçler ayrılığı ilkesi insanoğlunu kendi nefsine ve dürtülerine karşı da koruyan bir ilkedir. Siyasi erki elinde bulunduran iktidar, servet birikimine sahip iş dünyası ve bilgi/kanaat üreten medya ve sivil toplum yapıları arasındaki hukuk denetimine açık şeffaf ilişkiler ağı yolsuzluklara karşı önleyici/cezalandırıcı bir demokratik hukuk düzeninin altyapısını oluşturur.

'HUKUK DÜZENİ, EKONOMİK FAALİYETLERİN VAROLUŞ ŞARTIDIR'

Şeffaflığa dayalı böylesi kapsayıcı bir demokratik hukuk devleti düzeni sadece ahlaki bir gereklilik değildir. Aynı zamanda ekonomik refahın da altyapısını oluşturur. Ekonominin sağlıklı işlemesi ve kalkınma perspektifi ile bütüncül bir vizyonun parçası haline gelmesi böylesi bir kamu düzenin varlığına bağlıdır. Antik toplumlardan küresel toplumlara kadar hukuk düzeni ekonomik faaliyetlerin varoluş şartıdır. Kamu düzeninin sürdürülebilirliği ve öngörülebilirliği ise ancak ve ancak herkes için aynı ölçüde geçerlilik taşıyan hukuk normlarının varlığı ve bu normlara dayalı bir adalet sisteminin işlemesi ile teminat altına alınabilir.

Ekonomik kaynakların belli ellerde toplandığı oligarşik yapılanmalar hukukun objektif uygulama ilke ve prosedürlerinin kaybolduğu veya keyfi şekilde uygulandığı zeminlerde ortaya çıkar. Yolsuzlukları ortaya çıkaran toplumsal iklim de böylesi bir hukuk anlayışının yaygınlaşması ile oluşur. Hukuk düzenine olan güven ise ancak ve ancak kamu denetimine açık şeffaflık ilkesi ile sağlanabilir.

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ GÜÇLÜ EKONOMİNİN ÖN ŞARTI'

Hukuki normların, bürokratik prosedürlerin ve ekonomik faaliyetlerin şeffaf bir iklimde yapılabilmesi ekonomik çekim alanı oluşturmak yanında kaynakların verimlilik ilkesine göre en etkin şekilde dağıtılmasını da mümkün kılar. Hukukun üstünlüğüne ve evrensel özgürlükçü demokrasiye dayanan ve özel mülkiyet hakkının ve girişim özgürlüğünü teminat altına alan bir anayasal düzen bu bağlamda güçlü ekonominin ön şartı olarak görülmelidir."

ahmet davutoğlu Gelecek Partisi