DBP ve DEM Parti'den İmralı mesajları: Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmeli
DBP kongresi öncesi Diyarbakır'da halk buluşmasında konuşan DBP ve DEM Partili siyasetçiler 'Kürt sorunu' ve İmralı görüşmesine dair mesajlar verdi. Buluşmada DBP'nin yeni dönemde aynı isimlerle yola devam edeceği de deklare edildi
Artı Gerçek - Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 12 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştireceği 7’nci Olağan Kongresi öncesi Diyarbakır'da halk toplantısı gerçekleştirdi.
Kentteki bir düğün salonunda yapılan toplantıya, DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Murat Çepni, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz ve DEM Partili belediye eşbaşkanlarının yanı sıra birçok kentten siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Toplantıda ilk olarak sözü alan DBP'li Çiğdem Kılıçgün Uçar, konuşmasına 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016 tarihinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ı anarak başladı.
'2013-15'te HAKKANİYETLİ TARTIŞILMADI'
'Esas konularının Kürt sorunun demokratik çözümü' ve 'PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması' olduğunu vurgulayan Uçar, "Eğer samimi bir tartışma yapılıyorsa, eşit koşulların sağlanması gerekiyor. Kürt sorunun çözümünde asıl muhataplarından Sayın Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı. 2013-15’te sınırlı koşullarla, tecrit altındayken bu sorunun hakkaniyetli tartışılması mümkün değildi. Devlet aklının, çözümsüzlük aklının değişmesi gerekiyor" dedi.
'TECRİT DEVAM EDİYOR'
Uçar'ın ardından konuşan Bayındır ise, 'bir şeyin altını çizmek gerektiğini' vurgulayarak devam eden tecride işaret etti: "Kürt halk önderi, Ömer Öcalan’a tecridin devam ettiğini söyledi. Bu bize uyarıdır, bu bize mücadelenin gerekçesidir.”
Daha sonra söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da sözerine Ocak ayında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ı anarak başladı.
Konuşmasında, katledilen Diyarbakır Baro eski Başkanı Tahir Elçi davasında yargılanan polislere verilen beraat kararının onanmasına da tepki gösteren Tülay Hatimoğulları, “Dava karara bağlandı ancak bizim nazarımızda yok hükmündedir. O katiller hakkında alınan kararları asla kabul etmiyoruz. Tahir Elçi’lere sıkılan kurşun barışa sıkılan bir kurşundur” dedi.
'SURİYE'YE DEMOKRASİ GELMEDİ'
Suriye’deki gelişmelere de değinen Hatimoğulları, rejim değişikliği ile birlikte 'demokrasinin gelmediğini' belirterek, "Beterin beterini yaşıyoruz" yorumunu yaptı.
Hatimoğulları devamla şunları söyledi:
"Suriye’de Kürt halkına dönük gerçekleşen operasyonların yanı sıra oradaki Arap Alevilere, Hristiyanlara, Durzilere dönük ciddi katliamlar gerçekleşiyor. Bütün dünya kamuoyuna, bütün uluslararası güçlere, demokrasi güçlerine Amed’den sesleniyoruz; oradaki katliamları, operasyonları durdurmak için derhal harekete geçilmelidir. Biliyoruz ki; Suriye’deki tek çare Kürt halkı başta olmak üzere oradaki yaşayan bütün farklı halkların ve inançların temsiliyetini sağlayan demokratik bir Suriye’nin inşası dışında bir seçenek yoktur. Bu seçeneğin içinde de Rojava modeli hayata geçmiş bir modeldir ve bütün Ortadoğu'ya ve dünyaya örnek olmuştur. Bu modelin hayata geçerek resmileşmesinin elzem olduğunu altını çiziyoruz."
'KÜRT SORUNU DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLMELİ'
"Irak, İran, Suriye ve Türkiye’de Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmelidir" vurgusu yapan Hatimoğulları, DEM Parti heyetinin İmralı görüşmesine dair de şunları söyledi:
"DEM Parti Heyeti Sayın Öcalan’ı İmralı’da ziyaret etmiştir. Sayın Öcalan’ın heyetimize söylediği bir iki noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. 7 maddelik açıklamayı yaptık onları elbette izlediniz. Sayın Öcalan şunu söylüyor; ‘Suriye’deki gelişmeleri herkes yakinen takip etmelidir. Filistin’deki Gazze’deki gelişmeleri herkes yakinen takip etmelidir. Bugün emperyalist güçlerin bölgede oynamak istediği oyunlara baktığımızda; Türkiye Kürdistanı’nı da diğer bölgeleri de her yeri Gazze’ye çevirmek istiyorlar. O nedenle Kürt sorunu çözülmelidir. Bu nedenle onurlu bir barışa imza atılmalıdır’ diyor. Bizler de bu sözlerin arkasındayız. Bir şey daha iletti bizler de elçi olarak onu sizlere iletmek isteriz. ‘Dışarıda onurlu halkımıza, mücadeleden asla vazgeçmeyen İmralı kapılarının açılmasına vesile olan değerli halkımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum’ dedi.
Devlet aklına biz buradan seslenmek istiyoruz; İmralı’da gerçekleşen bu görüşme yetmez, İmralı kapıları açılmalıdır, Sayın Öcalan’ın sadece Türkiye barışı değil bütün Ortadoğu barışı için de çalışabileceği fiziki koşulların sağlanması gerekir.”
DBP AYNI İSİMLERLE YOLA DEVAM EDECEK
Halk buluşmasında, konuşmaların ardından DBP Eş Genel Başkanlığı görevi için yeni dönem isimleri de duyuruldu.
Yapılan toplantılar ve çalışmalar neticesinde DBP’nin eş genel başkanlığı görevini bir kez daha Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile yürüteceği deklare edildi. Duyurunun ardından Eş Genel Başkanlar Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, sahneye çıkarak, halkı selamladı. (MA)