DEM Parti Çankaya eşbaşkan adayları anlattı: ‘Kazanma şansımız var, kenti kendi dinamikleri ile yöneteceğiz’

DEM Parti Çankaya Belediyesi eşbaşkan adayları Türkan Demir ve Tanju Gündüzalp, seçim sürecini ve projelerini anlattı. Eşbaşkan adayları, CHP’nin kalesi olarak bilinen Çankaya’da şanslarının olduğun ve halktan olumlu tepki aldıklarını söyledi.

Seda TAŞKIN

ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Çankaya Belediyesi eşbaşkan adayları Türkan Demir ve Tanju Gündüzalp yerel seçimlere 16 gün kala Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı.

Seçilmeleri durumunda Çankaya Belediyesi’ne eşbaşkanlık sisteminin getirileceği ve Mor Bayraklı Kadın İşletmeleri'nin kurulacağını belirten belediye başkan adayları, öncelikleri arasında temiz su, öğrencilerin barınma sorunu, kadın sığınma evlerinin olduğunu aktardı.

CHP’nin kalesi olarak bilenen Çankaya’da şanslarının olduğunu söyleyen eşbaşkan adayları, “Çankayalılar doğru ve mutlu edici bir belediyecilik istiyorlarsa biz buna oldukça hazırız. Yaşadıkları oldukça yanlış bir belediyecilik” açıklamasında bulundu.

DEM Parti Çankaya adayları Türkan Demir ve Tanju Gündüzalp’in sorularımıza verdiği yanıtlar şu şekilde:

İlk olarak adaylık süreciniz ile başlamak istiyorum. Adaylık süreciniz nasıl gelişti?

Türkan Demir: Ankara’daki arkadaşlarımızla İl Kadın Meclisi’ni oluşturduk. İl Kadın Meclisi’nde sözcülük görevi yaptım. 2017 yılından bu yana HDP içinde aktif çalışmalarda bulunuyordum. Partinin bu yönde bir talebi oldu ve ben de kabul ettim. Uzun süredir Çankaya semtinde yaşıyorum ve Çankaya için bir şeyler yapma konusunda net olduğum fikrine vardım ve bu teklifi kabul ettim.

Tanju Gündüzalp: 1988 yılında Ankara’ya üniversite okumaya geldiğimden beri kent muhalefeti ve kentteki mücadele alanlarının hemen hemen hepsinde bulundum. Bununla ilgili yerel medya alanında da bulundum ve bu yaşanmışlıklar bugüne geldik. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği'nde aktif görev almaktayım. DEM Parti adaylık teklifinde bulundu. Ben de parlamenter değil yerel siyaset olunca kabul ettim.

‘HALKTAN OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ’

Yerel seçim takvimi işlerken belediye adayları da sahada çalışmaları sürdürüyor. Çankaya adayları olarak sahada çalışma yürütürken nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Türkan Demir: Biz bu süreçte ağırlık olarak bildiri dağıtımı, esnaf ziyaretleri, ev ve pazar yeri ziyaretlerinde bulunuyoruz. Halkımızın bize yaklaşımı çok olumlu, iyi ki aday oldunuz yoksa oy kullanmaya gitmeyecektik, diyorlar. Bu anlamda sahada olumlu tepkiler alıyoruz.

Tanju Gündüzalp: Gültan Kışanak’ın adaylığının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ankara'da son 10 yılın toplam seçim süreçleri ve oy oranlarına baktığınız zaman bir kan kaybından söz etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla Gültan Kışanak ve Öztürk Türkdoğan’ın aday olmasından dolayı ben de çok mutluyum. Bu seçimde kendi politik çevremden anladığım kadarıyla büyük bir doğal boykot söz konusuydu. İnsanlar üç MHP kökenli adayın hangi birine oy vereyim düşüncesindeydi. Ancak Gültan Kışanak ve Öztürk Türkdoğan’ın adaylığı üzerine, tanıdığım birçok insan oy vermeye gideceğini belirtiyor. Bunu duymak bizim için çok önemli ve sevindirici. Sokakta ise geçmiş zamanların gerilimine, Çankaya'nın iklimiyle de ilgili galiba, bugüne kadar da tek tük yaşadığımız gerilimi yaşamadık. Yine esnaf ziyaretlerinde de olumlu bir hava olduğunu söyleyebiliriz. Temaslar ve ilgi iyi bu anlamda.

Genel seçimlerde muhalefetin seçimleri kaybetmesi birçok seçmeni de olumsuz etkiledi. Seçim çalışmaları yürütürken kırgın olan seçmeni nasıl ikna etmeye çalışıyorsunuz?

Türkan Demir: Her seçimin kendi dinamikleri oluyor ve bu seçim diğer seçimlerden biraz daha farklı. Bizim için de anlamı şu: Batıda yerel demokrasiler konusunda bir iddiayla yola çıkıyoruz ve batıdaki yerel demokrasilerle ilgili iddiamızı halka anlatmak ve birlikte yönetimler oluşturmak için çalışmalar sürdürüyoruz. Parti için de, batıda yaşayan halklarımız ve bizlere oy veren yurttaşlar için de yeni bir süreç bu. Fakat olumlu karşılanıyor çünkü her kesimden seçmenimizin de söylediği yerel demokrasilerde, yerel yönetimlerde söz sahibi olmak istiyorlar. Dolayısıyla olumlu bir atmosfer olduğunu söyleyebiliriz.

Tanju Gündüzalp: Biz vaat siyaseti yapmıyoruz, yerinden yönetim ve yerel demokrasi siyaseti yapıyoruz. Üçüncü yolun tam karşılığı da bu. Bölgede, Kürt illerindeki yönetimlerden biriktirilmiş bir deneyim sözkonusu. Bu deneyim de hazırlanan Özgür Kentler kitapçığına çok iyi bir şekilde yansımış durumda. Artık bunun görünür bir modelini Batı'da da sergilememiz gerekiyor. Yaklaşımımız tam olarak bunun üzerine kurulu; yerinden demokrasi, sokak temsilciliğinden başlayan bir arada yönetim ve bir arada paylaşmak. Bir diğer başlığımız da şimdiye kadar tüm alanlarda tek cümleyle siyaset üretiliyor ya da vaatlerde bulunuyor. Biz ise öyle bir politikayla yaklaşmıyoruz çünkü Türközü’nün başka bir ihtiyacı var Ayrancı’nın farklı ihtiyacı var. Bu farklı ihtiyaçları tariflemeden yapılacak bir belediyecilik doğru bir belediyecilik değildir. Şu ana kadar rant, asfalt, beton, kirli siyaset üzerine oturmuş bir belediyecilik anlayışından sonra biz oldukça iyi durumda kalıyoruz. Çünkü Türkiye'de belediyecilikle ilgili çok az iyi örnek var. Genel olarak 3-5 başlığa sıkışmış bir belediyecilik yapılıyor.

Yerel seçimlerde Çankaya adayı olarak seçilirseniz ilk yapacağınız proje ne olacak, yine Çankaya özelinde hangi projeleri hayata geçireceksiniz?

Türkan Demir: Ankara ve Çankaya’nın en önemli sorunlarının başında temiz hava, temiz su ve ulaşımla ilgili sorunlar bulunuyor. Özellikle su sorunu çok önemli ve musluklarımızdan akan suyun içilebilir bir hale getirilmesi gerekiyor. Seçilirsek ilk olarak müdahale etmek istediğimiz alanlardan birisi bu. Herkesin musluklarından su içebilmesi gerekiyor. Bu kentin sokaklarında, meydanlarında, caddelerinde sebiller ve çeşmeler olsun istiyoruz.

‘MOR BAYRAKLI KADIN İŞLETMELER PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ’

Temiz hava sorununu, toplu taşımayı ekolojik, ucuz ve ulaşılabilir yaptığımızda çözebileceğimizi düşünüyoruz. Çöplerin tamamen ayrıştırılıp geri dönüşüm ve ileri dönüşüme kazandırılması gerekiyor. Takas ekonomilerini çok önemsiyoruz. Çünkü atıl kullanılan çok sayıda pazar yeri var ve bu pazar yerlerinde haftanın birkaç gününü takas günleri olarak organize edebiliriz. Biz parti olarak eş başkanlık ve eşit temsiliyeti çok önemsiyoruz. Hem belediyelerde hem toplumun diğer kesimlerinde kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Bu kapsamda Mor Bayraklı Kadın İşletmeler Projesi'ni bileşen örgütlerimiz, kadın örgütleri ve kadınlarla hayata geçirmek istiyoruz.

Tanju Gündüzalp: Birinci başlığımız birlikle yönetmek. Şu ana kadar denenmiş sokak meclisleri, mahalle meclisleri, semt meclisleri deneyimleri var bunların hiçbirisi görüntüden öteye gitmiş değil. Elbette bazı örnekleri var ama çok az. Öncelikle bir arada yöneteceğiz ve bu birinci işimiz. Ama ilk olarak devam eden onay verilmiş olanların dışındaki tüm imar hareketlerini durduracağız. Hiçbir yeni yapı izni bir süre İmar Müdürlüğü’nden verilmeyecek. İkinci başlığımız ise seçimden hemen sonra cadde ve sokaklardaki tüm boş ağaç noktalarının hepsini ağaçlandıracağız. İlk iki hızlı eylemimiz bu olacak. Ondan sonra diğer projelerimizi hayata geçireceğiz. Bazı semtlerde yaşam sokağı kurmak istiyoruz. Şehri ya da ülkeyi boşaltma mimarlığı ile tanıştırmak istiyoruz. Yaş almışından, engellisine, çocuğundan, kadınlara hepsinin gelebildiği yeşil alan içi mekanlardan bahsediyoruz.

‘KAZANMA ŞANSIMIZ ELBETTE VAR’

CHP’nin kalesi olarak bilenen bir ilçede aday oldunuz. Kazanma şansınızın olduğunu düşünüyor musunuz?

Türkan Demir: Erkek ve devlet aklıyla yönetilen Çankaya’nın çok şekilci bir yapısı olduğunu biliyoruz. Kadınların, LGBTİ+’ların, öğrencilerin ve engellilerin mutlu olmadığını biliyoruz. Çünkü bizler sokağı çok kullanan bir partiyiz. Dolasıyla bu tür bir özgürlüğe ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz ve bizim gibi düşünenlerin de olduğunu biliyoruz. Bu yüzden elbette şansımız var.

Tanju Gündüzalp: Sivil belediyeciliğin denenmesi lazım. Artık devletten tamamen kopmuş ve önerileriyle ranttan, savaştan ve kirli siyasetten uzak yeni bir modeli denemeniz lazım. Bunu bir düşünün derim Çankayalılara.

‘ÇANKAYA’DA SADECE BİR KADIN SIĞINMA EVİ VAR, ADRESİ DE BİLİNİYOR’

Çankaya’nın en önemli sorunlarından birisi de kadın sığınma evleri. 1 milyon nüfusu olan Çankaya’da sadece bir tane kadın sığınma evi bulunuyor ve onun da adresi herkes tarafından biliniyor. Eğer seçilirseniz bu konuda da bir çalışmanız olur mu?

Türkan Demir: Çankaya'da kadın sığınma evinin eksikliği, çoğu kez kadın eylemlerinde de dile getirdiğimiz bir konu. Nüfusu 100 binin üzerinde olan yerlerde kadın sığınma evlerinin yapılması zorunlu. Üstelik ilçemizdekinin adresi de biliniyor ve bu ciddi bir tehdit. Kadın örgütleri ve LGBTİ+ örgütleriyle birlikte kadın politikalarının geliştirilmesi gerekiyor ve yine yeterli sayıda kadın sığınma evlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda Çankaya’da 124 mahalle bulunuyor ve sadece 15 kreş bulunuyor. Bu da yetersiz bir rakam. Biz seçildiğimizde kesinlikle bu alanlarda da düzenleme yapacağız.

Tanju Gündüzalp: Türkan başkan söyledi ama şunu eklemek istiyorum: Kendimize ait sokaklarda trafiği yavaşlatmak için şeritleri daraltacağımızı söyleyebilirim. Bir de biraz önce söz ettiğimiz boşaltma mimarlığıyla oluşan kesişimsel mekanlarda kadınlar, LGBTİ+’lar, engeli olanlar, çocuklar ve yaş almış yurttaşlarla yaya/yaşam sokakları kuracağımızı.

Türkiye’de kira artışı konusunda ciddi krizler yaşanıyor. Ankara özeline bakacak olursak Çankaya’da ciddi kira artışları yaşanıyor. Özellikle öğrenciler bu konuda ciddi sorunlar yaşıyor. Bu sorunla ilgili de çalışmalarınız olacak mı?

Türkan Demir: Kuşkusuz bu önemli sorunların başında geliyor. Çankaya’da 14 üniversite bulunuyor ve nüfusun büyük bir çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyor. Birincisi öğrencilerin ücretsiz ulaşımdan faydalanması gerekiyor. Bu olmazsa olmaz mesele. İkincisi öğrencilerin ücretsiz ya da çok düşük ücretler ödeyerek kalabileceği ve belediyelerin de yapmak zorunda olduğu yurt sorunu var. Daha önce Çankaya Belediyesi’nin yurtları varmış ancak devredilmiş. Çankaya Belediyesi hızlı bir şekilde barınma ve yurtlar sorununu çözmek zorunda. Biz bu konuda çok netiz ve hızlı bir şekilde yurtlar inşa edeceğiz. Ulaşımı ücretsiz hale getireceğiz. Ayrıca öğrenciler için haftanın her günü ve üç öğün ücretsiz yemek verilecek. Öğrenciler için sosyal tesisler, kütüphaneler, spor faaliyetleri yürütecekleri mekanlar oluşturma konusunda fikirlerimiz var.

Tanju Gündüzalp: Öğrencilerle birlikte karar vereceğiz. Yaptığımız her şeyi o sosyolojik grupla beraber kararlaştıracak ve uygulayacağız. Çankaya belediyesinin kirada olduğu bir yer yok, hepsi kendi mülkü. 6 ay önce Çayyolu'ndaki son binasını da satın aldı. Borç durumunu bilmiyorum, mali bir araştırmasını ve özetini çıkartmaya çalışıyoruz. Ancak stratejik bir yanlış var; ilçenin öncelikli ihtiyacı olanları değil, kendi rant politikasının aksına göre davranıyor belediyeler. Biz de bunu alıp öğrencilere ve ihtiyacı olanlara doğru çevireceğiz. Barınma, temiz su sorunu, ulaşım ve sosyal kültürel tüm faaliyetlere kolayca erişim sağlanabilecek.

Eğer seçilirseniz ilçeyi nasıl yöneteceksiniz?

Türkan Demir: Kenti bütün dinamikleriyle birlikte yöneteceğiz. İlk işimiz eş başkanlık ve eşit temsiliyet sistemini Çankaya Belediyesi'ne getirmek olacak. Çankaya Belediyesi'nde çalışan kadınların ve LGBTİ+’ların, engellilerin istihdamıyla ilgili hemen bir kota ve öncelikli uygulaması yapacağız. Sonrası için ise önerdiğimiz ve ilerleyen zamanlarda önereceğimiz her şeyi kentin dinamikleriyle, üniversiteleriyle, sivil toplum örgütleriyle, mahalle yapılanmalarıyla, dernekler, partiler, vakıflar, kentle ilgili fikri olan herkesle birlikte ve ortaklaşarak yöneteceğiz.

Tanju Gündüzalp: İlçeyi mümkün olduğunca yavaşlatacağız. Bunun adı sakin şehir. Ağırlıkla araç hızı ve yaşam hızıyla alakalı. Diğer başlığımız ise birlikte yönetmek olacak. Oldukça belediye çalışanı var. Belediyelerde de tek kişinin yönettiği bir sistem uygulanıyor. Biz eş başkanlıkla bunu daha doğru bir aksa taşıyoruz ama çalışanlarımızın sadece sendikalı olması değil, birlikte inisiyatif aldığı bir belediye modeli göstereceğiz. Mutlaka muhtarlıklarla ilgili sokak ve temsilcilerinden oluşan bir fikir akışı kuracağız. Belediyede birden fazla olduğu bir birim muhtarlıklardan gelen taleplerle ilgilenecek. Konu muhtarlık değil, muhtarlığa sokaktan gelen yerel yönetim isteklerini bu birim değerlendirecek ve isteneni uygulayacağız.

Çankayalılara bir mesajınız var mı?

Türkan Demir: Gelin Çankaya’yı birlikte yönetelim.

Tanju Gündüzalp: Doğru ve mutlu edici bir belediyecilik istiyorlarsa biz buna oldukça hazırız. Yaşadıkları oldukça yanlış bir belediyecilik.