DEM Parti'den CHP'ye ziyaret... Özel: Şu ana kadar kayyım yaşanmamasından ihtiyatlı bir memnuniyet duydum
Seda TAŞKIN
ANKARA - DEM Parti ile CHP arasındaki görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada 'dayanışma' vurgusu öne çıktı.
Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen ve ardından memnu hakları alınıp tepkiler üzerine geri verilen Abdullah Zeydan hakkında konuşan Özel, "Bu seçimde önce Van'daki durum ortaya çıktı. Orada çok önemli bir dayanışma sergilendi. Şu ana kadar herhangi bir kayyum uygulaması yaşanmamış olmasından dolayı ihtiyatlı bir memnuniyet duydum" dedi.
Tuncer Bakırhan da CHP ile yapılan görüşmeyle ilgili "Bugüne kadar siyaset kurumu arasında duvarlar örülmüştü, kutuplaşma vardı. Siyaset kurumu özgürce, rahat bir ortamda tartışamıyordu. 31 Mart'ta halk, siyaset kurumuna çok önemli bir mesaj vermişti" vurgusu yaptı.
Diyarbakır'daki mazbata töreninde İstiklal Marşı okunmadığı iddialarına ilişkin konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "DEM Parti’nin kurumsal tavrı olarak görüyoruz ve o noktada yapmış oldukları açıklamalarda hem bayrağa hem Atatürk resmine, simge ve sembollere karşı bir hürmetsizlik ve saygısızlıklarının olmadığına ilişkin açıklamalarını son derece önemli yerinde ve yeterli buluyorum" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) bugün Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) ziyaret gerçekleştirdi. Saat 12.30’da başlayan görüşmeye DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan ile STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz katıldı.
DEM Parti heyetini genel merkez önünde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer karşıladı.
DEM Parti Eş Genel Başkanlarının Özel ile yapacağı görüşmede ekonomi başta olmak üzere ülkenin genel sorunlarına ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı.
BAKIRHAN: MUHALEFET DAHA CESUR OLMALI
Tuncer Bakırhan, normalleşmeye ve yol temizliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bakırhan, "Muhalefet daha cesur olmalı, daha cesur olmaya çalışacağız" dedi.
Bakırhan, "Bugün hem seçim sonuçlarını değerlendirdik. Verimli bir görüşme oldu. Kendilerini yerel seçimlerden aldıkları sonuç nedeniyle tebrik ettik. Bugüne kadar siyaset kurumu arasında duvarlar örülmüştü, kutuplaşma vardı. Siyaset kurumu özgürce, rahat bir ortamda tartışamıyordu. 31 Mart'ta halk, siyaset kurumuna çok önemli bir mesaj vermişti" ifadelerini kullandı.
Muhalefet olarak daha fazla bir araya geleceklerini ifade eden Bakırhan, "Anayasa tartışmaları da değerlendirildi. Samimiyete ihtiyaç var. Şu andaki mevcut iklime bakıldığı zaman bir samimiyet sorunu görülüyor. Bir yol temizliğine ihtiyaç var" diye konuştu.
Tülay Hatimoğulları ise "Hem CHP'nin 31 Mart seçimlerindeki başarısını hem de ondan sonraki seçimde Türkiye ve bölgedeki siyasal süreçleri görüşmeleri değerlendirmek için bir görüşme talebimiz olmuştu. Sayın Başkan sizleri tebrik ediyoruz, başarılarınızın devamını diliyoruz" ifadelerini kullandı.
ÖZEL'İN VAN AÇIKLAMASI: ÇOK ÖNEMLİ BİR DAYANIŞMA SERGİLENDİ
Özel ise, "Bu seçimde önce Van'daki durum ortaya çıktı. Orada çok önemli bir dayanışma sergilendi. Şu ana kadar herhangi bir kayyum uygulaması yaşanmamış olmasından dolayı ihtiyatlı bir memnuniyet duydum" dedi.
ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ
Özgür Özel, Erdoğan'la görüşmesi hakkındaki soruya şu yanıtı verdi:
"Krizleri yeniden konuşmak anlamlı değil. Orada ortaya çıkan tablo ve aramızdaki görüşmeden sonra sayın Erdoğan'ın CHP'ye bir ziyaret yapma talebini iletmesi ile birlikte olabilecek en iyi şekilde çözülmüş oldu.
Biz kamuoyunun gündeminde ne varsa hepsini sayın Erdoğan'la görüşme imkanı bulduk. Kendisi dinledi, heyetinde bulunan arkadaşlar not aldılar. Biz de Erdoğan'ın değerlendirmelerini dinledik. Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum."
ÖZEL: DEM PARTİNİN AÇIKLAMALARI SON DERECE YERİNDE
Diyarbakır'daki mazbata töreninde İstiklal Marşı okunmadığı iddialarına ilişkin Özel şunları söyledi:
“Olaylar yaşandığında da diyalog halindeydik. Birincisi, Atatürk’e ve Sayın Erdoğan’a bir saygısızca ifadenin DEM Parti Eş Genel Başkanları tarafından sarf edildiği noktasındaki yanlış iletişim, kendileri tarafından düzeltildi. Ardından kolluk güçlerinin yapmış olduğu soruşturma ve kovuşturma aşamasında da netleşti. Yani; DEM Partinin seçilmiş başkanları değildi onu söyleyenler.
İkinci husus da bayrak konusu; o konuda ben her iki sayın eş genel başkanın yapmış olduğu açıklamaların DEM Parti’nin kurumsal tavrı olarak görüyoruz ve o noktada yapmış oldukları açıklamalarda hem bayrağa hem Atatürk resmine, simge ve sembollere karşı bir hürmetsizlik ve saygısızlıklarının olmadığına ilişkin açıklamalarını son derece önemli yerinde ve yeterli buluyorum.”
HATİMOĞULLARI: BAYRAKLA, SEMBOLLERLE HİÇBİR SORUNUMUZ YOK
Aynı soruya Hatimoğulları’nın yanıtı şu şekilde oldu:
“Bizlerin bayrakla sembollerle hiçbir biçimde hiçbir sorunu yoktur. Yansıtılan haberler doğru değildir. Bunu kayyım atamak için bir zemin hazırlama olarak okuyoruz. Bir yönlendirme, bir dezenformasyon olarak okuyoruz. 1 Mayıs’ta ben Van’daydım, Van belediyesini ziyaret ettim ki bütün belediyelerimiz aynı şekilde orada bulunması gereken bütün semboller mevcuttur. Asla DEM Parti olarak bayrakla sembollerle hiçbir sorunumuz yoktur.
Bu konuda bahsini ettiğimiz gibi iki eş başkan da gerekli açıklamaları kamuoyuna sunduk. Burada sözü açılmışken şunu eklemek isterim; 31 Mart seçimlerinde halkın iradesi tecelli etmiştir. Halkın iradesi sandıklara yansımıştır. Halkın iradesine karşı hiçbir gücün müdahil olmaması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte sayın Özgür Bey de ifade etti kayyım meselesiyle ilgili, bugün sizlerin huzurunda Van konusunda bizlerle dayanışma gösteren Türkiye’deki bütün siyasi partilere, demokrasi güçlerine bir kez daha teşekkür ediyorum.”
HATİMOĞULLARI'NDAN TEŞEKKÜR
Hatimoğulları, "Kayyum meselesi ile ilgili Özgür Bey de ifade etti; Van konusunda bizlerle dayanışma gösteren Türkiye'deki bütün siyasi partilere, demokrasi güçlerine teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
GÜNDEM: YENİ ANAYASA VE KOBANÊ DAVASI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleşen gündemin ana başlıklarını yeni anayasa görüşmeleri ve 16 Mayıs tarihinde karar duruşması gerçekleşecek Kobanê Davası ile güncel gelişmeler oluşturdu.
Yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ilk olarak CHP grubunu ziyaret etmiş daha sonra ise DEM Parti’nin grubuna gitmişti.
NAMIK TAN'IN GÖRÜŞMEDE YER ALMASI
CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan'ın görüşmede yer almasının kimin tarafından önerildiği sorulması üzerine Özel, şunları söyledi:
"Ben, sayın Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etmeden önce seçilmiş son tarafsız Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e bir ziyarette bulundum. Ziyaretimde bir cumhurbaşkanı ile görüşmeden önce kendisinin önerilerini almak ve bazı sorularıma yardım istemek üzerineydi. Kendisinin uyarısı şöyle oldu; Cumhurbaşkanı'nın özel kaleminin ve protokol müdürlüğünün bir büyükelçi olduğunu, onun için benim de partide bulunan bir büyükelçiyi görevlendirmek suretiyle bu protokol akışını, randevulaşmayı ve devamını büyükelçinin götürmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Ben de partimizde görev yapan İstanbul Milletvekilimiz Namık Tan'ı görevlendirdim."
DEPREM BAKANLIĞI ÖNERİSİ
Görüşmede Erdoğan'a "Deprem Bakanlığı önerisinde bulunup bulunmadığı" sorulan Özel, şu cevabı verdi:
"Deprem üzerine, ismi doğrudan Deprem Bakanlığı olarak konur mu yoksa Doğal Afetlerle Mücadele ve Depreme Hazırlık Bakanlığı mı olur bilmiyorum ama bir bakanlık kurulmasını önerdim. Dahasını önerdim. Meclis'te grubu bulunan bütün siyasi partilerden birer bakan yardımcısı talep etmesi durumunda ben partimden bir bakan yardımcısını görevlendireceğimi ve deprem meselesini siyaset üstü bir şekilde ele almanın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundum. Sayın Cumhurbaşkanı dikkatle takip etti, not aldı ve not aldırdı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın nasıl bir adım atacağını bilmiyorum." (HABER MERKEZİ)
Kurtulmuş'tan CHP'ye anayasa ziyareti... Özel: Giymeyeceksek niye yeni elbise alalım?
Kurtulmuş'tan DEM Parti'ye anayasa ziyareti...Hatimoğulları: Yol temizliğine ihtiyacımız var
Ayrıntılar geliyor.