DEM Parti Edremit adayları Koç ve Komi: 'Kapattıkları kapıları halka yeniden açacağız, farkı artırarak kazanacağız'

DEM Parti Edremit Belediyesi Eşbaşkan adayları Rabia Başak Koç ve Cemil Komi, projelerini Artı Gerçek'e anlattı. Farkı büyüterek seçimi kazanacaklarını vurgulayan Koç ve Komi, "Kapattıkları kapıları halka yeniden açacağız" dedi.

Şenol BALI


VAN - Van’ın merkez ilçelerinden Edremit tarihi ve turistik özellikleri ile öne çıkıyor. Van Gölü kıyısındaki Edremit, kıyı işgalleri, betonlaşma ve yeşil alanların tahrip edilmesi ile gündemde. İlçenin öne çıkan bir diğer sorunu da göç. 2011 depreminin ardından yapılan TOKİ konutları ile birlikte hızla göç alan ilçenin nüfusu 13 yılda 6 binden 130 bine çıktı. Göç, çarpık kentleşme ve altyapı sorunlarını da beraberinde getirdi.

2016 VE 2019'DA BELEDİYE KÜRT SİYASETİNİN ELİNDEN ALINDI

Kürt siyasi partilerinin önde olduğu Edremit'te 2014 seçimlerini 5 bin oy farkla kazanan HDP’li Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan’ın yerine 2016 yılında kayyım atandı. 2019 seçimlerinde bu fark 7 bine çıktı ancak HDP’li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in mazbatası KHK'lı olduğu gerekçesiyle verilmedi ve koltuğa seçimi ikinci tamamlayan AKP’li İsmail Say oturdu.

31 Mart seçimlerinde AKP, Say’ı bir kez daha aday gösterdi. DEM Parti’nin eşbaşkan adayları ise Rabia Başak Koç ve Cemil Komi oldu. Edremit Belediyesi meclis üyeliği yapan Koç ve Komi ilçeyi bilen, sorunlarına hakim iki isim. Koç, uzun yıllar partisinin kadın çalışmalarında yer alırken, Komi ise 2019 yılına kadar Van Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkanvekili görevini yürütüyordu.

EDREMİT'İ DOĞASI, YEŞİLİ VE MİMARİSİYLE ÖN PLANA ÇIKARACAĞIZ'

DEM Parti Edremit Belediye Eşbaşkan adayı Cemil Komi, ilçenin turizm, tarım ve ekolojik zenginliğine dikkat çekti. Komi, “Edremit, Van’ın büyükşehir olması ile büyüyen kozmopolit bir ilçe. Turizm açısından oldukça önemli. Siyaset olarak da DEM Parti’nin güçlü olduğu bir yer. Burayı önemsiyoruz. Kazanmamıza rağmen yedi yıldır bir şekilde bizlerden alındı. Bu süreçte Edremit’in doğası katledildi. Oysa ilçenin siyaset üstü olması gereken değerleri var. Yeşilliği, ekolojisi ve gölü en önemli özelliği. Edremit’in sürdürülebilir kimliği yeşilliği ve gölüydü. Son dönemde bu kimliğin yok olduğu bir noktaya geldik. Kenti; doğası, yeşili, mimarisi ve estetiği ile ön plana çıkaracağız" dedi.

'ÜRETİMİ GELİŞTİRECEĞİZ'

İlçenin turizm, kültür ve tarım alanında oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Koç da "Edremit'te iki dönemdir kayyım sürecinde yeşil ve maviyi ayırdılar, ilçeyi griye çevirdiler. Turistlerin tercih ettiği yerlerden ama sadece sahil bandı veya yürüyüş yapabilecekleri yerler var. Bunlar yeterli değil, daha da geliştirilmesi lazım. Özellikle İranlı turistlerin konaklayacağı yerler yok. Tarım konusunda da zengin ama kimse üretemiyor, üreten de ürettiğini satamıyor çünkü satabilecekleri bir yer yok. Biz projelerimizle bunun önüne geçeceğiz. Tarımsal üretimden süt ürünlerine üretimi geliştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

DEM Parti Edremit Belediye Eşbaşkan adayı Rabia Başak Koç

'KENT KİMLİĞİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Eşbaşkan adayı Komi, Van Gölü’nde yaratılan tahribata dikkat çekti. Komi, “Meydanlarından sosyal donatı alanlarına, konutlardan yürüyüş alanlarına kenti bir bütün olarak ele almak lazım. Bu şekilde kent kimliği ortaya çıkar. Ancak burada kent kimliği yok edilmek isteniyor. Dayanışma ve komşuluk kültürünü TOKİ’ler yoluyla bireyselleştirerek bir kent alanı yaratıldı. Bu kentin nefes alabileceği yerlerden biri sahillerdir. Ancak sahiller talan edildi, çıkarılan imar planı ile yapılaşmaya açıldı. Hemen yanı başımızda Merit Oteli var. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özel izniyle yapılar yapıldı ama belediye buna direnç göstermedi. Formalite gereği birkaç ceza kesildi. Hatta kıyıya dolgu yapılan malzemenin belediye garajından getirildiğine dair haberler çıktı. Arkadaşlarımız mecliste soru önergesi de verdi ancak buna yazılı veya sözlü bir açıklama gelmedi" dedi.

'VAN GÖLÜ CAN ÇEKİŞİYOR'

Tarihi Şamran Kanalı’ndaki suyun hidroelektrik santrallerine verilmesi nedeniyle ilçeye su verilmediğini belirten Komi, tarımın gerilediğini, yeşil alanların tahrip edildiğini anlattı. Komi, "Van Gölü Koruma Eylem Planı diyerek gölü siyaset üstü gördüklerini söylüyorlar ama bugün gölün nasıl can çekiştiğini görüyoruz. Van’ı Van yapan göl yok olmakla yüz yüze. Yine Çiçekli bölgemizde yüzlerce kuş türünün olduğu doğal sazlıklar var ama bu alanlar da yok ediliyor. Beş yıllık süreçte yaptıkları şey; her yeri imara açıp kenti betonlaştırmak oldu. Kentin nüfusu artıyor ve alt yapı ile sosyal donatılar bu nüfusu kaldırabilecek durumda değil. Gezmek için gelenlerin sayısı oldukça yüksek. Bu turistlerin barınma gibi ihtiyaçlarına cevap olacak tesislerin olması lazım" diye konuştu.

‘İHMAL EDİLEN YOKSUL MAHALLELERE DOKUNACAĞIZ’

Şabaniye, Şehit Fırat ve Eminpaşa gibi yoksul mahallelerin hizmet alamadığını ifade eden Komi, “İlçeyi ikiye ayırmak lazım. Belki de kentin en yoksul mahalleleri var burada. Bir kesimin refah seviyesi oldukça yüksek, diğer kesimin de oldukça düşük. Bu mahallelerin alt yapısı yeni yapıldı. Bu nedenle yollar çamur deryasına dönüşüyor. Edremit nüfusunun yüzde 60’ı bu mahallelerde yaşıyor. 21'inci yüzyılda yaşıyoruz ama kanalizasyon, elektrik ve su gibi imkânların ilk defa gittiği sokaklar var bu mahallelerde. Biz ihmal edilen bu mahallelerle de dokunacağız. Ama bir enkaz devralacağımızı da biliyoruz dedi.

DEM Parti Edremit Belediye Eşbaşkan adayı Cemil Komi

'KADINLAR İÇİN ŞİDDET HATTI VE YAŞAM ALANLARI KURACAĞIZ'

Kayyım tarafından kadın yaşam merkezlerinin kapatıldığını hatırlatan Koç ise “Kadınları hiçleştirme, yok etme veya erkek egemen zihniyete mahkûm etme konusunda bir yaklaşım var. Mecliste, kadınlar üzerine yaptığımız öneri ve çalışmanın önü kesildi. Bir proje yapılmadı kadına dönük. Atanan kayyımlar eliyle kadın yaşam merkezleri kapatıldı, kadının yaşam alanları kısıtlandı. Kadınlarla beraber olacağız. Şiddet hattı, kadın yaşam alanları gibi temel projelerimiz olacak. Yine deprem sürecinde yapılan TOKİ’ler tabiri caizse dağ başı gibi yerler ve kadınlar orada günlük yaşamda zorlanıyor. Mahallelerde de durum böyle. Yoksullaştırıldı ve orada yaşayan insanlar için bir imkân bırakılmadı. Yollar çamur içinde, yaşam standartları berbat. Yol yapımından doğalgaza dokunulmayan, hizmet götürülmeyen yerler var. Halkımızın tüm katmanlarına dokunacağız" diye konuştu.

‘UYUŞTURUCU DOKUZ YAŞINA KADAR İNDİ, ÇOCUKLAR ANADİLİNDEN UZAKLAŞTI'

İlçede uyuşturucunun yaygınlaştığını söyleyen Koç, kadınlar ve çocukların anadilinden uzaklaştığını ifade etti. Koç, "Ailelerin en büyük sorunu uyuşturucu. 9-10 yaşlarındaki çocuklarımız bile uyuşturucuyu temin ederek kullanabiliyor. Aileler bundan dert yanıyor. Kaldı ki uyuşturucunun mahallelere nasıl ve niçin sokulduğunu biliyoruz. Bunun önüne geçeceğiz. Yaşlılar, kadınlar için park veya yaşam alanları yok. Bir diğer sorun ise anadili. AKP’nin kurduğu yaşam merkezlerinde dersler veriliyor ama propaganda merkezi olmuş. Kadınları, çocukları anadillerinden, kültüründen uzaklaştırıyor. Biz bunu tersini yapacağız. Seminer, etkinlik ve diğer programlarla insanlara kendi kültürlerini yaşamaları için zemin sağlayacağız" dedi.

'SATILACAK ARSA, ÇİVİ ÇAKILACAK ALAN KALMADI'

Belediyenin hizmetlerden çok taşınmaz satışları ile gündemde olduğunu vurgulayan Komi ise şöyle devam etti:

"Belediye 65 kalıcı eser olarak bazı çalışmaları panolara asmış ama somut bir şey yok. Açıklanan projeler, 2020 veya 2021 yılının faaliyet raporunda yer alan projeler. Tamamlanması gerekiyorken bugüne kadar bir çivi dahi çakılmadı. Alt yapı veya maliyet açıklanmadan siyasi propaganda malzemesi olarak öne çıkıyor. Mesela şu an mega proje olarak sundukları teleferik projesi 2021 yılının faaliyet raporunda yer alan bir çalışma. Belediyenin web sayfasında duruyor daha.Belediye ait taşınmazların satıldığı gündemde. Belediye meclisi olarak yeşil alana çevrilmesi için eski İhtisas Hastanesi gibi yerlerin alınmasına öncülük ettik ama bu da ranta açıldı ve bir AVM'ye veriliyor şu an. Bunun da ötesinde kapasitesinin çok üstünde personel alındı. Mevzuata göre bütçesinin yüzde 30’unu personele ödemesi gereken belediye, sayının şişirilmesi ile personelin maaşını veremeyecek durumda. Edremit’te satılacak arsa, çivi çakılacak alan kalmadı. Doğası tahrip edildi. Belediye, belli bir zümrenin doyduğu, zenginleştiği bir duruma geldi. Hizmet olarak da yoğunlaştığı yer çoğunlukla elit kesimin yaşadığı yerler oldu. Bu kesimin dışında kalan 5-6 mahalleye hiç dokunulmadı."

'HER SÜREÇ HALKA AÇIK OLACAK'

Belediyenin halktan koparıldığını kaydeden Koç, "Tahribat büyük. Zor olacak ama üstesinden geleceğiz. Yaptıkları kapalı kapılar ardında oldu. Halkı dahil etmediler. Kapattıkları kapıları halka yeniden açacağız. Halktan kopuk bir belediye istemiyoruz. Her süreci halka açık olacak. Randevu süreci ile çalışmayacağız mesela. Bu anlamda önceliğimiz halk olacak. Ancak halk dair bir fakirleştirme politikası var. Gençler batıya kaçmaya devam ediyor. Gençlerin inşaatlarda ölüm haberleri geliyor. Gençlerin kendi memleketinde doymalarını sağlayacağız" dedi.

‘FARKI ARTIRARAK KAZANACAĞIZ’

31 Mart için iddialı olduklarını ifade eden Koç, yeni bir sabaha uyanacaklarını söyledi. Komi ise aradaki farkı açarak kazanacaklarını dile getirdi. Komi, "Her insana dokunmaya çalışıyoruz. Edremit’te yaşanan tahribatları anlatıyoruz. Eşit ortamda yarışmıyoruz. Devletin imkân ve olanaklarından faydalanan bir AKP var. Basın ambargosu da var. Ama bizim de halk gücümüz var. Van’da 14 belediyeyi alma iddiamız var. 2019 seçimlerinde 7 bin, 14 Mayıs seçimlerinde ise 20 bin oy farkı var aramızda. Bu farkı korumak ve artırmak iddiasındayız" diye konuştu.

RABİA BAŞAK KOÇ KİMDİR?

Van'ın Edremit ilçesinde 1993'te doğan Rabia Başak Koç,
2019 yılında Edremit Meclis üyesi oldu ve HDP ilçe yönetiminde görev aldı. 15 Ocak 2024’te ön seçimde Edremit Belediye Eşbaşkan adayı seçilen Koç, evli ve bir çocuk annesi.

CEMİL KOMİ KİMDİR?

Van'ın Çatak ilçesinde 1987'de doğan Cemil Komi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi kamu yönetimi bölümünden mezun oldu. 2012 yılında sonra aktif siyasete başlayan Komi DBP Van İl Yönetiminde yer aldı. Komi, 2017 yılından DBP PM üyeliğine, 2019'da Van Büyükşehir Belediye Meclisine seçildi.Kayyım atana kadar Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı görevinde bulunan Komi ardından HDP PM üyesi oldu. Dört yıl HDP Genel Merkez Deemokratik Yerel Yönetimler kurulu üyeliğini yapan Komi, Edremit Belediyesi HDP Meclis Grubunu Eşsözlüğü yaptı.

Öne Çıkanlar