DEM Parti Elazığ adayı Hayrettin Kaya: 'Çeşitli partilerden ittifak teklifleri geldi ancak gizli olsun dediler'

DEM Parti Elazığ adayı Hayrettin Kaya: 'Çeşitli partilerden ittifak teklifleri geldi ancak gizli olsun dediler'
Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti Elazığ Belediyesi Eşbaşkan adayı Hayrettin Kaya, muhalefet partilerinden gizli olması şartıyla ittifak teklifleri geldiğini ve bunu reddettiklerini belirtti. Kaya, "Biz kimsenin kazanmasına payanda olacak bir parti değiliz"

Evren DEMİRDAŞ


ELAZIĞ - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Elazığ Belediye Eşbaşkanlığı için makine mühendisi Hayrettin Kaya'yı aday gösterdi. Kaya, seçim çalışmalarını ve projelerini Artı Gerçek'e anlattı.

'HER ZAMAN SİYASETİN İÇİNDEYDİM AMA AKTİF GÖREV ALMADIM'

Her zaman siyasetin içerisinde olduğunu ancak aktif bir görev almadığını belirten Hayrettin Kaya, "Makine mühendisiyim, tekstil mühendisliğinde yüksek lisans yaptım. Yaklaşık 30 sene birçok büyük firmada çalıştım. Her zaman siyasetin içerisinde oldum ama partide çok aktif bir görev almadım. Yaşadığımız bölgeden dolayı hep siyaseti takip ettik ve içerisinde olmak zorunda kaldık. Diğer partilerden farkımız yerelden yönetimler programımız ve üçüncü yol düşüncemiz. Yerel yönetimlerde toplumsal barışı sağlamak amacıyla çıktığımız bu yolda mahalle ve köylerden başlayarak tüm meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını sisteme dahil etmek istiyoruz" dedi.

'BİR AVUÇ RANTÇIYA ÇALIŞMAYACAĞIZ'

DEM Parti'nin üzerindeki baskılara dikkat çeken Kaya, adaylık teklifini ve sonrasını şöyle anlattı:

"On binlerce siyasetçimiz cezaevlerinde tutsak, seçilmiş milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız rehin tutulmuş durumda. İş geliyor bir yerde bize düşüyor. Böyle zorlu bir süreçte genel merkezimiz tarafından belediye eşbaşkanlığı görevi teklif edildi. Biz de seve seve kabul ettik. Elazığ diğer şehirlere göre biraz daha siyasi anlamda baskıcı bir yer. Baskılardan dolayı çok fazla bir aday seçeneği de olmadı. Bizim sistemimiz rantçılık, bir avuç insana çalışmak olmayacak. Yerelden insanları örgütleyip kendi ekonomilerini, kaynaklarını yaratmak, doğal kaynaklarını ranta peşkeş çekmemek, ulaşımlarını daha iyi getirmek için bu yola çıktık"

'YAKIN BİR SÜREÇTE KADIN EŞBAŞKAN ADAYIMIZ OLACAK'

Kadın eşbaşkan adayı için çalışmaların devam ettiğini anlatan Kaya, "Biz kadın siyasetçilere parti olarak gerçekten önem veriyoruz. Kadının özgürleşmesini, aktif olarak siyasette yer almasını, her alanda aktif olmasını isteyen bir partiyiz ve bu konuda da yaptığımız işler ortada. Ancak Elazığ'da partimize yapılan baskılardan dolayı aday konusunda biraz sorunlar oldu. Ama bu demek değildir ki eşbaşkandan vazgeçtik. Halen çalışmalarımız devam ediyor, gecikmiş değiliz. Yakın bir süreçte kadın eşbaşkan adayımız olacak" dedi.

'İKİ DEPREM YAŞAMIŞ BİR KENTTE MÜTEAHHİTLER RANT PEŞİNDE'

Elazığ'ın 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremlerinden ağır etkilendiğini ancak barınması sorunun çözülemediğini dile getiren Kaya şunları söyledi:

"6 Şubat 2023'te meydana gelen Maraş merkezli depremlerden önce hükümet tarafından sosyal konut projesi ortaya atıldı. TOKİ tarafından sosyal konut ihalesi 600-700 bin TL arasında ihale ediliyordu. Depremden sonra konut fiyatlarında büyük bir artış yaşandı. Şu anda bir konut yaklaşık 3.5, 4 milyon TL oldu. Bir vatandaş bu konutlardan nasıl ev sahibi olabilir? Alsa dahi borcu nasıl ödeyecek? 15 sene önce Bahçelievler'de TOKİ tarafından yapılan evler var. TOKİ orada zemin +3 kat olarak evleri inşa etmiş, şimdi rantçılar orada 17 katlı bina yapıyorlar. Geçen hafta oradaki arsaların ihalesi yapıldı. TOKİ'nin binaları yıkılıp orada 17 katlı binalar yapılıyor. Bu binalar yapıldığında TOKİ'de yaşayan vatandaşlar kenar mahallelere itilecek. Bizim kentsel dönüşüm tarzımız bu olmayacak. İki deprem yaşamış bir kentte müteahhitler rant peşinde. TOKİ evleri sağlam, bu evler neden yıkılıyor? Belediyeyi kazandığımız zaman insanların yaşam koşullarına, ekonomik durumlarına göre düşük maliyetli evlerin yapılmasının öncülüğünü yapacağız"

DEM Parti Elazığ Belediye Eşbaşkan adayı Hayrettin Kaya

'GİZLİ İTTİFAKLARA KAPALIYIZ'

Türkiye'nin birçok yerinde ittifak görüşmeleri yapıldığını ancak bu durumun Elazığ'da mümkün olmadığını söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz hafta CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol bey tüm partileri gezdi, adaylara başarılar diledi. Ama bu şehirde bir DEM Parti var düşüncesini dahi aklına getirmedi ve bizi ziyaret etmedi. Bize bir selam dahi vermiyorlar. Elazığ'da DEM'e büyük bir baskı var ama onlar ırkçıdan daha çok ırkçılık yapıyorlar. Elazığ'da milliyetçilik adı altında ırkçı politikasından vazgeçmeyen bir parti var. Elazığ'ın yüzde 90'ı Kürt ve Zaza'dır. Biz de o insanların oylarına talibiz. Bize 'bölücü' diyenler bölmek isteyenler, bizi ayrıştıranlardır. Biz kardeşlik, birlik, beraberlik içerisinde siyaset yapalım diyoruz ama bizleri terörize ederek milliyetçi oyları devşirmeye çalışıyorlar. CHP'nin bu tavırlarından dolayı bir görüşme sağlanmadı. Onun dışında çeşitli partilerden ittifak teklifleri geldi ancak 'gizli olsun' dediler Biz kimsenin kazanmasına payanda olacak bir parti değiliz. İl ve ilçelerden bu gibi ittifak teklifleri kapalı olmak şartıyla geliyor ancak biz bu gibi bir anlaşmayı reddediyoruz, gizli ittifaklara kapalıyız."

'FARUK SEPTİOĞLU SEÇİMİ KAZANDIĞINDA AKP'YE GEÇER'

Şeyh Said'in torunu Faruk Septioğlu'nun Yeniden Refah Partisi'nden (YRP) aday olmasını değerlendiren Kaya, "Şeyh Said'in torununun YRP'den aday gösterilmesi sonrasında seçmenizin oraya gideceğine dair herhangi bir kaygımız yok. Biz hiçbir zaman dini siyasete alet eden bir parti olmadık. Biz her kesimin oyunu alan bir partiyiz. YRP'den aday gösterilen Faruk Septioğlu iki dönem AKP Elazığ Milletvekilliği yapmış bir kişi. Şimdi Palu-merkez üzerinden siyaset ayrıştırması yaparak siyasetini yürütmeye çalışıyor. Basit argümanlarla oy almaya çalışıyor ancak şunu da söyleyeyim Sayın Faruk Septioğlu belediye başkanlığını kazandığının sabahında AKP'nin kapısındadır. Bunu her vatandaş biliyor, bizim seçmenimiz de çok net bir şekilde biliyor" diye konuştu.

'BASKI OLMAZSA YİNE 50 BİNDEN FAZLA OY ALIRIZ'

Elazığ'da 2015 seçimlerinde 50 binden fazla oy aldıklarını hatırlatan Kaya iddialı konuştu:

"Eğer partimize, seçmenlerimize bir baskı olmasa ve biz bu şehirde rahat bir şekilde seçim çalışması yürütebilsek 2015 genel seçimlerinde aldığımız 50 bin civarındaki oyu yine alabilecek bir partiyiz. Elazığ'da tüm partilerin programlarına bir bakın en kapsayıcı program DEM partisinin programıdır. İktidar ve muhalefet partilerinin ülkeyi getirdiği yer ortadadır. Ülke ekonomisin durumu artık içinden çıkılamaz bir hal aldı. Vatandaş kahveye gittiğinde bir çayın hesabını yapacak duruma geldi. Kimse lokantada bir yemek yiyebilecek bir durumda değil. Çok ağır ekonomik şartlar altında yaşıyoruz. Seçimden sonra bu şartlar daha da ağırlaşacak, bunu herkes görüyor. Böyle ağır koşullar karşısında partimizin yerelden yönetme sistemi halka yöneliktir"

Öne Çıkanlar