DEM Parti milletvekilleri: Kuday’ın faili devlettir

DEM Parti milletvekilleri: Kuday’ın faili devlettir
DEM Parti, cezaevinde ölen hasta mahpus Abdulkadir Kuday hakkında basın toplantısı düzenledi. Şırnak milletvekilli Nevroz Uysal Aslan, Kuday'ın Cumhurbaşkanı’na af başvurusunun da bekletildiğini açıklayıp AKP ve MHP iktidarını sorumlu tuttu.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan, Ferit Şenyaşar ve İbrahim Akın, tahliye edilmemesi üzerine ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’a ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıda söz alan Uysal, Kuday’ın ölüm haberini öfke ile karşıladıklarını vurguladı. Uysal, Kuday’ın 2014’te tutuklandığını anımsattı. Kuday’ın engellendiğini ve ayrıca yanlış teşhise maruz bırakıldığına işaret ederek bu durumları “işkence” olarak tanımladı.

'RAPORUN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ'

Kuday’a Aralık 2021 yıllında ALS teşhisi konulduğunu belirten Uysal, bu nedenle Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldüğünü paylaştı. Uysal, “O günden itibaren sadece ALS hastalığı değil, birçok hastalık ile mücadele etmek zorunda kaldı. Bir süreden sonra hastalıkların ilerlemesi ile birlikte yatalak oldu. Bu nedenle yaşamını tek başına idame edemez hale geldi” dedi. Uysal, “Cezaevinde tek başına kalamaz” şeklinde raporlar verildiğini ve aynı zamanda hastanenin Kuday’ın süreli de olsa tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı. Uysal, “Ancak bu raporun gereklilikleri yerine getirilmedi” dedi.

‘ÖLÜMÜ GÜN BE GÜN BEKLENDİ'

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) da Kuday’a dair aynı düzeyde bir rapor hazırladığını ancak buna rağmen tahliye edilmediğini belirten Uysal, “Nefes almakta, konuşmakta zorlanan, sedyeye bağlanan ve bu şekilde görüşe çıkarılan Kuday’ın ölümü gün be gün beklendi. Son günlerini ailesi ve çocukları ile birlikte geçirme istediği duyulmadı, yerine getirilmedi. Tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğine dair raporlar olmasına rağmen infazı ertelenmedi” ifadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANI'NA AF TALEBİ BEKLETİLDİ'

Uysal, Kuday’ın cezasının hafifletilmesi veya kaldırılması için “Cumhurbaşkanı’na af” başvurusunun da bulunduğunu ve başvurunun bekletildiği bilgisini paylaştı. Uysal, “Çünkü Kuday Sayın Abdullah Öcalan için verilen ve açıkça düşman hukuku bir göstergesi olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Bu nedenle tahliye edilmedi. Türkiye’nin Avrupa Konseyin Bakanlar Komitesi önünde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını düzenleme, değişiklik yapma yükümlülüğünü yerine getirmemesi, 10 yıldır bekletilmesi bu cinayetin sebeplerinden biridir. Uluslararası hukuka ve AİHM kararına uymayan Türkiye ve yargısı da bu ölümün bir failidir” diye konuştu.

‘SORUMLU AKP-MHP’DİR’

Uysal, Meclis dahil pek çok devlet kurumunun ismini sayarak "Kuday’ın ölümünden sorumlu olduklarını" belirtirken, "Bu cinayetin failleri, sessizlikleri ile Kuday başta olmak üzere diğer hasta mahpuslara uygulanan işkenceyi rutin bir hak, hukuk tanımaz hale getiren Adalet Bakanlığı başta olmak üzere AKP ve MHP iktidarının kendisidir” dedi. (MA)

Öne Çıkanlar