DEM Parti Murgul adayı Ensar Topal: Artvin'i insanların rahat nefes alacağı bir kent yapacağız

DEM Parti Murgul adayı Ensar Topal: Artvin'i insanların rahat nefes alacağı bir kent yapacağız
DEM Parti'nin Murgul Belediye Başkan adayı Ensar Topal, seçim çalışmalarını anlattı. Kentteki ekolojik yıkıma dikkat çeken Topal, maden şirketlerine verilen ruhsatlara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Atakan ASILBAY


ARTVİN - Artvin'in Murgul ilçesinde 2019 yerel seçimlerinde AKP yüzde 58.9, ,CHP yüzde 40 oy aldı. 2019'da aday çıkarmayan ve 31 Mart yerel seçimlerine kendi adayları ile giren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Murgul'da Ensar Topal'ı belediye başkan adayı gösterdi.

Topal, seçim çalışmalarını ve projelerini Artı Gerçek'e anlattı.

'HOPA VE BORÇKA'DA KENT UZLAŞISI SAĞLANDI'

Artvin'in bazı ilçelerinde kent uzlaşının sağlandığını, uzlaşı sağlanamayan bazı ilçelerinde de kendi adaylarıyla yarıştıklarını anlatan Topal, Borçka’da ve Hopa’da kent uzlaşısı yapıldı. Kemalpaşa ilçemizde ise Sol Parti adayını desteklemekteyiz, işbirliği yapıyoruz. Kent uzlaşısına varamadığımız diğer ilçelerde kendi adaylarımızla seçime giriyoruz. Bazı ilçelerde saha çalışmaları yapamıyoruz partimize yönelik tutum ve devlet tavrından kaynaklı. Artvin’de seçime baktığımız zaman büyük bir erozyon olacağı görülüyor. Oyların akışkanlığını da düşünürsek sandıktan çıkan oylar sayılırken daha net ortaya çıkacak" dedi.

'DOĞAMIZ VE ORMANLARIMIZ KATLEDİLİYOR, HEP BİRLİKTE DİRENMELİYİZ'

Maden şirketlerinin Karadeniz'in doğasını talan ettiğini vurgulayan Topal, şöyle konuştu:

"Karadeniz’in neredeyse tüm bölgelerinde sel ve heyelan riski gündemde. Ancak bu sorunun sadece yerel yönetimler üzerinden çözüleceğine inanmıyorum. Maden şirketleri doğayı mahvetti. Tedbirsiz ve öngörüsüz şekilde bir dinamitleme oldu ve zeminde bundan kaynaklı çatlaklar oluştu. Komşu ilçelerimizde bulunan 100 yıllık suların kaybolduğunu duyuyoruz. Böylesi bir durumda her şey göz önündeyken doğamız ve ormanlarımı katledilirken yapılacak tek şey hep birlikte hareket ederek direnmek ve bir an önce maden ve HES şirketlerinin bölgemizi terk etmesini sağlamak olmalı."

'MURGUL'DA DA İLİÇ GİBİ BİR FACİA YAŞANMAK ÜZERE'

İliç'te 13 Şubat'ta Çöpler Altın Madeninde 9 madencinin toprak altında kaldığı faciayı hatırlatan Topal, Artvin'in yüzde 75'inin maden alanı olarak ruhsatlandırıldığına dikkat çekti. Topal, "Murgul’un da büyük bölümü maden alanı olarak ruhsatlandırılmış durumda. Murgul’da da doğa faciası yaşanmak üzere. Cengiz inşaatın Murgul’da işlettiği madende bulunan havuzu siyanür havuzuna dönüştürme hazırlıkları var. Cerattepe'de altın madeninden çıkardığı rezervi Murgul’a taşıyıp buradaki siyanür havuzlarında işleme hazırlığı var. Murgul'da da İliç’ten sonra ikinci bir facianın olacağı bekleniyor" dedi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Ekolojik kırıma karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini dile getiren Topal, şöyle devam etti:

"Ekolojik kırıma karşı yapılacak mücadeleyi, yerel inisiyatiflerin ve yerel yöneticilerin halkla birlikte örgütlemesi gerektiğine inanıyorum. Bu mücadele kalıcı ve sürekli olmalı ki doğamıza karşı yapılan vahşi saldırılara karşı da bir cevap olsun. Devlet eliyle ve yerel idarecilerin eliyle Cerattepe artık maden sahası oldu. Oradan çıkarılacak bütün maden rezervinin Murgul’da işleneceği ve hazırlığın o yönde olduğunu biliyoruz.

Asit ve siyanür havuzunun müddet sonra doğaya karışacağını biliyoruz. Kendi kendine yeten bir il konumunda olan Artvin artık göç vermeye başladı. Biz yapacağımız çalışmalarla Artvin’i göç veren değil, doğal yaşam alanlarıyla insanların daha rahat nefes alacağı bir kent haline getireceğiz."

'ARTVİN'DE AKP, CHP'NİN BAŞARISIZLIĞI ÜZERİNDEN BAŞARI KAZANABİLİR'

Ensar Topal, yerel seçimle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Artvin'de AKP’nin kazanma olasılığı olan yerler var ancak bunu AKP'nin başarısı olarak görmüyorum. CHP’nin buradaki başarısızlığı ve yönetimsel olarak hatalarından kaynaklı olduğunu görüyorum. Halka rağmen, halkı dinlemeden, taleplerini öngörmeden aday çalışmaları yürütüldüğünü görüyoruz. İldeki en güçlü parti konumunda olan CHP’nin başarısızlığı üstünden ancak AKP burada kazanabilir."

ENSAR TOPAL KİMDİR?

Ensar Topal, 1974'te işçi bir ailenin çocuğu olarak Almanya'da doğdu. Üç yaşındayken ailesiyle birliye Türkiye'ye dönen Topal, ilk ve orta öğrenimini Hopa'da tamamladı. Topal, laminant ve parke ustası olarak çalışıyor.

Öne Çıkanlar