DEM Parti, EMEP, TİP ve CHP Van'da ortak miting: DEM Eş Genel Başkanları konuştu, Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu

DEM Parti MYK toplantısını Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alındığı Van'da yaptı. Toplantı sonrasında DEM Parti, EMEP, TİP ve CHP'lilerden oluşan heyet halkla buluştu. DEM Parti Eş Genel Başkanları, Başak Demirtaş ve Leyla Zana konuştu.

Şenol BALI


VAN - Seçimleri yüzde 55 oy oranıyla kazanmasına rağmen, DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın adaylığının il seçim kurulu tarafından iptali ve mazbatasının ikinci sıradaki AKP adayına verilmesinin ardından DEM Parti bugünkü MYK toplantısını Van'da gerçekleştirdi. MYK toplantısının ardından DEM Parti heyeti, kente gelen EMEP, TİP ve CHP heyetleriyle birlikte yürüyüş yapmak istedi. Polis ilk olarak yürüyüşe izin vermedi ve gazla müdahale etti. Ancak yapılan görüşmelerin ardından heyet yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yürüyüş sonunda heyet ortak bir miting gerçekleştirdi. Mitingde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan "Kimse halk iradesini gasp edemez. Van halkının iradesine kimse müdahale edemez" dedi. Tülay Hatimoğulları da "Van halkıyla bu mücadeleyi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. Kısa bir konuşma yapan Başak Demirtaş da, Selahattin Demirtaş'ın Vanlılarla dayanışma mesajını paylaştı. Selahattin Demirtaş mesajında "Van halkının iradesi karşısında saygıyla eğilmek için buradayız" dedi.

DEM PARTİ MYK'SI VAN'DA TOPLANDI

KESK binasındaki Aziz Vural toplantı salonunda yapılan MYK toplantısına DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, MYK üyeleri, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın eşi Aslı Kaya, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal katıldı.

HEYETLER BULUŞTU

Basına kapalı yapılan MYK toplantısının ardından DEM Partililer, Perihanoğlu Alışveriş Merkezi'ndeki bir kafede CHP, TİP ve EMEP heyetleriyle bir araya geldi. CHP İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu ve İl Örgütü de buluşmaya katıldı.

POLİS ABLUKASI

Toplantı devam ederken, vliliğin eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis, Perihanoğlu Alışveriş Merkezi'ni ablukaya aldı.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

DEM Parti, CHP, TİP ve EMEP heyetlerinin AVM'den çıkmasına izin verildi. Yürüyüşe izin vermeyen polis gazla müdahale etti ve DEM Parti, CHP, TİP ve EMEP yetkililerini AVM'nin içine sürükledi. AVM'nin kapısı kapatılırken birçok kişi biber gazlı müdahaleye tepki gösterdi.

ORTAK YÜRÜYÜŞ

Yapılan müzakerelerin sonrasında heyet yürüyüşe geçti. Yürüyüşte DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit,DEM Parti milletvekilleri ve MYK üyeleri , DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Edanur İbrahimoğlu, Van Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Leyla Zana, Başak Demirtaş, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve milletvekili Ahmet Şık, SYKP Eşbaşkanı Mertcan Titiz, EHP Başkanı Hakan Öztürk yer aldı.

BAKIRHAN: KİMSE VAN HALKININ İRADESİNE MÜDAHALE EDEMEZ

Yürüyüşün ardından heyet Feqiyê Teyran Parkı halkla buluştu. Binlerce kişi 'hak hukuk adalet', 'Abdullah Zeydan onurumuzdur' sloganları attı. DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan burada bir konuşma yaptı. Bakırhan konuşmasında şunları söyledi:

“Geçen Van mitinginden de söylemiştim. Van Kürtlerin, Kurdistan’ın kalbidir. Van, ortaya koymuş olduğu onurlu duruşla Kürtlerin özgürlük ve demokrasi taleplerinin baskı, zulüm ve kayyım düzeniyle ortadan kaldırılamayacağının cevabını Newroz’da, seçimde ve bugün de bu alanda vermiştir. Emin olun; nerede ne zaman Van’ın adını duyarsak onure oluyoruz. İki dönem irademize kayyım atayanlar şimdi yeniden bir kumpasla, siyasi ve yargı darbesiyle tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bütün baskılara, copa, dipçiğe ve biber gazına rağmen onurluca burada bir arada durduğunuz müddetçe ne onların siyasi darbeleri ne yargı darbeleri başarıya ulaşamayacaktır. Sizlere söz veriyoruz 14’te 14 belediyelerimizi koruyacağız”

HATİMOĞULLARI: VAN HALKIYLA BİRLİKTE BU MÜCADELEYİ YÜRÜTECEĞİZ

Bakırhan'ın ardından DEM Parti'nin diğer Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlluarı da halka seslendi ve şöyle konuştu:

“Bizler burada konuşurken sadece sizlere değil Türkiye’de yaşayan 85 milyon insana sesleniyoruz. Bugün Abdullah Zeydan kardeşimizin, başkanımızın adaylığını onaylayan YSK, seçimlere 48 saat kala Cuma günü saat 17.00’ye 5 kala adaylığıyla ilgili sorun bildiriyor ve bu sorun bizlere DEM Parti’ye iletilmeden önce AKP’ye, AKP’nin adayına iletiliyor. Seçimler gerçekleşirken onlar bize kumpas kuruyorlar. Ancak onların kumpasını siz boşa düşüreceksiniz. YSK’ye sesleniyoruz; İl Seçim Kurulu 2’ye 1 oy ile yani bir şerh ile bu kararı almış durumda. Bizler de bu sabah değerli avukatlarımız, parti yetkililerimiz bir çalışma yürüttü ve oldukça geniş bir itirazı YSK’ye ulaştırdık. Bu itiraz resmi olarak sonuçlanıncaya dek itirazımız kabul edilinceye dek DEM Parti halkımızla beraber en güçlü şekilde demokratik mücadeleyi ortaya koymaya, Abdullah başkana mazbatası verilene dek bu mücadeleyi sürdürmeye devam edecek. Bizler MYK toplantımızı bugün burada Van’da yaptık. Bütün MYK grubumuz, PM’miz vekillerimizin önemli bir çoğunluğu bu karar olumlu bir şekilde niteleninceye dek Van’da olacağız, Van halkı ile beraber bu mücadeleyi yürüteceğiz.”

'SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN SELAMI VAR'

Hatimoğulları'ndan sonra, Edirne'de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da kısa bir konuşma yaptı. Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş'ın Van halkıyla dayanışma mesajı gönderdiğini söyledi. Selahattin Demirtaş mesajında, "Van halkının bu iradesi karşısında ne kadar onur duyduğumuzu, gurur duyduğumuzu söylemek için ve bu irade karşısında saygıyla eğilmek için buradayız" dedi.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN MÜDAHALE

Feqiyê Teyran Parkı'ndaki açıklamanın ardından polis sadece siyasetçilerin geçişine izin verdi. Ardından halka biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırkan, DEM Parti İl binasına geçti.

GAZETECİYE TERS KELEPÇELİ GÖZALTI

Halk buluşması sonrasında yapılan polis müdahalesinde gözaltına alınanlar da oldu. Gözaltına alınanlar arasında, Hakkari'de beş sivil polisin bir çocuğa saldırdığı görüntüleri çeken gazeteci Medine Mamedoğlu da yer aldı. Memedoğlu sosyal medya hesabından, ters kelepçelenerek ve darp edilerek gözaltına alındığını duyurdu.

DEM Parti yüzde 55'le belediyeyi kazandı: Adalet Bakanlığı istedi, mahkeme Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkını geri aldı

Öne Çıkanlar