DEM Partili Eren Meclis gündemine taşıdı: Yerel seçimler öncesi seçmen mi taşındı?

DEM Partili Eren Meclis gündemine taşıdı: Yerel seçimler öncesi seçmen mi taşındı?
Bismil kayyımı Enver Hakan Zengince, atanmış memurlardan oluşan üç kişilik belediye meclisinde aldırdığı kararla, yerel seçimlere 4 aydan az süre kala Aralık Mahallesini ikiye ayırdı ve yeni bir mahalle kurdurdu. DEM Parti, taşıma seçmen iddialarını sordu

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı 4 bin 500 nüfuslu Aralık Mahallesi, kayyım yönetimindeki Bismil Belediyesi meclisinin 7 Kasım'da aldığı karar ve Diyarbakır Valiliğinin 1 Aralık'ta verdiği olur ile ikiye ayrıldı. Aralık Mahallesine bağlı Kooperatif yerleşim yeri ayrılarak Kooperatif Mahallesi adıyla yeni bir mahalle kuruldu.

MAHALLELİ YARGIYA BAŞVURDU

Kürtler ve Türkmenlerin yaşadığı Aralık Mahallesi sakinleri Diyarbakır 3. İdare Mahkemesine başvurarak karara itiraz etti. Mahalle sakinleri

KARAR ÜÇ KİŞİLİK BELEDİYE MECLİSİNDE ALINDI

Konuyu TBMM gündemine taşıyan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Bismil ilçesinde kaymakam olan ve belediyeye kayyım olarak atanan Enver Hakan Zengince'nin mahallede yaşayan yurttaşların tüm itirazlarına rağmen atanmış Özel Kalem Müdürü Fahrettin Teymur, Muhasebe Müdürü Özkan Yıldırım Çakar ve İmar Müdürü Deniz Sakçı'dan oluşan üç kişilik belediye meclisine bu kararı aldırdığını vurguladı.

KAYYIMDAN MUHTARA BASKI

Eren, kayyım Zengince'nin daha önce beş altı kez Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan'ı makamına çağırarak mahallenin ikiye ayrılması kararı için destek istediğini, mahalle sakinlerini topladığı bin imzayı da görmezden gelerek bu kararı aldırdığını dile getirdi.

YAKLAŞIK 4 BİN KÜRDE SADECE KONUT ALANLARI BIRAKILDI

Kararın alınmasında siyasetçilerin payının da bulunduğu ve kaymakama bu karar için baskı yapıldığı iddialarına dikkat çeken Eren, ayrılma sonrasında mahallenin sınırlarının da değiştirilerek 1200 hanede 3 bin 880 Kürt yurttaşın bulunduğu Kooperatif Mahallesine sadece konut alanlarının bırakıldığını, 60 hanede 630 Türkmen yurttaşın yaşadığı Aralık Mahallesine ise mera, otlak ve ortak kullanım alanlarının bırakıldığını belirtti.

YENİ MAHALLE İÇİN NÜFUS TAŞINDI

Yeni kurulan mahallenin nüfusun taşıma yöntemiyle gerçekleştirildiği, mahallede yaşamayanların kayıtlarının bu mahalleye alınarak nüfusunun artırıldığı, 14 Mayıs seçimlerinde 400 civarında olan nüfusun 630'a çıkarıldığını belirten Eren, mahalle sınırları ile ilgili açılan davaların devam ettiğini, toplulaştırma çalışmalarında yapılan usulsüzlükler ortadayken, mera ve otlak alanların 60 hanenin bulunduğu mahalleye bırakılması ciddi sorunları beraberinde getireceğini dile getirdi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren

HALKIN REFERANDUM TALEBİ NEDEN GÖRMEZDEN GELİNDİ?

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye şu soruları yöneltti:

1- Aralık Mahallesi yurttaşlarının ve mahalle muhtarının tüm itirazlarına rağmen, ayrılma karına ilişkin toplanan 1000 imzaya rağmen Aralık Mahallesi neden ikiye ayrılmıştır?

2- Yerel seçimler yaklaşırken üç memurdan oluşan belediye meclisinin aldığı bu kararın yaratacağı sorunlar ve mağduriyetlerin farkında mısınız?

3- Mahalle yurttaşlarının gerekirse referandum yapılsın talepleri neden görmezden gelinmiştir?

4- İçme suyundan, aile hekimliğine kadar her şeyi ortak olduğu mahallenin ortak kullanım alanları, meralar ve otlaklar neden 60 hanenin yaşadığı Aralık Mahallesine bırakılmıştır? Bu ayrımcılık neden yapılmıştır?

5- Yeni kurulan mahalleye düşen alanlara ilişkin yolsuzluklar yapılmak istendiği iddialarını araştıracak mısınız?

6- Bölgede sıklıkla yaşanan ve ölümle sonuçlanan yüzlerce arazi kavgası varken, bu karar sonucunda yaşanabilecek kavgaların ve ölümlerin sorumluluğu kimdedir?

7- Yıllardır bölgede bir arada barış içerisinde yaşayan Kürtler ve Türkmenleri ayıran, Diyarbakır Valiliği ve Bismil Belediyesinin aldığı kararın ivedilikle iptal edilmesi için bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

8- 50 yıldır bir arada yaşayan Kürtlerden ve Türkmenlerden oluşan mahalle yurttaşlarını birbirinden ayıran ve nifak tohumlarına yol açan bu kararı alan kişiler hakkında idari işlem başlatacak mısınız? Bölgede yaşanabilecek etnik çatışmaların farkında mısınız?

9- Yeni mahalle kurulması için nüfus taşıması yapıldığı iddialarını araştıracak mısınız? 14 Mayıs seçimlerinde nüfusu 400 civarında olan bölgenin nüfusu bir anda nasıl 630'a çıkmıştır?

10- Mahalle muhtarı Yusuf Başkan'ın Cimer'e, İçişleri Bakanlığına ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığı başvurulara neden cevap verilmemektedir? Bu başvurular neden işleme alınmamıştır?

11- Otlak, mera ve tarım arazilerinin Aralık Mahallesine bırakılmasıyla, Kooperatif Mahallesinde yaşayan çiftçilerin nasıl geçinecekler? Hayvanlarını nerede otlatacaklar?

12- Daha önceki iki kaymakam tarafından ayrılma talepleri reddedilirken ne değişmiştir de yeni kaymakam ve kayyım Enver Hakan Zengince bu kararı vermiştir? (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar