DEM Partili Koçyiğit: 'Komisyon barışın hukuksal güvencesini sağlamalı'
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bugün 3'üncü toplantısını gerçekleştirecek Meclis komisyonunun yol haritasını belirleneceğini söyledi. KıIıç Koçyiğit açıklamasında 'Komisyonun barışın hukuksal güvencesini sağlaması gerektiğini' vurguladı.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te gündeme dair basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına Balıkesir’de yaşanan depreme dikkat çekerek başlayan Gülistan Kılıç Koçyiğit, ülkedeki fay hatlarının geçtiği yerlerin beli olduğunu ancak buna rağmen herhangi bir önlemin alınmadığını söyledi.
Orman yangılarına da işaret eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidarı eleştirerek, “Kimsenin aklına helikopter almak gelmiyor. Lüksten tasarruf etmeyenler, yangından tasarruf ediyorlar. Bütün Ege neredeyse yandı? Hesabını veren var mı?” dedi.
SAHTE DİPLOMA SKANDALI
Gündemdeki sahte diploma skandalına ilişkin de konuşan Kılıç Koçyiğit, “Parası olan basıyor parayı, alıyor diplomayı. İster doktor oluyor ister mühendis oluyor. Biz günün sonunda sahte diplomalı doktora muayene oluyoruz. Sahte diplomalı mühendisin yaptığı binada oturan duruma düşüyoruz. Hepimizin yaşam hakkı başta olmak üzere tüm haklarımız tehlike altında" diye konuştu.
'BİRİLERİ DANIŞTAY'A TALİMAT MI VERİYOR'
Danıştay’ın ihraç edilen Barış Akademisyenleri ile ilgili 'hukuksuz olduğuna dair kararını' hatırlatan Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Ancak Danıştay daha sonra tekrar bir karar aldı ve ihraçlar hukuka uygun dedi. Sonra tekrar bir karar aldı, ‘İhraçlar hukuka uygun değil’ dedi. Gerçekten aklımız ile dalga geçiyorlar. Birileri Danıştay’a talimat mı veriyor” diye sordu.
'KOMİSYON BARIŞIN HUKUKSAL GÜVENCELERİNİ SAĞLAMALI'
Kürt sorununun çözümü kapsamında Meclis’te kurulan komisyona ilişkin de konuşan Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit şunları söyledi:
"Pek çok partinin komisyona katılmış olması çok önemlidir. Baroların, akademisyenlerin, hak örgütlerin, sivil toplum örgütlerinin, Kürt sorunun demokratik çözümüne dair sözü olan herkesin dinlenmesi, sürece dair demokratik katılım mekanizmaların genişlemesi ve sürecin toplumsallaşması açısından da hayati bir önemdedir.
Komisyon, kendi yol haritasını oluşturacak ve pratik bir süreci önüne koyacak. Bugün Ekim’e kadar olan takvimi birlikte konuşma imkanı bulacağız. Bu komisyon sürecin hukuksal teminatı ve sürecin yürütenlerin hukuksal güvencelerini sağlamalıdır. Sürecin tarafların demokratik siyasete ve toplumsal yaşama katılım kanallarının açılması ve en nihayetinde barışın kendisinin hukuksal güvenceye kavuşması için çaba içinde olmalıdır. Çatışma dönemlerin anti demokratik uygulamalarının barış dönemine uygun bir demokratik bir niteliğe kavuşturulması için demokratik çözüm, demokratik dönüşüm çalışmalarının başlatılması çok önemli bir ihtiyaçtır.
'SORUNUN SİYASAL NEDENLERİ ELE ALINMALI'
Sorunun siyasal nedenlerinin kapsamlı bir şekilde ele alınarak demokratik çözüm yollarının belirlenmesi gerekiyor. Barışın önce dilde başlayacağından hareketle; barış ve çözüm dilinin her yere sirayet etmesi gerekiyor. Kürt sorununa dair çözüm politikaları geliştirilmeli, atılacak adımların sorundan kaynaklanan demokrasi sorunun çözecek perspektifi ile yaklaşılması gerekiyor. Türkiye demokratikleşmeden Kürt sorunu çözülemez, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokratikleşmez.
Geldiğimiz nokta itibari ile dünden, önceki günden ve geçen aylardan daha ileri bir noktadayız. Yarınlarda bu günlerden daha ileri bir aşamayı yakalayabiliriz. Bundan kuşkumuz yok. Durmadan çalışacağız. Barış ve sorunun çözümü için hep beraber mücadele edeceğiz." (HABER MERKEZİ)