DİSK: Emeğimiz ve geleceğimiz için 'tamam' diyoruz
Seçim tutumunu açıklayan DİSK, '16 yıldır yapılanlar, yapılacakların teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır' dedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) seçim tutumunu ve işçilerin seçim bildirgesini İstanbul’daki genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Sendikanın seçim tutumunu açıklayan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "16 yıldır yapılanlar, yapılacakların teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır. DİSK tüm işçileri, sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere tamam demeye çağırmaktadır" dedi.
Çerkezoğlu, 16 yıldır ülkeyi yöneten ve bu süre boyunca sermayenin talepleri doğrultusunda emeğin en temel haklarını tırpanlayan iktidarın, hedeflediği rejim değişikliğini bir an önce hayata geçirebilmek için baskın seçim kararı aldığını belirtti.
"Ülkemizde kurulmak istenen yeni rejim, Türkiye nüfusunun dörtte üçüne ulaşan ve ücretiyle yaşamaya çalışan büyük bir kesim için, yani 'Cumhur'un çok büyük bir çoğunluğu ve Cumhuriyetin geleceği için tehdittir" diyen Çekezoğlu, "Kalıcılaştırılmak istenen yeni rejimin nasıl bir rejim olduğuna, bu rejimin hangi sınıfların çıkarına, hangi sınıfların zararına olduğuna, 20 Temmuz 2016'dan beri tanığız" şeklinde konuştu.
Çerkezoğlu, "OHAL'den istifade grevlerin yasaklandığı, sendikal hak ve özgürlüklerin gasp edildiği, imza toplamaktan meydanlara çıkmaya kadar her türden hak arama yönteminin baskı altında alındığı, mahkemelere başvurma hakkının bile kısıtlandığı bir ortamda işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını korumak ve geliştirmek oldukça zorlaştırılmıştır" dedi.
'HER 100 İŞÇİDEN SADECE 10’U SENDİKALI'
DİSK-AR'ın hazırladığı ‘AKP Döneminde Emek’ başlıklı rapordan bazı başlıkları sıralayan Çerkezoğlu şunları söyledi:
"AKP döneminde sendikal haklar sistematik olarak ihlal edilmiştir. 16 yıllık AKP iktidarı sonunda, her yüz işçiden sadece 10'u sendikalı, 7'si toplu sözleşme kapsamındadır. Kadınlarda sendikalaşma oranı ise sadece yüzde 8'dir.
'200 BİN'E YAKIN İŞÇİNİN GREVİ YASAKLANDI'
7'si OHAL döneminde olmak üzere 16 yılda 15 grev ertelendi ve 200 bine yakın işçinin grevi fiilen yasaklandı. Grev yasaklamaları ile işçi sınıfının en önemli hak arama aracı olan grev hakkı fiilen yok edildi.
AKP döneminde asgari ücret ülkedeki ekonomik büyümeden payını alamadı. 2004'ten 2017'ye reel asgari ücret, reel milli gelir artışı karşısında yüzde 30 kayba uğradı. Adaletsizlik büyüdü.
16 yıllık AKP iktidarı döneminde gelir dağılımı daha da bozuldu. Bugün nüfusun en zengin yüzde 20'si, en yoksul yüzde 20'sinden 7,7 kat daha fazla gelir elde ediyor ve Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en bozuk olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
'16 YILDA İŞSİZLİK DAHA DA DERİNLEŞTİ'
16 yılda işsizlik sorunu çözülemedi, daha da derinleşti. Çokça övünülen ekonomideki büyüme işsizliğin düşürülmesine yetmedi. Son 3 yılda işsizlikteki durdurulamayan yükseliş sonucunda 6 milyonun üzerinde insan işsizliğin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor.
AKP döneminde özellikle genç işsizliği ve kadın işsizliği zirve yapmış durumda.
'GÜVENCESİZ ÇALIŞMA YAYGINLAŞTI'
AKP, çalışma yaşamını düzenleyen yasa ve yönetmeliklerde esneklik yönünde sayısız düzenleme yaparak güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırdı. 16 yılda yaygınlaşarak esas çalıştırma biçimi halini alan taşeron uygulamasından doğan sorunları çözmek adına adaletsizlik daha da derinleştirildi. Taşerona rahmet okutan kiralık işçilik uygulaması getirildi.
'80 YILLIK BİRİKİM 16 YILDA YOK EDİLDİ'
Cumhuriyet tarihi boyunca işçilerin emekleriyle kurulan ne var ne yok ise 16 yılda satıldı ve buradan elde edilen 47 milyar dolar, iç ve dış borç ödemesi ile baraj ve otoyolların finansmanına harcandı. 80 yıllık birikim savurgan bir mirasyedi tavrı ile 16 yılda yok edildi.
AKP döneminde vergi, çalışanın ve tüketicinin sırtına yüklendi. Vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin oranı 2000 yılında yüzde 59 iken 2017 yılında yüzde 65'e yükseldi. Doğrudan vergiler ise yüzde 41'den yüzde 35'e geriledi. Yandaş şirketlerin vergileri bir gecede sıfırlanırken, asgari ücretten yapılan kesinti 426 TL'ye ulaştı.
'İŞ CİNAYETLERİ TIRMANDI'
16 yılda iş cinayetleri tırmandı. Çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 2002'de 878 iken 2017'de bu rakam 2006'ya yükseldi.
OECD ülkeleri arasında en uzun çalışma sürelerine sahip ikinci ülke olan Türkiye'de 16 yıl boyunca işçiler çok çalışmaya devam etti. AB ülkelerinde haftada 40 saatten fazla çalışan işçilerin oranı sadece yüzde 20 iken Türkiye'de bu oran yüzde 74'e yükseldi.
Emeklilik yaşı ve prim gün sayısı arttı, "emeklilikte yaşa takılanlar" olarak bilinen yeni bir mağduriyet yaratıldı.
AKP OHAL'i istismar ederek çalışma hakkını ortadan kaldırdı. 140 bine yakın kamu emekçisi ve işçi hukuksuz biçimde işten atıldı."
'İŞÇİ SINIFI BU FATURAYI ÖDEMEYECEK'
16 yıldır yüksek faiz getirisiyle sıcak parayı ülkeye çekmeye ve borçlanmaya dayalı bir tüketim ekonomisiyle, kamu arazileri üzerinden ranta ve yolsuzluğa açık betonlaştırma yoluyla ekonominin çarklarını döndürmeye dayalı büyüme stratejisinin iflas ettiğini dile getiren Çerkezoğlu, "Bugün kurlardaki hızlı artış ile karşımıza çıkan ekonomik sorunların, enflasyon ve işsizlik gibi olası ağır sonuçları işçi sınıfını tehdit etmektedir. Ekonomiyi kırılganlaştıran neoliberal politikalarda ısrar edenler ve seçimlerden sonra krizin faturasını işçi sınıfına kesmeye hazırlananlar bilmelidir ki, işçi sınıfı bu faturayı ödemeyi reddedecektir" dedi.
'OHAL DERHAL SONLANMALI'
Çerkezoğlu, 24 Haziran seçimleri öncesi siyasi partilere ve adaylara da iletecekleri ‘İşçi Sınıfının Seçim Bildirgesi’ni ise şu sözlerle özetledi:
"Demokratik, çoğulcu parlamenter rejime geçilmeli ve hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesi tesis edilmeli; OHAL uygulaması derhal sonlandırılmalı; ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı; kamu hizmetinde liyakat ve şeffaflık sağlanmalıdır.
Sosyal güvenlik bütün yurttaşları kapsamalı; çalışanların emeklilikte insanca yaşayacak düzeyde emekli aylığı alması sağlanmalı, emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülmeli, emeklilik yaşı düşürülmeli, özel sigorta şirketlerine kaynak aktarmaya yarayan zorunlu bireysel emeklilik uygulamasına son verilmelidir.
'GREV HAKKI ÖNÜNDEKİ YASAKLAR KALDIRILMALI'
Sendikal örgütlenmenin önündeki anayasal ve yasal engeller, sendikal barajlar kaldırılmalı; Türkiye'nin sendikal mevzuatı ILO sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi normlarına uygun hale getirilmeli, grev hakkı önündeki sınırlamalar ve yasaklar kaldırılmalıdır.
Kamusal nitelikli bir işçi sağlığı ve iş güvenliği politikası izlenmeli, denetimler artırılmalı, yaptırımlar ve cezalar caydırıcı hale getirilmeli, yasalarda işverenlerin yükümlülüklerini ve sorumluluklarını azaltacak düzenlemelerden vaz geçilmelidir."
"İşçilerin ve memleketin geleceği için oldukça kritik bir süreçte toplanan Başkanlar Kurulumuz, DİSK'in taşıdığı tarihsel ilkeler ışığında, her zamankinden daha fazla birlik ve bütünlük içerisinde mücadeleye devam etme zorunluluğunu hatırlatmıştır" diyen Çerkezoğlu, aldıkları kararları 3 maddede sıraladı:
1. 16 yıldır yapılanlar, yapılacakların teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır. DİSK tüm işçileri, sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere tamam demeye çağırmaktadır.
2. 24 Haziran 2018 Cumhuriyet tarihinin kader anıdır. DİSK, işçi sınıfını ve tüm halkı Cumhuriyetin laiklik ve demokrasi gibi temel nitelikleriyle, "Yurtta Barış Dünyada Barış" gibi temel kurucu ilkeleriyle, hukuk devletiyle ve temel yurttaşlık haklarıyla çatışan bir düzene tamam demeye çağırmaktadır.
3. Geleceğimize umutla bakabilmek için, güzel günlere omuz omuza yürüyebilmek için, DİSK tüm işçileri seçim güvenliği için sorumluluk almaya, emeği, barışı, kardeşliği ve demokrasiyi savunan siyasi partilere ve adaylara oy vermeye çağırmaktadır. (HABER MERKEZİ)
Bildirgenin tamamı için: https://disk.org.tr/2018/05/disk-iscilerin-secim-bildirgesini-acikladi/