Diyarbakır’da sandık güvenliği: CHP sandık görevlilerinin yüzde 25’ini değiştirdi, müşahit sayısını 16 bine çıkardı
Remzi BUDANCİR
DİYARBAKIR - 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde en çok tartışılan konu sandık ihlalleri oldu. Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye yazılması, toplu oy kullanımı, sandık görevlilerinin engellenmesi ihlallerin başında geldi. HDP seçime girmediği için sandık görevlisi bulundurmadı. İlk defa seçime giren Yeşil Sol Partisi ise sadece müşahit görevlendirebildi. En çok hazırlığın yapıldığı CHP’de ise sandık güvenliği açısından ciddi sorunlar yaşandı. CHP’li sandık görevlilerinden bazılarının AKP’li çıktığı iddiası da basına yansıdı. İddiaya göre bu isimler CHP’li görünerek sandıklarda görevli oldu. CHP ve Yeşil Sol Parti 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda benzer sorunların yaşanmaması, sandık güvenliğinin sağlanması için önlemlerini arttırdı.
YEŞİL SOL PARTİ MÜŞAHİTLERLE TAKİP EDECEK
Diyarbakır 14 Mayıs seçimlerinde sandık ihlallerinin yaşandığı kentlerden biri. Birçok sandıkta Yeşil Sol Parti oylarının MHP’ye yazıldığı tespit edilmiş, yapılan itirazlarla bu düzeltilmişti. 28 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde benzer durumun yaşanmaması için Yeşil Sol Parti de tedbirlerini arttırdı. Diyarbakır genelinde kurulacak 3 bin 675 sandığın her birinde üçten fazla müşahit görevlendirdi. Köylere gittiklerinde yurttaşlarında kendilerine “Oy kullanalım da sandıklara nasıl sahip çıkacaksınız” sorusu yönelttiklerini anlatan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Eş Sözcüsü Abbas Şahin, bu konuda hiçbir tereddütlerinin olmaması gerektiğini anlattıklarını söyledi. Sandık güvenliği ile ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirten Şahin, “Sandıklarda müşahit görevlendirdik. Sandık bazında ıslak imzalı tutanakları kendi sistemimiz üzerinden hepsini kontrol edeceğiz” dedi.
CHP SANDIK GÖREVLİLERİN YÜZDE 25’İNİ DEĞİŞTİRDİ
CHP de ikinci turda benzer durumların yaşanmaması için birçok sandık görevlisini değiştirdi. Ülke genlinde bulunan sandık grevlilerin neredeyse yüzde 25’i yenileme kararı aldı. Merkezi düzeyde sorun yaşanan bölgeler incelendi. AKP’nin çok oy aldığı illerde sorunlu bulunan sandıklarla ilgili tedbirler arttırıldı. Bingöl, Erzurum, Urfa, Elazığ başta olmak üzere sorunlu olan sandıklarla ilgili çalışma yürütüldü. Toplu oy kullanıldığı belirtilen bölgelerde milletvekilleri görevlendirilirken, ayrıca bu bölgelere hukukçularda bulunacak.
CHP SANDIK BAŞINA GİTMEYENLERİ DEĞİŞTİRDİ
Artı Gerçek’e konuşan CHP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı ve Hukuk-Seçim Sorumlusu Avukat Mehmet Berk, 14 Mayıs’ta taşrada, kırsal kesimde çok fazla sorun yaşandığını söyledi. İkinci turda benzer sorunların yaşanmaması için tüm sorunlu alanları incelediklerini anlatan Berk, “Bizde sandığa gitmeyen sandık görevlileri vardı. Gitmeyenlerin hepsini tespit ettik. Onların yerine sandığa dört dörtlük sandığa sahip çıkacak kişileri belirledik” dedi.
YSK YENİ İSİMLERİ KABUL ETMEK İSTEMEDİ
Berk’in anlattığına göre ikinci turda sandık görevlisini değiştirmek de kolay olmadı. Sandık görevlisini değiştirmek istediklerinde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hukuki açıdan kendilerine sıkıntı çıkardığını belirten Berk, “ ‘Bu önceki seçimin devamıdır, yeni bir seçim değil, yeni isim bildiremezsiniz’ dedi. Bizde ne yaptık? Mazeretsiz olarak oraya gitmeyenleri tespit ettik. Onların yerine bu isimleri verdik” diye anlattı.
SANDIK GÖREVLİSİ VE MÜŞAHİT SAYISI 16 BİNE ÇIKARILDI
14 Mayıs’ta sandık başına gitmeyenlerin hepsinin yerine daha güvenilir kişileri yerleştirdiklerini anlatan Berk, şunları söyledi: “Görev almaları için çağrı yaptık. Çok sayıda başvuru oldu. Sandıklara gitmeyenlerin yerine parti gönüllüsü olan kişileri yerleştirdik. Müşahit sayımızı da kat ve kat arttırdık. Rakam olarak sandık görevlisi ve müşahit sayısı 10 bindi. Biz bu sayıyı 16 bine çıkardık. Diyarbakır’da ayrıca hukukçu sayımızı da arttırdık.”
DİYARBAKIR BAROSU 320 AVUKATLA SAHADA OLACAK
Siyasi partiler Diyarbakır’da kurulacak olan 3 bin 675 sandığın tümünde sandık görevlisi ve müşahitler görevlendirirken, Diyarbakır Barosu da ihlallerin yaşanmaması için hazırlık yaptı. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, 14 Mayıs’ta yaptıkları hazırlığı 28 Mayıs’ta da devam edeceğini söyledi. 14 Mayıs’ta 250 avukatla seçim çalışmalarına katıldıklarını söyleyen Özdemir, ikinci turda ise 320 avukatla sahada olacaklarını belirtti. Diyarbakır Barosu olarak demokratik gözetim haklarını kullanmak için seçim güvenliği sağlanması adına sahada olacakları bilgisini paylaşan Özdemir, “Hem sandık güvenliğinin sağlanması, hem de seçimlerin adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi adına sahada görev alacağız. Avukat arkadaşlarımız il merkezi ve her ilçede çalışacak, okulları ziyaret edecek. İtirazlar, şikayetler ve yaşanan hukuksuzlukları tespit etme, tutanak altına almasına ilişkin olarak etkin bir süreç denetimini sağlamak adına gözlemci sıfatıyla, hukuksuzlukların tespiti ve buna ilişkin yaşanacak sorun alanlarının çözümüne katkıda bulunacak. Her avukat arkadaşımız görev aldığı bölgedeki okullarda sandık çevresinden sorumlu olacak şekilde ziyaretler gerçekleştirecek. Buna ilişkin yaşanan sorunlar varsa müdahale edecek. Buna dair hukuki sürecin takibi açısından itiraz ve şikâyet hakkını kullanacak" dedi.
Seçime bir kala Diyarbakır: 'Kırgınlık var ama kararlıyız'
Ahmet Türk: Bu seçim diktatörlük ve faşizmden kurtulmamız için bir fırsat
14 LGBTİ+ derneğinden seçim açıklaması: Bu kime karşı muhalefet edeceğimizin seçimi