Efkan Ala'nın reform vaadi 'Ankara kriterleri' ile sınırlı kaldı

AKP'li Efkan Ala, yerel seçim sonrası birçok alanda çalışma başlattıklarını söyleyip Erdoğan'ın AB'ye Kopenhag Kriterleri konusunda rest çektiği konuşmasına atıf yaptı: "AK Parti, Ankara kriterlerini baz alarak ikinci bir reform dalgasına hazırlanıyor."

Efkan Ala'nın reform vaadi 'Ankara kriterleri' ile sınırlı kaldı

Artı Gerçek - Yerel seçimde ciddi oy kaybına uğrayan AKP'de değişim tartışmaları devam ederken, partinin Genel Başkanvekili Efkan Ala "ikinci bir reform dalgasına hazırlandıklarını" açıkladı. Ancak Ala, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği üyeliği için karşılanması gereken Kopenhag Kriterleri yerine öne sürdüğü "Ankara kriterleri" temelinde bir reformdan söz etti. Ala, "AK Parti, Ankara kriterlerini baz alarak ikinci bir reform dalgasına hazırlanıyor" dedi.

'YEREL SEÇİM SONRASI ÇALIŞMA BAŞLATTIK'

AKP genel merkezinde gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştiren Ala, partisinin iktidarlarının "aksayan politikalarını her zaman gözden geçirdiğini, değişim gereken konularda tereddüt etmeden gereğini yaptığını" ileri sürerek yerel seçimlerin ardından da aksama gördükleri noktalarda çalışma başlattıklarını yineledi.

'BAKANLIKLARDAN GÖRÜŞ ALINDI'

Partideki tüm birimlerin reform alanlarının belirlenmesi için çalışmaya başladığını, bakanlıklardan görüş alındığını söyleyen Ala, şu ifadeleri kullandı:

"Bir taraftan da AK Parti, CİMER ve Ombudsmanlık gelen şikayetleri topluyor, sorunlu alanlar belirleniyor. Cumhurbaşkanımız geçmişte, 'Kopenhag kriterlerini gerekirse Ankara kriterleri yapar, yine yolumuza devam ederiz' demişti. AK Parti, Ankara kriterlerini baz alarak ikinci bir reform dalgasına hazırlanıyor."

'ÖNÜMÜZDEKİ BİR YIL İÇİNDE HIZLI BİR REFORM SÜRECİ GÖRECEKSİNİZ'

"Önümüzdeki yılları altın yıllar olarak görüyoruz" diyen Ala, ekonomi ve adalet açısından 'düzelme' vaadinde bulundu:

"Altın yıllar, üst gelir grubuna sıçramak, yapısal dönüşümü sağlayacak reformları hayata geçirmek için bir fırsat penceresi. Bu yılları dolu dolu geçirip mesafe katedeceğiz. Ekonomide öngörülebilirliği, adalete güveni artıracak reformları gündemimize aldık. Önümüzdeki bir yıl içinde hızlı bir reform süreci göreceksiniz. Ekonomide, orta gelir tuzağına düşmemek için bir sıçrama yapacağız."

'EŞ ZAMANLI, ÇOK ALANLI, İNCE İŞÇİLİK GEREKTİREN REFORMLAR'

Avrupa Birliği müktesebatında olan ve Türkiye'nin yararına reformların da hayata geçirileceğini savunan Ala, AB ile katılım müzakerelerindeki başlıklara işaret ederek şunları söyledi:

"Reformlar birçok alanda yapılacak. Eş zamanlı, çok alanlı, ince işçilik gerektiren reformlar olacak. Örneğin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda tarımda hangi reformları gerçekleştireceğimizi konuştuk. Malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve serbestisi, sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, mülkiyet hukuku, rekabet politikası, mali hizmetler, imar kanunu, tüketici korunması, tüketicinin sağlığının korunması, rekabetçilik ve kapsayıcılık, dijital dönüşüm ve medya, ekonomik ve parasal politika, sosyal politika, istihdam, işletme ve sermaye politikası, bilim, araştırma, eğitim, kültür, gümrük birliği, tarım ve kırsal kalkınma, gıda güvenliği, bitki sağlığı, balıkçılık, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu çalışma yapılan alanlar."

YENİ ANAYASA ÇAĞRISINI DA YİNELEDİ

Ala, partisinin yerel seçimler sonrasında gündeme getirdiği konu başlıklarından biri olan yeni anayasa konusunda da şunları söyledi: "Anasaya tartışmalarını geride bırakarak her alanda güçlü bir ülke inşa edebiliriz. Bu tartışmaların olduğu ülkeye yatırımcı, sermaye gelmez. Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri yapacak bir anayasa yapalım."

KOPENHAG KRİTERLERİ NEDİR?

Kopenhag Kriterleri, Avrupa Birliği'nin doğuya doğru genişlemeyi kabul ettiği 22 Haziran 1993'teki Kopenhag Zirvesi'nde, yeni üyelerin karşılaması için belirlediği şartları işaret ediyor. Bu kriterler siyasi, ekonomik ve topluluk mevzuatının benimsenmesi olmak üzere üç grupta toplanmış durumda.

Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde en büyük pürüzü oluşturan siyasi kriterler çerçevesinde, üye adayı ülkenin demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklara saygı gösterilmesi olmak üzere dört ana şartın sağlanması gerekiyor.

Ekonomik kriterler çerçevesinde işleyen bir pazar ekonomisinin varlığının yanı sıra birlik içindeki piyasa güçleri ve rekabet baskısına karşı koyma kapasitesi aranıyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan geçen ekimde, TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "(AB) Eğer, artık iyice lafta kalan tam üyelik sürecini sonlandırmak gibi bir niyetleri varsa, işin o tarafı da kendi bilecekleri iştir" demişti. Erdoğan, "Biz, demokrasi, adalet ve özgürlükler noktasında Kopenhag Kriterlerini gerekirse Ankara Kriterleri yapar yine yolumuza devam ederiz" ifadelerini kullanmıştı. (AA, HABER MERKEZİ)

akp efkan ala kopenhag kriterleri