Erdoğan'ın ABD'den Rakka isteği

Erdoğan'ın ABD'den Rakka isteği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘kalifiye mültecilerin' vatandaşlığı için çalışma yürütüldüğünü söyledi. Erdoğan, Rakka operasyonuna ilişkin açıklamalarda...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘kalifiye mültecilerin' vatandaşlığı için çalışma yürütüldüğünü söyledi. Erdoğan, Rakka operasyonuna ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Bahreyn'de gündeme dair açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘RAKKA'DA ABD'YLE HAREKET ETMEK İSTİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin Rakka operasyonuna yönelik sorusu üzerine açıklamalarda bulundu. Rakka’ya yönelik olarak "ABD öncülüğündeki  koalisyon güçleri ile ortak hareket etmek istediklerini" belirten Erdoğan, "Bizim attığımız adım bir hedefe kilitlenmiştir. Ondan sonra doğuya yönelerek Mınbiç ve Rakka'da eğer koalisyon güçleri ile müşterek adımı atarsak, bu müşterek adımla birlikte de oradaki belirli bir hedef- ki o da terörden arındırılmış bir güvenli bölge hedefidir- terörden arındırılmış bu güvenli bölgeye, özellikle ağırlıklı olarak Arap kardeşlerimiz, Türkmenler yerleşme imkanını bulacaktır" dedi.

‘BEŞAR, GÜCÜNE ÇOK GÜVENİYORDU'

Erdoğan basın toplantısında Suriye ve Esad hakkındaki bir soru üzerine şunları söyledi:

"Beşar gücüne çok güveniyordu. Bizi dinlemedi. Defalarca konuştuk. Telefonla görüştük. Temsilciler yolladık. Dışişleri Bakanımı gönderdim. Ve en son Ramazan ayında bir gece aradım. ‘Beşar bu gidiş iyi değil. Kendi halkına bombalar yağdırıyorsun. Tanklarla halkının üzerine gidiyorsun. Yarın Cuma bu başlangıç olsun. Bu işi bitir. Huzurlu bir şekilde vatandaşın bir Cuma namazı kılsın.' Sağa vurdu sola vurdu.' Benden gelmiyor bu dedi. ‘Bunlar teröristler' dedi. ‘Gel vazgeç' dedim. Ertesi gün 360 kişiyi şehid ettiler. Tabi ilişkilerimizi kestik. Şimdi arayışımız diplomasi. Siyasi arayış içerisindeyiz. Astana bunun önemli adımlarından bir tanesi oldu. Doğu Halep'ten biliyorsunuz Türkiye olarak 45 bin insanı çıkardık. Bunların şu anda bir kısmı İdlib'te. Bir kısmı Türkiye'de."

‘VATANDAŞLIĞA DA ALACAĞIZ'

Erdoğan, mültecilerin durumuna ilişkin konuşurken ‘her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını' savundu. Şu anda yeni bir çalışma daha yürütüldüğünü söyleyen Erdoğan, "Belli bir kısmını vatandaş da yapacağız. Bunların içinde kalifiye elemanlar var. Doktor, mühendis, öğretmen var. Bu insanları şimdi çadıra konteynere mahkum etmek olur mu? Biz bunu insani, vicdani ve kardeşlik görevi olarak görüyoruz" dedi.

‘HEDEFİMİZ 4-5 KİLOMETRELİK GÜVENLİ BÖLGE'

Fırat Kalkanı harekatına ilişkin konuşması sırasında Bab'dan sonra hedefim Münbiç ve Rakka olduğunu yineleyen Erdoğan, "Doğuya yönelerek Münbiç ve Rakka'ya yürürsek, terörden arındırılmış bir bölge yaratarak o bölgeye Arap kardeşlerimiz ve Türkmenler yerleşme imkanı bulacaktır. Hedefimiz burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı güvenli bölge haline getirmektir. Bu çalışma şu anda devam ediyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar