Erdoğan'ın 'PKK 10-15 çocuk yapıyor' sözlerine tepki: '90’ların MGK politikaları dirilmiş'

Erdoğan'ın 'PKK 10-15 çocuk yapıyor' sözlerine tepki: '90’ların MGK politikaları dirilmiş'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “PKK 10-15 çocuk yapıyor” sözleri tepki topladı. Erdoğan'ın kullandığı dil, Kürt nüfusunun güvenlik sorunu yapıldığı 90’lı yıllarda, MGK toplantısına sunulan rapordaki ifadelere benzetildi.

Artı Gerçek-AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsız milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye rozet taktığı sırada 'çocuk yapma' tavsiyesinde kullandığı sözler tepkilere neden oldu. Çelebi’ye parti rozetini takan Erdoğan'ın, “Çocuk çok önemli. Bak PKK'nın 5 tane 10 tane 15 tane var” sözleri tepki çekti. Erdoğan’ın bu sözleri 1990’lı yıllarda Kürt nüfusunun MGK toplantısına konu edilmesine benzetildi.

ÜLSEN: ERDOĞAN’IN SÖZLERİ DİL SÜRÇMESİ DEĞİL

Erdoğan’ın sözlerine tepki gösteren DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, bunun bir dil sürçmesi olmadığını söyledi. Ülsen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri dil sürçmesi değil, bilinçaltının izharı. Türkiye’deki Kürtleri bir tehdit olarak algılayan 90’lar MGK politikaları dirilmiş ve artık gizli saklı konuşmaya da gerek görmüyor” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

RUHAVİOĞLU: KÜRT NÜFUSUNUN ARTIŞINI BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

Erdoğan’ın sözlerini eleştirenlerden biri de Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu oldu. Erdoğan’ın sözlerine ilişkin haberi alıntılayarak paylaşan Ruhavioğlu, “Kürt nüfusu daha önce MGK toplantılarının gizli konusu olmuştu ama Kürt nüfusun artışını bir tehdit olarak gördüğünü Erdoğan gayet açıktan söylüyor. ibretlik!” diyerek tepki gösterdi.

1990 MGK RAPORU: NÜFUSUN YÜZDE 40’I KÜRT OLACAK

Rujavioğlu'nun dikkat çektiği 1990’lı yıllara ait MGK raporu ile ilgili Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştı. 12 Aralık 1996'daki MGK'da hükümete sunulan 'Kürt Raporu'nda" 2025'te Kürtlerin sayısı Türkleri aşacak' tespiti ve üçten fazla çocuk yapana ceza önerisi vardı.

Radikal'in haberine göre, 12 Aralık 1996 tarihinde bakanların önüne, onlar oturmadan önce 10 sayfalık bir ‘Kürt raporu’ konuldu. O dönem DYP’den Devlet Bakanı olan Diyarbakırlı Salim Ensarioğlu rapora göz attığında, terörle mücadele kapsamında yapılması gerekenlerin sıralamasında en büyük tehlike olarak Kürtlerin çoğalması gösterildiğini fark etti. Raporda “Böyle giderse 2010 yılında nüfusun yüzde 40’ı, 2025 yılında ise yarısı Kürt olacak. 2025’ten sonra Kürtler Meclis’te anayasayı değişterecek çoğunluğu da ele geçirecekler.” deniliyordu.

ENSARİOĞLU TEPKİ GÖSTERİYOR

Raporda yer alan bu tespitin ardından hükümete atılması gereken adımlarda sıralanıyordu. “İleride vahim sonuçlar doğmaması için üç çocuktan fazla yapanlara cezai müeyyide getirilmeli. Çocuk sayısı az olanlar ise teşvik edilmeli” önerisi bunlardan biriydi.

Habere göre dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan yerine oturup toplantının açılmasının ardından Salim Ensarioğlu söz alarak, “Devlet kendi belgeleriyle bölücülük yapıyor. Ben bu raporu onaylamam” sözleriyle tepki gösterdi. Ensarioğlu’nu haklı bulan Erbakan de “Kimse o raporu almasın, masada kalacak ve iade edilecek” talimatı verdikten sonra raporu MGK’ya iade etti.

DEMİREL VE GENELKURMAY BAŞKANI DEVREYE GİRİYOR

Ancak raporun iade edilmesi ile süreç sona ermedi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Genelkurmay Başkanı İ. Hakkı Karadayı ve İkinci Başkan Çevik Bir de devreye girerek Brüksel’de olduğu için Bakanlar Kurulu Toplantısına katılamayan Tansu Çiller’e ulaştı. Dönemin OHAL Bölge Valisi Necati Bilican bile bakanlara gönderilerek, raporun kabul edilmesinin ‘memleketin geleceği açısından’ ne denli önemli olduğu anlattı. Ancak yapılan bu baskı ve telkinlere rağmen raporda sıralananlar hayata geçirilemedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar