Erdoğan'ın 'PKK 5-10 çocuk yapıyor' sözlerine tepkiler sürüyor

Erdoğan'ın 'PKK 5-10 çocuk yapıyor' sözlerine tepkiler sürüyor
HDP'nin kadın milletvekilleri Erdoğan'ın 'PKK 5-10 çocuk yapıyor' sözlerini değerlendirdi. Ayşe Başaran, açıklamaları '2015'ten beri uygulanan politikaların dışa vurumu' olduğunu söyledi. Tülay Hatimoğulları'na göre de 'makbul kadın tarifi yapılıyor.

Seda TAŞKIN


Artı Gerçek- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye rozet takarken 'çocuk yapma tavsiyesi' verirken kullandığı sözlere tepkiler gelmeye devam ediyor.

Özellikler Erdoğan'ın 'kadınların kariyeri çocuk doğurmaktır' anlamındaki sözleri cinsiyetçi içeriği ile eleştirilirken, “Bak PKK’nın beş tane, 10 tane, 15 tane var” sözleri Kürtlere yönelik ırkçı yaklaşım olarak değerlendiriyor.

Artı Gerçek’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları da bu görüşleri dile getirdi.

ayse-acar-basaran.jpg

‘DEMOGRAFİK YAPIYI YENİDEN ORGANİZE ETME YAKLAŞIMI’

İktidarın uzun süredir kendi kodlarını Kürt düşmanlığı üzerinden var ettiğini söyleyen Başaran, Erdoğan’ın çocuk sayısına ilişkin yaptığı açıklamayı da Kürt düşmanlığının yanı sıra ayrıştırma politikası olduğunu söyledi. Başaran, “Tarihte nüfus düzenlemesi, doğum kontrol uygulama gibi upolitikaların uygulandığını biliyoruz. Burada Kürtlerin sayılarını azaltmaya, Türk ya da diğer nüfusu arttırarak demografik yapıyı yeniden organize etme yaklaşımı söz konusu” dedi.

İktidarın yürüttüğü savaş politikasıyla hem insanlık suçu işlediğini ve aynı zihniyetle benzer açıklamalar yaptığını söyleyen Başaran, “Bir yandan insanlık suçu işleyecek kadar yoğunlaşmış bir savaş bir taraftan da Kürtlerin nüfus düzenlemesi üzerinden kendini organize etmeye çalışan bir zihniyetten bahsediyoruz” ifadesini kullandı.

'2015'TEN BERİ YÜRÜTÜLEN POLİTİKALARIN DIŞA VURUMU'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte de benzer ifadeler kullandığını hatırlatan Başaran, Erdoğan’ın Kürtleri ‘terörist’ olarak gördüğünü söyledi ve şöyle konuştu:

“Bugün yapılan bu açıklamalar, 2015 yılından bu yana yürütülen politikaların bir dışa vurumudur. Kürtlerin eşit yurttaş olarak bile görülmemesinin bir sonucudur. Erdoğan her defasında çıkıp PKK ayrı Kürtler ayrıdır, Kürt sorunu yoktur gibi söylemlerde bulunuyor ama bugün kafasında kurduğu düşüncesi de dışa yansıdı. Bu söylemleri bu açıdan bizim açışımızdan şaşırtıcı değildir.”

'BU SÖZLER KÜRTLERE SÖYENMİŞTİR'

Erdoğan’ın sözleri ile Kürtleri eşit vatandaş görmediğinin ortaya çıktığını belirten Başaran, Kürtlerin bu yaklaşıma cevabını vereceğini belirtti:

“PKK’lilerin hiçbirinin çocuğu yok, bu söz aslında Kürtlere söylenmiş bir sözdür. Kürdistan coğrafyasında çok çocuklu olmaya yönelik söylenmiş bir sözdür. Siz Kürtleri eşit yurttaş olarak görmeyeceksin sonra Diyarbakır’a gidip oy isteyeceksiniz. Buna en büyük cevabı Amed halkı verecektir. Bu sözlerine cevap olarak Kürt halkını karşısında görmeyerek alacaktır. Kürtler, iktidarın artık Kürt coğrafyasında hiçbir karşılığının kalmadığını, Kürtlerin iktidarın karanlık yüzlerini gördüklerini ifade edecektir.”

‘ERDOĞAN KADINLARI KULUÇKA MAKİNASI OLARAK GÖRÜYOR’

Erdoğan’ın kadınların yerini ve görevini tarifleyen bir yaklaşım içinde olduğunu söyleyen Başaran, iktidarın kadınları bir kuluçka makinası ve evde erkeğe hizmet eden bir kesim olarak algıladığını belirtti.

tulay-hatimogullari.jpg

‘HİÇBİR KURUMUN MÜDAHALE ETME HAKKI YOK’

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Kürtlere yönelik yapılan açıklamaları ırkçı söylem olarak tarif eden Hatimoğulları, “Hiç kimsenin ne kadar çocuk sahibi olacağına hiçbir gücün, kurumun müdahale etme hakkı yoktur” dedi.

‘IRKÇI ZİHNİYETİ ŞİDDETLE KINIYORUM’

Erdğan’ın sözlerinin Kürt nüfusunun artmasına yönelik bir tepki olduğunu söyleyen Hatimoğlulları, “Bu tamamen ırkçı, ilkel milliyetçi bir yaklaşımdır. Bugün Kürtler bu toplumun gerçekliğidir. Kürtler bu ülkede 25 milyona yakın bir nüfus olarak bu ülkede yaşamaktadırlar ve bu ülkenin asli bireyleridir. Onların çocuklarının sayısına müdahale edecek kadar ileri giden ırkçı zihniyeti şiddetle kınıyorum” açıklamasında bulundu.

‘MAKBUL KADIN TARİFİ YAPIYORLAR’

Erdoğan’ın kadınlara çocuk yapma tavsiyesinde bulunmasına da tepki gösteren Hatimoğulları, yapılan açıklamalarda erkek egemen zihniyetin, tek adam rejiminde vuku bulmuş hali olduğunu söyledi. Hatimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece bu otoriter rejim değil, aynı zamanda erkek egemen sistemin bu otoriter rejimle iç içe geçmiş halini görüyoruz Erdoğan’ın söylemlerinde bugün makbul kadın tarifi yapmaya çalışıyor, geçmiş dönemde de bunu yaptı. Erdoğan’ın marifetli kadını iyi börek açan olarak tanımlamasından tutun da kürtaj meselesine kadar belirttiği görüşleri yine 3 çocuk yetmez 5 doğurun demesi gibi söylemlerinin bir devamıdır.”

‘ERDOĞAN ELİNİ KADIN BEDENİNDEN ÇEKSİN’

İktidarın kadına yönelik yapılan bu açıklamamalarıyla kadın bedenine tahakküm etmeye çalıştıklarını söyleyen Hatimoğulları, “Biz kadınlar olarak ne yatak odalarımıza ne rahmimize ne bedenimize hiç kimsenin karışmasına müsaade etmeyiz. Dolasıyla evlenip evlenmeyeceğimize, kaç çocuk yapacağımıza biz kadınlar kendimiz özgür irademizle karar veririz. Bugün kadınların en çok attığı slogan olan ‘elini bedimden çek’ sözlerini tam yerindedir. Erdoğan da saray rejimi de elini kadın bedeninden çeksin” dedi.

NE OLMUŞTU

Erdoğan, rozet taktığı esnada Çelebi’nin elini sıkarak “Senin çocuk kaç tane” diye sormuş, Çelebi’yse “Bir tane efendim” diye yanıt vermişti. Çelebi daha sonra yanında bulunan eşini işaret etmiş ve “Doktora yapıyor, kariyer” demişti. Erdoğan buna “Olmaz ya bu işin kariyeri çocuk doğurmaktır. Sayıları artırmak lazım” karşılığını vermişti. Çelebi’nin eşine yaşını soran ve “46” yanıtını alan Erdoğan, “Allah’tan isteyelim devam. Çocuk çok önemli. Bak PKK’nın beş tane, 10 tane, 15 tane var” ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar