Eşbaşkan Demir'den kayyım değerlendirmesi: 'Bir yol haritaları kalmamış, kontrolden çıkmışlar'
Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir kayyım atamalarını değerlendirdi. Demir "Normalleşmeden, yeni süreçten, çözümden bahsediyorlar ve ardından böyle bir süreç yürütüyorlar. Bu da devlet aklının ne kadar karışık olduğunu gösteriyor" dedi.
Artı Gerçek - Mardin Büyükşehir Belediye Eş başkanı Devrim Demir, kayyım atanmasına karşı geri adım atmadan halkla birlikte direneceklerini belirterek, “Gün irademize sahip çıkma günüdür” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Batman ve Halfeti belediyeleri ile Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı protesto eylemleri sürüyor. Kayyıma karşı Mardin Büyükşehir Belediye binasının hemen karşısında “nöbet eylemi” başlatıldı.
Kayyım atanmasına ilişkin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir değerlendirmelerde bulundu.
'BİZE SÜRPRİZ OLMADI'
Kayyım atama politikasının halk tarafından boşa çıkartıldığını ifade eden Demir, “Halk her zaman olduğu gibi tepkisini bir kez daha ortaya koydu. Nasıl ki; kayyım tarafından halkın iradesi iki defa gasp edildiğinde sokaklara çıkarak iradesine sahip çıktıysa ve en büyük cevabı sandıkta verdiyse yine aynı şekilde tepkisini ortaya koydu. Bu da toplumun kayyım politikalarından ne kadar rahatsız olduğunun göstergesidir. Kayyım atanması ahlaki olmadığı gibi kabul de etmiyoruz. Ama buna rağmen bize sürpriz olmadığını söyleyebilirim. Çünkü seçimlerin başladığı ilk günden bugüne kadar bu ihtimal her zaman konuşuldu. Bu algıyı sürekli canlı tutmak istiyorlardı” dedi.
'BİR YOL HARİTALARI KALMAMIŞ'
İki dönem boyunca atanan kayyımların arkalarında büyük bir talan bıraktığını kaydeden Demir, yapılan talanın ortada olduğunu söyledi. Kayyımı kabul etmeyeceklerinin altını çizen Demir, “Halkla birlikte direneceğiz. Kayyım atamak ülkenin yıpranmış siyasetini ortaya koyuyor. Normalleşmeden, yeni süreçten, çözümden bahsediyorlar ve ardından böyle bir süreç yürütüyorlar. Bu da devlet aklının ne kadar karışık olduğunu gösteriyor. Kontrolden çıkmış durumdalar. Yürüttükleri siyasette bir yol haritaları kalmamış. Kafaları karışmış ve yoldan çıkmışlar. Ne yapacaklarını bilmez bir haldeler. Bu durumu ne bizler ne de seçmenlerimiz kabul etmiyor. Bizler de bu süreçte geri adım atmadan direneceğiz. Gözümüzde kayyım atanmasının bir anlamı yok. Halk seçtiği iradesine sahip çıkıyor. Bizler de sonuna kadar halkımızın arasında ve işimizin başında olacağız” diye belirtti.
‘İŞGAL GÖRÜNTÜSÜ’
Belediye binasında bir “işgal görüntüsü” olduğunu kaydeden Demir, halkın ve çalışanların belediyeye girmesine izin verilmediğini söyledi. Demir, “Çalışanların bile seçilerek içeriye alınması karanlık yüzün tablosudur. Kimi kimden koruyorsunuz? Bu belediyenin başkanlarını, meclis üyelerini, yöneticilerini halk seçti. Sen kimsin ve neden burayı yasaklıyorsun? Neyin yolunu kapatıyorsun? Mademki; bu süreci meşru olarak görüyorsun, kendini neyden koruyorsun? Kendilerince ‘suçlu’ olarak tanımladıkları için kayyım atadıklarını söylüyorlar. Görevi geçici olarak dondurduklarını söylüyorlar. Devlete göre; ‘suçlu birine’ karşı yaptıklarını söylüyorlar. Eğer, mesele şahıs olsaydı, farklı bir süreç başlatılırdı. Meclis ortadan kaldırılmazdı ve diğer seçilenler uzaklaştırılmazlardı. Bu karar siyasidir. Mesele ne kişi, ne suç, ne de soruşturmadır. Halkın iradesine el koyduklarını biliyorlar. O nedenle korkuyorlar da. Bu kadar TOMA ve polisi etraflarına toplamaları o korkularını gösteriyor” dedi.
Eylemlerini süresiz bir şekilde sürdürdüklerini kaydeden Demir, “Yeni bir karar çıkana kadar eylemlerimiz devam edecek. Halk bu eylemlerle iradesine sahip çıkıyor. Hava şartlarına rağmen halkımız kayyıma karşı nöbet tutuyor. Halk ‘kararlıyız ve bizim olanı geri alacağız’ diyor. İrademize sahip çıkma günüdür. Bu sisteme karşı geri adım atmayacağız. Mardin’e 3’üncü defa kayyım atadılar ve 8 yılda Mardin halkının tamamını hizmetten yoksun bıraktılar. Kentte baktığımızda hizmetin yapılmadığını görüyoruz. 8 yıl önce ne yapılmış ise, o şekilde bırakılmış. Kayyım geldiğinden beri taş üstüne taş koymamış. Halk bunu görüyor. 7 aydır göreve gelmemize rağmen halen misafirler geliyordu. Halk ‘8 yıldır burası bizim değildi, biz kendimizi buraya ait görmediğimiz için içeriye girmiyorduk. Bugün burası bizim, o nedenle geliyoruz’ diyorlardı. Elbette ki; talepleri vardı. Çünkü 8 yıl boyunca hizmet görmemişlerdi. Bizler de bu 7 ay içinde tüm engellemelere rağmen taş üstüne bir taş koymaya çalıştık. Ama elimizden geldiği kadar halkımıza hizmet etmeye çalıştık” ifadelerini kullandı. (MA)
Sanatçılardan kayyım tepkisi: 'Herkes sesini yükseltmeli'
CHP’nin ‘demokrasi nöbeti’ ikinci gününde: ‘Kayyıma karşı sandık, hodri meydan’