Garibe Gezer'in ablası, Yeşil Sol Parti'den aday adayı oldu

Garibe Gezer'in ablası, Yeşil Sol Parti'den aday adayı oldu
Garibe Gezer'in ablası Asya Gezer sosyal medya hesabından Yeşil Sol Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. Gezer, "Kadınların onurlu mücadelesi için ben de HDP (Yeşil Sol Parti) Aday Adayi Başvurunda bulundum" dedi.

Artı Gerçek - Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde cinsel saldırıya maruz bırakıldığı, işkence gördüğü gerekçesiyle yaptığı başvurular dikkate alınmayan ve vefatının ardından intihar ettiği iddia edilen Garibe Gezer’in ablası Asya Gezer, Yeşil Sol Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı.

Gezer, adaylığını Twitter hesabından şöyle duyurdu:

'GARİBE'LERİMİZE SES OLMAK İÇİN'

"Garibe'lerimize ses olmak ve kadınların onurlu mücadelesi için ben de HDP (Yeşil Sol Parti) Aday Adayi Başvurunda bulundum. Hepimizin yolu açık olsun."

GARİBE GEZER'E NE OLDU?

9 Aralık 2021’de Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından sistematik işkence, taciz ve tecavüze uğrayan Garibe Gezer, tutulduğu tek kişilik hücrede vefat etti. Tek kişilik hücrede tutulmasına karşı çıkması gerekçesiyle "süngerli" odaya konulan, işkence, taciz ve tecavüze maruz kalan Gezer’in şikayette bulunmasına rağmen savcılık tarafından herhangi bir soruşturma açılmadı. Gezer’in avukatları, cezaevi görevlileri hakkında, "nitelikli cinsel saldırı", "işkence", "zor kullanma yetkisinin aşılması" ve "görevi ihmal" suçlarından, doktor İsmail Ü. hakkında ise "görevi kötüye kullanma" nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Soruşturma dosyasına takipsizlik kararı verilmesi üzerine Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun, Jiyan Kaya, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

Suç duyurusunun ardından açılan soruşturmada ifadesine dahi başvurulmayan Gezer’in, "süngerli" odaya konulması ve işkenceye maruz kalmasına yönelik iddialara dair savcılık, fail olan idare ve gardiyanlardan fotoğraf ve görüntü istedi. Büyük bir bölümü kesilerek dosyaya konulan görüntülerde, gardiyanların Gezer’e yönelik işkence uyguladığı belirlendi. Ancak Gezer’in ters kelepçeye maruz bırakıldığı ve "süngerli" odaya atıldığı ile taciz ve tecavüze dair görüntüler ise dosyaya konulmadı. Gezer’in 9 Aralık 2021’de yaşamını yitirmesinin ardından açılan soruşturmaya, Gezer’in taciz, tecavüz iddialarını dikkate almayan savcı atandı. Gezer’in yaşamını yitirmesinden bir gün sonra söz konusu iki soruşturmaya da gizlilik kararı getirildi.

TAKİPSİZLİK KARARI

Gezer’e uygulanan işkence ve baskıya dair aynı cezaevinde bulunan tutuklulardan Nurgül Acar, Rezan Gören ve Resmiye Vatansever, tanık sıfatıyla ifade verdi. Gezer’in maruz kaldığı uygulamaları kendine anlattığını söyleyen tutuklu Deniz Tepeli ise, ifade vermek üzere gittiği savcılıkta baskı altında olduğunu ve avukatıyla birlikte ifade vermek istediğini söylemesine rağmen savcılık talebini kabul etmeyerek, Tepeli’nin tanıklığını başvurmadı. Daha sonra savcılık, 28 Aralık’ta soruşturma dosyası hakkında takipsizlik kararı verdi.

Gezer’in kendisine yönelik insanlık dışı uygulamaları anlatan mektup, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen rapor, tanık ifadeleri ve kamera görüntülerini görmezden gelen savcılık, takipsizlik kararında, uygulanan şiddetin yasaya uygun, orantılı güç kullanımı olduğunu, ayrıca görgü tanıklarının olmadığını ve bu nedenle itibar edilemeyeceğini savundu.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun, Jiyan Kaya, takipsizlik kararına karşı 5 Ocak’ta Kandıra 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulundu. Başvurunun reddedilmesinin ardından avukatlar, Anayasa’nın 17, 40, 36 ve 141’inci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3, 6 ve 13’üncü maddesine kapsayacak şekilde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar