Gözaltındaki Akdeniz Belediyesi eşbaşkanları adliyede: Savcı kırtasiye malzemesi alımını 'suç' saymış

Akdeniz Belediye Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Aslan adliyeye sevk edildi. Adliye önünde toplanan kitle gözaltıları protesto ederken, burada konuşan Rüştü Tiryaki, dosyadaki hukuksuzluğa dikkat çekti ve 'Kırtasiye malzemesi almak suç sayılmış' dedi.

Artı Gerçek - Mersin'de 10 Ocak'ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Mersin Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Aslan ile Belediye Meclis üyeleri Özgür Çağlar, Neslihan Oruç, Yakup Danış ve Hikmet Bakırhan, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Eşbaşkanlar ve meclis üyeleri, “Örgüte yardım etmek", “örgüt üyeliği” ve “örgüte finansman sağlama” iddialarıyla suçlanıyor.

VEKİLLER VE AİLELER ADLİYEYE ALINMADI

Mersin Adliyesi'ne eşbaşkanların kolluk ifadesine giren avukatlar dışındaki avukatlar ile aile ve milletvekillerinin girişi engellendi.

Savcılık ifadeleri alınması beklenirken Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı kararı ile sadece dün gece kolluk ifadesine giren avukatların adliye binasına girebileceği kararı alındı.

Karar üzerine adliyeye girmek isteyen çok sayıda avukat, gözaltına alınanların yakınları ve DEM Parti milletvekilleri adliye binasına alınmadı.

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Emniyet ifadeleri ve uygulamaya dair adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Aralarında DEM Parti milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve Mersin Barış Anneleri'nin de bulunduğu binlerce kişi, gözaltıları protesto etti.

Burada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye'nin OHAL ile yönetildiğini söyledi.

'KIRTASİYE MALZEMESİ ALMAK SUÇ SAYILMIŞ'

Tiryaki, "Henüz bir kayyım atama yok. Belediye eşbaşkanlarımız hala görevde. Ama kolluk belediye çalışanlarının belediyeye gitmesini engelliyor. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını tek gerekçesi kayyıma gerekçe oluşturmak. Arkadaşlarımız ile ilgili bir soruşturma yok. Görevleri ile ilgili bir suçlama yok. Yolsuzluk yaptıklarına dair hiçbir suçlama yok. Eşbaşkanlarımız belediyeyi prıl prıl yönetmiş, hukuksuzluğa izin vermemiştir. Savcılık ifadelerinde sadece uyduruk şeyler sorulmuştur. Kırtasiye malzemesi almak suç sayılmış" diye konuştu.

'SUÇ YOK, İFTİRA İLE SÜRECİ DEVAM ETTİRİYORLAR'

Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti:

"Gizli tanık, örgüt üyelerinin işe alındığını söylemiş ama işe alım olmamıştır. 'Gobels'vari bir yöntem ile karşı karşıyayız. Somut bir suç olmadığı için iftiralar ile süreci devam ettiriyorlar. Belediye eşbaşkanlarımız Dersîm, Elîh ve diğer yerlere kayyım atamasına karşı çıktığı için yargılanıyor. Demokrasiye sahip çıkmak için buradayız. Seçme seçilme hakkına sahip çıktığımız için buradayız."

Açıklama "Direne direne kazanacağız" sloganıyla son buldu.

10 YIL ÖNCEKİ EYLEM VE ETKİNLİKLER

Gizlilik kararı bulunan dosyada 3 gizli tanık olduğu öğrenildi. Gizli tanıklardan birisinin beyanının, gözaltıdan bir gün önce, yani 9 Ocak'ta alındığı öğrenildi.

Gizli tanıkların, eşbaşkanların "örgütün istediği kişileri işe aldığını" iddia ettiği belirtildi. Yine eşbaşkan Sarıyıldız’ın üniversite yıllarında katıldığı eylem ve etkinliklerin de soruşturmaya gerekçe yapıldığı kaydedildi.

Dosyada 4 ayrı CİMER şikayetinin yer aldığı, CİMER şikayetlerinin birinde Kurban Bayramı dolayısıyla gönderilen mesajların "örgüt propagandası" sayıldığı belirtildi. (MA)