Hakkari için nöbet eylemleri: 'Bu sadece Kürtlerin değil hepimizin meselesidir'

Hakkari için nöbet eylemleri: 'Bu sadece Kürtlerin değil hepimizin meselesidir'
Kayyıma karşı başlatılan nöbete katılan Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel, "Bu sadece Kürtlerin meselesi değil hepimizin meselesidir" diyerek çağrı yaptı: "Türkiye demokrasisine kayyım atanmıştır. Buna en çok batının ses çıkarması lazım."

Artı Gerçek - Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlatılan nöbet eylemi devam ediyor.

Nöbet eylemine katılanlar “Kayyım defol” yazılı tişörtleri giydi. "Taksim Hakkari bizim, kayyım defol” ve “Hakkari için İstanbul nöbette” yazılı pankart açılarak, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Bijî berxwedana Colêmerg’ê”, “Bijî berxwedana zindana”, “Direne direne kazanacağız”, “ Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.

Nöbete, siyasetçi Sebahat Tuncel, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) İstanbul Kadın Meclisi, İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, Adalet Nöbeti Anneleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), Devrimci Gençlik Dernekleri de katıldı.

'ASIL KAYYIM İKTİDARA ATANMALIDIR'

Eylemde konuşan Emekli Sen Esenler Şube Başkanı Abdullah Yıldırım, “Bizler yıllarca çalıştık emek verdik ve emekli olduk ama onlar ne yaptı, peşin ödediğimiz primlerimizden bizi maaşlarımızdan bile mahrum ettiler. Yiyemiyoruz, geçinemiyoruz, barınamıyoruz ve yaşayamıyoruz. Asıl kayyım iktidara atanmalıdır” diye konuştu.

'ORTAK MÜCADELEYLE GERİ ALACAĞIZ'

Devrimci Gençlik Dernekleri adına konuşan Esma Gültekin de varlığı yok sayılmak istenen Kürt halkının yanında olduklarını ifade etti. Üniversite öğrencileri olarak üniversitelerde kayyıma karşı mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Gültekin, “Üniversitelerimizde eşit, özgür ve anadilimizde eğitim için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Zorla bizden almaya çalıştıkları ne varsa geri alacağız. Belediyelerimizi, üniversitelerimizi, milyonların mücadele alanı olan Taksim’i, hepsini ortak mücadelemizle geri alacağız. 1 Mayıs'ta tutuklanan arkadaşlarımızın da derhal serbest bırakılmasını istiyoruz, siyasi tutsaklar irademizdir” ifadelerini kullandı.

'KAYYIM TÜRKİYE DEMOKRASİNE ATANMIŞTIR'

Sebahat Tuncel söz aldığı sırada ise Şişhane Meydanı “Jin jiyan azadî” sloganıyla yankılandı. 7 yılda Türkiye'de çok şeyin değiştiğini ifade eden Tuncel, kayyım uygulamalarının faşizm olduğunu söyledi.

Kayyımın sadece Kürt halkının seçtiği belediye başkanlarına atanmadığını vurgulayan Tuncel, kayyımın Türkiye demokrasisine atandığını belirtti. Kayyım politikalarının ardından Türkiye’nin geriye gittiğini kaydeden Tuncel, “Türkiye mafya düzenine dönmüştür ve demokratik düzen ortadan kalkmıştır. Bu yüzden herkesin bu kayyım rejimine karşı çıkması gerekiyor. Kürt halkı devletin bütün baskı politikalarına rağmen sandığa gidiyor ve oyunu kullanıyor. Ama devlet uydurma gerekçelerle arkadaşlarımızı tutukluyor. Mesnetsiz gerekçeler ve davaların hepsi hikaye” ifadelerini kullandı.

'İKİLİ HUKUK UYGULANIYOR'

Türkiye'de demokratik bir hukuk düzeni olmadığını tamamen keyfi uygulamalar olduğunu kaydeden Tuncel, şöyle devam etti:

“Her an herkes yargı eliyle bertaraf edilebilir. Yargı bağımsız değil, Kürtlere, kadınlara, sosyalistler karşı bir silah olarak kullanılıyor. Yargı, Türkiye’de halkı ve yoksulu korumuyor tam tersine iktidarı, devleti koruyor. Yargı eliyle alınan tüm kararlar adil kararlar değil, aksine iktidarın muhalefete yönelik kullanılan bir baskı aracı haline gelmiştir. Yüz yıldır yargı, Kürt halkına karşı bir silah olarak kullanılıyor.

İstiklal mahkemelerinden, devlet güvenlik mahkemelerine, ağır ceza mahkemelerinden, özel yetkili mahkemelere kadar hep bu uygulama devam etmiştir. Dolayısıyla yargının verdiği karar hukuki değildir, anayasanın yok sayılmasıdır. Türkiye’de ikili hukuk uygulanıyor."

‘YA DİRENECEĞİZ YA DİRENECEĞİZ’

Türkiye’de ikili hukuk uygulanmasının temel nedeninin Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Tuncel sözlerine şöyle devam etti: “Kürt meselesi çözülmeden Türkiye'de gerçek anlamda demokrasi barış ve özgürlüklerden bahsedilemez. Bu sadece Kürtlerin meselesini değil hepimizin meselesidir. 2015 yılından bu yana Türkiye demokrasisine kayyım atanmıştır. Buna en çok batının ses çıkarması lazım. Kürt halkı yüz yıldır direniyoruz bizim elimizde bir seçenek var direnmek, ya direneceğiz ya direneceğiz. Bu onursuzluğu kabul etmeyeceğimize göre direneceğiz. Bu nedenle batıdaki yoldaşlarımızın yapacağı şey, Kürdistan’daki halkın direnişine anlamlı bir cevap vermektir. Bunun yolu barıştan geçer, Kürt sorununu çözmekten geçer.”

‘TECRİT VE KAYYIM REJİMİ AYNI ODAKTAN BESLENİYOR’

Tuncel, “İmralı’daki mutlak tecrit ve izolasyon politikasıyla kayyım rejimi aynı odaktan besleniyor. Kürt sorununun çözümsüzlüğü Türkiye’yi karanlığa sürükledi. İnsanlar açlığa ve yoksulluğa mahkum ediliyor. Ekolojik yıkım almış başını gidiyor. Bütün bunlar yürütülen savaş politikalarından bağımsız ele alınamaz. Kimse ‘bu sadece Kürtlerin sorunudur onlar çözsün’ diyemez çünkü bunun sonuçları sizin sofranıza, sizin yaşadığınız alanları da ilgilendiriyor. Bu yüzden bunu iyi görmek ve kayyım rejimine birlikte mücadele etmek gerekiyor” dedi.

MERSİN

Mersin Akdeniz Belediyesi önünde de haftada bir gün gerçekleştirilen nöbet eylemi sürüyor. Nöbete, birçok siyasi parti, sendika temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Kayyım halkın iradesine gasptır. Demokrasiye vurulmuş darbedir” pankartının açıldığı eylemde sık sık, “Bijî berxwedana Colemêrg'ê” sloganı atıldı.

Nöbette konuşan Barış Annesi Tenzile Baydar, tüm annelere seslenerek, “Barış anneleri olarak biz barışı getireceğiz, tecridi kaldıracağız, bu kayyımı kaldıracağız. Çünkü biz anneyiz, yüreğimiz yanıyor” ifadelerini kullandı.

(MA)

Öne Çıkanlar