HDP'li Oluç: Pakdemirli tarımı kuruttu, ormanları çöle çevirdi

HDP'li Oluç: Pakdemirli tarımı kuruttu, ormanları çöle çevirdi
AKP’li Cahit Özkan’ın görevden alınan bakan Bekir Pakdemirli’ye övgüler dizmesine tepki gösteren HDP'li Saruhan Oluç, 'Tarımı kuruttu, ormanları çöle çevirdi bu Tarım Bakanı' dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Nükleer Düzenleme Kanunu teklifi öncesi partilerin Grup Başkanvekilleri gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Muhalefet partilerinin gündeminde bir gece kararnamesiyle görevden alınan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli vardı. İlk olarak söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu, dün gece akaryakıta yapılan zamma değindi. Tatlıoğlu, "Son üç günde motorin yaklaşık 3 lira pahalandı, bu anlamda, 20 liraya dayanmış bir fiyat söz konusu. Böylelikle son dört ayda Türkiye'de akaryakıta gelen zam yüzde 140'a ulaşmıştır. Yapılan zamlarla milletimizin sırtına yüklenen külfet artmıştır, gerçekten, partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin dayanılmaz bir ağırlığı hissedilmektedir" dedi.

‘MESELE BAKAN DEĞİL ZİHNİYET’

Dün gece yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevden alınan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye dair de Tatlıoğlu, "Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli siyasete uygun tanımıyla görevinden istifa etmiştir. Partili Cumhurbaşkanlığı sistemiyle beraber bakanlar, sekretarya görevini üstlenmektedir. Bakanın kim olduğu değil, hükûmet sisteminin başındaki iradenin stratejisi ve politikaları önemlidir; bu nedenle Türkiye, her geçen gün bir tarım ülkesi olma vasfını yitirmektedir. Tarımda bakan değişikliği değil, zihniyet ve sistem değişikliği gerekmektedir" diye konuştu.

PAKDEMİRLİ’YE ÖVGÜLER 

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nda değişiklik olduğunu savundu. Pakdemirli’nin tarım, hayvancılık ve orman faaliyetlerinde üstün başarı sağladığını savunan Özkan, Türkiye’nin Avrupa’da birinci tarım ülkesi haline geldiğini öne sürdü. Özkan’ın sözlerine muhalefet, "Allah, Allah! Yine, matematiği inkâr ediyorsunuz. Yine, matematiği katlettin ya! Helal olsun ya!" sözleriyle tepki gösterdi. Özkan’ın Pakdemirli’yi övmesi sonrası muhalefette yer alan milletvekillerinin, "Bu kadar başarılıysa niye aldınız?" sorusu ise yanıtsız kaldı.

OLUÇ: BAŞARILIYSA NEDEN GÖREVDEN ALDINIZ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da AKP’li Özkan’ın konuşmasının ilginç olduğunu söyleyerek, "Ya, bu kadar başarılı bir Tarım Bakanıysa neden görevden alındı Allah aşkına? Yani burada görevden alan ile sizin aranızda belli ki bir çelişki var" dedi.

‘ORMANLARI ÇÖLE ÇEVİRDİ’

Görevden alınan Pakdemirli’nin çiftçilerin dertlerini en az anlamış olan bir bakan olduğunu hatırlatan Oluç, "Tarımı kuruttu ya, ormanları çöle çevirdi bu Tarım Bakanı ya. Bunu nasıl konuşmuyorsunuz? Şimdi 2 milyon 100 bin çiftçi sayısı 400 bin azalmış, 1 milyon 700 bine çiftçi sayısı inmiş. Çiftçiler iflas etmiş, çiftçiler yaşayamaz duruma gelmiş, tarımı üretemez hâle getirmişler, onun için bu hâle gelmiş. Şimdi, bu Tarım Bakanı işbaşına geldiğinde çiftçi borçları 100 milyar seviyesindeymiş, şimdi dört yılda katlanmış, 225 milyar olmuş; çiftçi borçlarından bahsediyoruz. Batırmış çiftçiyi, bu batırmış çiftçiyi anlamadığı gibi, bir de diyor ki: ‘Bana borçlu çiftçi gösteremezsiniz, iflas etmiş çiftçi gösteremezsiniz.’ Ya, sen nerede dolaşıyorsun da çiftçi arıyorsun Bakan Efendi?’ Bunu sorduk, onun da cevabını veremedi" diye konuştu.

‘TARIMA EN FAZLA ZARAR VEREN KİŞİ’

"Küçük üreticinin derdini zerre kadar anlamayan bir Tarım Bakanından bahsediyoruz" diyerek sözlerini sürdüren Oluç, "İktidara geldiğinde mazot 6 liraymış, şimdi olmuş 19 lira. 2018 yılında Bakan olduğu zaman menemenin maliyeti 8,5 liraymış, şimdi olmuş 40 lira. Bu Tarım Bakanı... Böyle bir Tarım Bakanından bahsediyoruz. Bakın, 2004-2019 yılları arasında Türkiye'de 37 bin orman yangını olmuş, toplam 141 bin 780 hektar ormanlık alan yanmış. Bu Tarım ve Orman Bakanının görevi sırasında, sadece 2021 yılında 178 bin hektar orman alanı kül olmuş ya! Çok başarılı Tarım ve Orman Bakanına bakın. Yani Bekir Pakdemirli tarım bakanları arasında tarıma en fazla zarar veren kişi olarak ortaya çıkmış, onun için görevden alındı. ‘Onun başarıları iyiydi, şimdiki daha başarılı olacak’ diyorsanız, demek ki gelen üzerine öyle bir yük bindirdiniz ki adam şimdi ‘Bunun başarısızlığından daha fazlasını nasıl yapacağım?’ diye uğraşacak? Böyle bir şey olabilir mi? Neyi savunuyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Oluç, "Bu tarım bakanının savunulacak hiçbir yanı yok, onun için savunarak kendinizi de zora sokmayın" ifadelerini kullandı.

ETHEM SANCAK TEPKİSİ

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Ethem Sancak’ın Rusya’ya gitmesine değinen Oluç, "Ethem Sancak'ı siz benden daha iyi tanıyorsunuz. Biz onun geçmişini biliyoruz tabii, niye bu heyetin içinde yer aldığını da biliyoruz. Şimdi, orada konuşmuş, demiş ki: ‘Bu Bayraktarları Ukrayna'ya satarken, böyle kullanılacağını bilmiyorduk.’ Nasıl kullanılacağını düşünüyordunuz? Bayraktarları Ukrayna'ya satarken desteklediniz, sonra, şimdi, Rusya'ya gidip ‘Ya, öyle kullanacaklarını bilmiyorduk’ diyorsunuz. Ne yapacaklardı, onlarla balık mı tutacaklardı? Ne yapacaklardı onlarla? ‘Rusya'yla müttefikiz, S-500 yapacağız, uzaya çıkacağız’ Bunları Ethem Sancak söylemiş, ünlü Ethem Sancak. Herhâlde sizi de bağlayan şeylerdir bu söylenenler, onu da belirtmiş olalım" şeklinde konuştu.

CHP: GELEN DE BİRŞEY DEĞİŞTİRMEYECEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, sözlerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin görevden alınmasıyla başladı. Özel, şöyle konuştu: "Gelenin ve gidenin bir şeyi değiştirmeyeceğini, rejimin, tek adam rejiminin ortaya bıraktığı alan içinde yapılacakların hiçbir fayda etmeyeceğini biliyoruz. Rejim şöyle bir noktada: Bakan, görevinden affını talep etmiş, o da kabul edilmiş; böyle istifa edemezsiniz. ‘Görevden aldım’ da demezler, ‘O affını talep etti, ben uygun gördüm’ Bakın, bugün Sayın Binali Yıldırım'la beraber sabahleyin 9.30'da ineceklermiş, Erzincan'da gün boyu faaliyet yapacaklarmış. Kendisi sosyal medyadan bugün Erzincan programını duyuruyor, akşamleyin Resmî Gazete'de af talep etmişti, bunu yaptı. Af talep edecekse niye program duyuyorlar? Vatandaş bu çağrıya uysa sabahleyin ‘Selamsız Bandosu’ gibi Erzincan Havalimanı'nda, Bakan o saatlerde devir teslim yapıyor."

400 MİLYAR BORÇ

"O af talep etmiş, beyefendi affını kabul etmiş; millet affetmeyecek, sandıkta affetmeyecek" diyen Özel, "Özellikle ‘Orman yangınları için uçak lazım’ denildiğinde ‘Bu coğrafyaya uçak lazım değil’ deyip yangınların üçüncü günü fellik fellik uçak aramamızı unutmayacağız. Bu ülkede tarıma bu kadar zarar veren ve çiftçiye bu kadar borçlanılan bir dönem olmadı, bunu unutmayacağız. Bu Bakanın karnesine bakarsanız, çiftçiye 47 milyar TL bu sene borçlu gidiyor ama Ak Parti'ye bakarsanız, 400 milyar TL borcunuz var. Kanunun çıktığı tarihten itibaren millî gelirin yüzde 1'ini değil de en yüksek olduğu yıl yüzde 0,61'ini verdiniz, bu sene yüzde 0,33'ünü veriyorsunuz. Ödenmesi gereken destekleme 804 milyar TL, ödenen 228 milyar TL; aradaki farkı siz çiftçiye değil, başkalarına verdiniz. Eğer, dolar üzerinden hesaplasaydınız 960 milyar TL destekleme vermeniz gerekiyordu, verdiğiniz destekleme 228 milyar TL. Onu affedeni affetmeyecek, bugünkünü atayanı affetmeyecek, hakkını sizde bırakmayacak, sandıkta da hesabını sizden soracak" dedi.

Genel Kurul, Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi’nin ikinci bölüm maddelerinin görüşmeleriyle devam ediyor. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar