HDP'den bütçe eleştirisi: Gelecek yıl büyük vergi artışları gündeme gelecek

HDP'den bütçe eleştirisi: Gelecek yıl büyük vergi artışları gündeme gelecek
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bugün sunumu yapılan 2023 bütçesini eleştirdi. Bir yıl önceye göre yüzde 115 gelir artışının hem "devletin enflasyon itirafı" hem de yeni yılda yeni vergilerin habercisi olduğunu söyledi.

Artı Gerçek - HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, mecliste yaptığı basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın sunumunu yaptığı 2023 bütçesi teklifini ele alan Oluç, öngörülen gelirlerdeki artışa dikkat çekti.

'ENFLASYON İTİRAFI'

2022 bütçesine göre bu yıl yüzde 115'lik artış beklendiğini belirten Saruhan Oluç, bunun gerçek enflasyon rakamlarının itirafı olduğunu söyledi:

"Bütçe gelirinin 3 trilyon 810 milyar olması demek, 2022 bütçesinin gelirinden yüzde 115 artış olması demektir. Devlet enflasyonu budur. Yüzde 115 artış yapıyorlarsa bütçede, devlet kendi enflasyonunu ortaya koymuş demektir. TÜİK’in yalandan ortaya koyduğu yüzde 80’ler filan halkı aldatmak için açıklanmış hormonlu bilgilerdir."

'YENİ YILDA VERGİLER ARTTIRILACAK'

Oluç öngörülen bütçe gelirindeki artış beklentisini yeni yılda vergi artışı anlamına geldiğini de söyledi:

"Bütçe verileri ortaya konuldu ve mesele anlaşılmış oldu. Peki, nereden sağlanacak bu gelir? Vergiler artırılacak. 2023 yılında büyük vergi artışları gündeme gelecek. Bu vergiler nereden artacak? Dolaylı vergiler artacak. Türkiye zaten OECD ülkeleri arasında dolaylı vergileri en yüksek olan ülkelerin başında gelmektedir. Bir kez daha dolaylı vergilerde artış olacaktır. Bu her türlü ürünün pahalanması, KDV ve ÖTV artışları anlamına gelecektir."

'KADER PLANIYSA NEYİ SORUŞTURUYORSUNUZ?'

Amasra'daki maden faciası ile ilgili de konuşan Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “kader" açıklamasını eleştirdi. "Kader planıysa neyi soruşturuyorsunuz? Yok ihmalleri soruşturuyorsanız neden kader planı diyorsunuz?" diye sordu ve şunları söyledi:

"Bu insanların inançlarını istismar etmeye sömürmeye devam ediyorsunuz. Ortada bir kader planı yok. Bu açıkça iktidar planı. İktidarın denetimleri yeterince yapmaması nedeniyle ortaya çıkan bir durum”

SANSÜR YASASI

Geçtiğimiz hafta Meclis’te AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen 'sansür yasası' da Oluç'un gündemindeydi.
Oluç, amacın seçimler öncesinde muhalefetin sesinin kesilmesi olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:

"Seçimlere giderken toplumsal ve siyasal muhalefetin sesini kesmek, yolsuzlukları, hırsızlıkları, usulsüz harcamaları kara para ticaretini, uyuşturucu ticaretini ve bütün bunların iktidar mensuplarıyla ilişkilerini örtebilmek için seçimlerden önce bu yasayı getirdiler" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar