HDP'li Oluç: Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımını olumlu buluyoruz
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Kürtçe'nin yasal olarak kullanılması, öğrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor' demişti.
ARTI GERÇEK - HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Taleplerin karşılanmasıyla açlık grevlerinin sona erdiğini hatırlatan Oluç, "Bundan dolayı memnunuz. Hükümlü haklarının kullanılabilir hale gelmesi, avukat görüşlerinin yapılabilmesi olumlu bir adımdır" dedi, destek veren herkese teşekkür etti.
Roboski'de yaşamını yitirenlerin yakınlarından Veli Encü'nün tutuklanmasını hukuk garabeti olarak değerlendiren Oluç, milletvekilleri Ferhat Encü'nün de cezaevinde olduğunu anımsatarak, "Roboski katliamı yetmedi, Encü ailesi ile uğraşılmaya devam ediliyor. Bu durumu kınıyoruz" diye konuştu.
Oluç, Halfeti'de yaşanan işkence konusunda bugün Meclis'e önerge vereceklerini belirterek, Halfeti'de ağır bir insanlık suçu yaşandığını, emri verenler ve uygulayanların yargılanması ve görevden el çektirilmesi gerektiğini söyledi.
'KILIÇDAROĞLU’NUN AÇIKLAMASINI ÖNEMSİYORUZ'
HDP Grup Başkanvekili Oluç, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 'Kürtçe için yasal düzenleme yapılması gerektiği' yönündeki açıklamasını da değerlendirdi. HDP'nin, Kürt sorunu başta olmak üzere sorunların çözümü için Meclis'i önemli bir yer olarak gördüğünü ifade eden Oluç, şunları söyledi:
"Bu ifadelerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Evet, çözüm yeri meclistir, meclisteki tüm partilerin toplanıp bu konuları tartışması, çözüm yolu bulması gerekir. Meclis çatısının işaret edilmesini önemsiyoruz. Sadece anadil değil Kürt sorunu ile ilgili kimlik, kültür konularının çözüm yeri Meclis olmalıdır. Bu konudaki yaklaşımını olumlu buluyoruz ve umuyoruz ki Meclisteki tüm partilerin katılacağı komisyon aracılığıyla bu tür sorunlar çözülebilir."
Saruhan Oluç, bu hafta Meclis gündeminde bulunan kanun tekliflerine dair de değerlendirmede bulundu.
'TRT SİYASİ İKTİDARIN BORAZANI OLDU'
Bugün Genel Kurul'a gelecek olan Torba Kanun'da TRT'deki siyasi kadrolaşmayı devam ettirecek bir madde bulunduğunu anımsatan Oluç, "TRT tarafsız kamu yayıncılığı yapma ilkesini ağır bir şekilde ihlal etmektedir. Siyasi iktidarın borazanı olmuş vaziyettedir" dedi. Oluç, TRT'nin partilere eşitsiz yaklaştığını, HDP'ye ise 0 dakika ayırdığını belirtti.
'VİCDANİ RET HAKKI TANINMALI'
Askerlik yasasını da eleştiren Oluç, vicdani ret hakkını savunduklarını hatırlatarak, "Vicdani ret hakkı bu teklifte yok. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında bir tek Türkiye ve Azerbaycan bu hakkı tanımamıştır. Tartışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Oluç, ayrıca aylık 5 bin lira olan bedelli ücretini de eleştirdi. Düşük gelirli ailelerin çocuklarının bu yasadan yararlanamayacağını söyleyen Oluç, "Türkiye'de milyonlarca asgari ücretli var. Asgari ücret 2020 lira, 5 bin lira değil. Bir bedel belirlenecekse asgari ücret üzerinden yapılmalı" dedi.
'KENANOĞLU'NUN SÖZLERİ BAĞLAMINDAN KOPARILDI'
Gazetecilerin, İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun 'HDP'nin AKP ile görüştüğü' yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine Saruhan Oluç, "Vekilimizin yaptığı açıklama bağlamından koparılarak haberleştirilmiştir" dedi. Kenanoğlu'nun, açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dair bir görüşmeden bahsettiğine işaret eden Oluç, "Bu süreçte Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile bu tür görüşmeler yapıldı. Çözüm süreci ile alakası yoktur, tamamen ölüm oruçları ve açlık grevlerinin bir an önce bitirilmesine yöneliktir" dedi.
'ORTADA BİR ÇALMA VARSA İMAMOĞLU'NUN MAZBATASIDIR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul seçimlerine yönelik 'çaldılar' açıklamasının hatırlatılması üzerine de Oluç, şunları belirtti:
"Acaba aynı kararı mı okuduk diye düşünüyor insan. O gerekçeli karara baktığımızda bizim gördüğümüz 7 üyenin gerekçelerinin hiçbir tanesinin sağlam, iptal gerektiren ve belgeye dayanan gerekçeler olmadığıdır. 4 üyenin şerh yazıları son derece sağlam, yasalara ve YSK içtihatlarına uygun şerhler. YSK'deki bu 7'ye 4 oranı… KHK'li belediye başkanlarının mazbatalarının alınıp AKP'li adaya hediye edilmiş olmasında da bu oran ortaya çıkmıştır. Bu karar, hakimlerin yasayı, Anayasayı, demokratik içtihatları çiğnediklerini ve siyasi iktidarın talebi doğrultusunda karar aldıklarını ve aslında demokrasi ve hukuka açık bir darbe yaptıklarını gösterdi. Halk da bunu görüyor. Ortada çalınmış oy yoktur, bir çalma meselesi varsa açıkça sayın İmamoğlu'nun mazbatası 7 hakim tarafından çalınmıştır. Seçmenlerimiz sandığa gidecekler, oylarını kullanacaklar, mağdur olan, haksızlığa uğrayan kimse onun yanında yer almaya devam edeceklerdir."