HDP’liler SEGBİS’le duruşmada
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Nursel Aydoğan bugün hakim karşısına çıktı. HABER...
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Nursel Aydoğan bugün hakim karşısına çıktı.
HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmaları nedeniyle yaptığı açıklama nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdi.
Demirtaş’ın 26 Kasım 2015’te yaptığı açıklama nedeniyle soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiş ancak Sulh Ceza Hakimliği bu kararı kaldırmıştı.
Tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade veren Demirtaş, "Bu tamamıyla eleştiri hakkıdır. Açıklamada tek bir hakaret cümlesi ya da hakaret ima eden bir cümle yoktur" dedi.
DENETLEME HAKKIMIZ VAR
Parlamenterin iki temel görevi olduğunu vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:
"Biri yasama, birisi denetleme görevidir. Parlamentoda denetleme görevini önergelerle yapabilecekleri gibi, parlamento içi ve dışı konuşmalarla da bunu yaparlar. Burada söz konusu konuşmaya dair açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Devleti adına yürütme yetkisini kullanan görevlilerin, bu görevden kaynaklı eylem ve işlemlerine karşı bir eleştiri yapılmıştır. Bu konuşmadaki asıl önemli konu, parlamenterin denetleme hakkı ve görevidir. Bu soruşturmanın sadece ifade özgürlüğümüzün değil, parlamenter denetleme hakkımızın da ihlali olduğunu düşünüyorum.’’
Hakkında açılmış 102 soruşturma bulunduğunu, bunların tamamının da hükümete yönelik eleştirilerden ibaret olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Soruşturma ve davaların yoğunluğu da göstermektedir ki, yargı eliyle muhalefet baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. Her ne kadar Cumhurbaşkanı’nın avukatları suç duyurusu yapmışsa da, bunun temel hedefi bizi yargı eliyle baskı altına almaktır."
Yargının bu tür siyasi oyunlara alet olmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, söz konusu soruşturmaya neden olan kınama açıklamasındaki benzer eleştirileri daha önce grup toplantılarında da yaptığını anımsattı.
KONUŞMALARIMIZ SORUMSUZLUK KAPSAMINDADIR
3 Şubat 2015 tarihli Meclis Grup Toplantısı ya da 14 Ekim 2014 tarihli grup toplantısında da benzer eleştirileri yaptığını vurgulayan Demirtaş, "Dolayısıyla soruşturma konusu konuşma dokunulmazlık değil, sorumsuzluk kapsamındadır. Dokunulmazlık kaldırılmış olsa bile, kürsü dokunulmazlığı dediğimiz mutlak sorumsuzluk milletvekilleri açısından her zaman bir güvencedir. Ancak sorumsuzluk sorunu gözetilmeden Sulh Ceza Hakimliği’nin kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılması açık bir anayasa ihlalidir, Anayasa'nın 83/1 maddesine açıkça aykırıdır" diye konuştu.
Bir konuşma ile ilgili soruşturmanın açılmasının bile ifade özgürlüğünün ihlalinin oluşması için yeterli olduğuna dair AİHM’in içtihatları da olduğunu anımsatan Demirtaş, "Şu anda bir milletvekili, Eş Genel Başkan olarak bu konu ile ilgili karşınızda ifade vermem bile ihlaldir. Savcılığınızın artık bu ihlale daha fazla izin vermemesini talep ediyorum" dedi.
FİGEN YÜKSEKDAĞ
Van’da 28 Ekim 2015’te ‘Kent Parkı’ açılışına katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ‘seçim yasaklarını ihlal ettiği’ ve ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmaya Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla katılan Yüksekdağ, yasama dokunulmazlığını anımsatarak, suçlamaları kabul etmedi.
Park açılışında yaptığı konuşmada herhangi bir seçim konuşması yapmadığını vurgulayan Yüksekdağ, "Van halkının vekili olarak açılışa davet edildim. Belirtildiği gibi kamusal olanakları istismar ettiğim söz konusu değildir. Açılış kampanyalarını seçim çalışmalarına dönüştüren iktidar ve vekilleri var ama haklarında açılmış tek bir dava yoktur. Bu nedenle bu davanın düşmesini ve beraatımı istiyorum" dedi.
Figen Yüksekdağ’ın avukatlarından Mahmut Kaval da iddianameyi hazırlayan savcının ‘FETÖ’den tutuklandığını söyleyerek "Açılış yaptığı konuşmada yer alan hitap şekli ve nutuk söylemleri, iddianameyi hazırlayan tutuklu savcının bağlı olduğu örgütün mantığıyla örtüşüyor" dedi. Duruşma 23 Şubat’a ertelendi.
ÇAĞLAR DEMİREL
Polisin mahkemeye gönderdiği istihbarat notu gerekçe gösterilerek tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında açılan davanın ilk duruşması ise Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında, katıldığı basın açıklamaları ve yürüyüşler gerekçe gösterilerek açılan davada, tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Duruşmada avukatlarla mahkeme başkanı arasında sert tartışmalar yaşanırken, Demirel suç olarak istinat edilen konuşmalarının Meclis kürsüsünden yapıldığına dikkat çekti.
NURSEL AYDOĞAN
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında 2011 yılında Silopi’de yaptığı konuşma nedeniyle "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerin katılma" iddiasıyla açılan davanın duruşması Silopi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Silivri Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla duruşmaya katılan Aydoğan, "Benim de katılmış olduğum açılış planlanmış bir yürüyüş değildi. Kalabalık olduğu için gösteri-yürüyüş gibi algılanmış olabilir ancak gösteri ve izinsiz yürüyüş yapmadık. Slogan atanları ben yönlendirmedim. Bundan sorumlu tutulamam, üzerime atılı suçu kabul etmem. Diğer siyasis parti temsilcilerine benzer eylemlerden dolayı dava açılmamaktadır" dedi.
Mahkeme heyeti kovuşturmanın 3 yıl ertelenmesine karar verdi.