Hikmet Çetin'den Dersim ve 1915 açıklaması: Devlet özür dilemeliydi

Eski CHP Genel Başkanı Bakanı Hikmet Çetin, Dersim Terteresi ve 1915 Ermeni soykırımı ile ilgili devletin özür dilemesi, gerektiğini söyledi: "Dersim olayları öyle olmayabilirdi. Tıpkı 1915 Ermeni olayları gibi. Bunlar anlatıp özür dilenebilirdi"

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Başbakan yardımcılığı, TBMM Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuş eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Artı Tv’de yayınlanan Kemal Avcı ile Siyaset Ötesi programında yakın tarihe ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Dersim katliamı ve 1915 Ermeni Soykırımı'na dair, "Çok üzücü olaylar da oldu. Özür diliyoruz’ denseydi belki bu iş bu kadar büyümezdi” ifadelerini kullanan Çetin ayrıca, 1991'de Kürt siyasilerin SHP'den ihraç edilmesinin parti için bir kırılma noktası olduğunu anlattı.

'ATATÜRK DÖNEMİNDE BÜYÜK İŞLER DE YAPILDI, YANLIŞLAR DA OLDU'

Hikmet Çetin, CHP’nin devletle özdeşleşmiş bir parti olduğunu ve tarihinde iyi şeyler olduğu gibi kötü şeylerin de yer aldığını belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir devrimci olduğunu ancak o dönemde bazı yanlışların da yapıldığını söyledi. Çetin, şöyle devam etti:

“Mesela Dersim olaylarında… Şimdi Dersim olaylarında öyle mi olmalıydı? Öyle olmayabilirdi. Yani baba sağken, baba dururken çocuğu asmak falan, onlar olacak şeyler değil tabi. Bir şekilde bunları anlatıp özür dilenebilirdi. Tıpkı 1915 Ermeni olayları gibi. Cumhuriyet kurulduğu zaman, yani o günkü kadro; niye bunu yapamadılar, onu da bilemiyorum. O günkü kadro çıkıp işte ‘Böyle bir şey oldu, yanlışlıklar da var işin içinde. Çok üzücü olaylar da oldu. Özür diliyoruz’ denseydi belki bu iş bu kadar büyümezdi.”

'ERMENİSTAN’I İLK TÜRKİYE TANIDI'

Dışişleri Bakanlığı döneminde hükümete, Türki cumhuriyetlerle birlikte Ermenistan’ı da tanımayı önerdiğini ifade eden Çetin şunları söyledi:

“Bizden önceki hükümet giderayak Azerbaycan’ı tanımış, diğerleri duruyor. Ben ilk toplantıda şunu söyledim. Dedim ki, “benim gibi düşünenlere benim ihtiyacım yok. Benim gibi düşünmeyenlere benim ihtiyacım var.” Ben bunu söyleyince Ünal bey diye bir Genel Sekreter Yardımcısı vardı. Çok değerli bir büyükelçi. Dedi ki, ‘Efendim Ermenistan dahil herkesi, hepsini tanıyalım.’ Tanımak başka bir şey, diplomatik ilişki kurmak başka bir şey. Biz dünyada ilk ülkeyiz o dönemde. Daha resmen dağılmadan 16 Aralık 1991’de biz bütün o cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını tanıdık.”

KÜRT SİYASİLERİN SHP'DEN İHRACI

Hikmet çetin ayrıca Paris Kürt Konferansına katıldıkları için 7 milletvekilinin SHP’den ihraç edilmesinin parti için bir kırılma noktası olduğunu söyledi. Milletvekillerinin parti yönetiminin onay vermemesine rağmen konferansa katılmaları nedeniyle disiplin kuruluna sevk edildiklerini hatırlatan Çetin, kendisinin ihracı önlemeye çalıştığını ancak Deniz Baykal’a yakın üyelerin oylarıyla ihracın gerçekleştiğini ifade etti.

Beşiktaş futbol takımının taraftarı olduğunu ifade eden Çetin, Beşiktaş eski başkanı Süleyman Seba’nın, kendisine Beşiktaş başkanlığı teklif ettiğini de açıkladı.

Öne Çıkanlar