İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eksiklikler olabilir zamanla yarışıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maraş'ta meydana gelen depremlerle ilgili açıklamada bulundu. Soylu, "Eksiklikler olabilir çünkü zamanla yaraşıyoruz. Bazen bu masanın başında 100 işi çözmek zorunda kalıyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eksiklikler olabilir zamanla yarışıyoruz

Artı Gerçek - Maraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğünde kurulan kriz masasında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Maraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 2 büyük depremin ardından birçok kentte arama kurtarmalarda aksamalar yaşanırken birçok yurttaş duruma tepki gösterdi.

Soylu da "Bu depremdeki birinci önceliğimiz arama-kurtarmadır. Kendi ekiplerimiz dahil tüm kuruluşlar sahadadır. Sahada olmayan ekip yoktur" iddiasında bulundu.

Soylu, "Tarihimizin en büyük depremlerinden biriyle karşı karşıyayız. Tüm kurumlarımızın alanlardaki müdahaleleri sağlaması açısından herkes seferber olmuştur. Arama kurtarma konusunda bütün ekipler sahadadır. Sadece Kahramanmaraş'ta şu ana kadar 941 bina tamamen yıkılmıştır. Burada onarıcı bile ihtiyaç var. Herkesin ortaya koyduğu el birliğine ihtiyaç var. Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik. Kahramanmaraş'ta 2 bin arama kurtarma ekibi çalışıyor. Zamanla yarışıyoruz" dedi.

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde, ardından yine aynı gün 7.6 büyüklüğünde 2 depremle karşı karşıya kaldık. Kıymetli vatandaşlarımıza şunu belirtmem gerekir; Birçok afet yaşadık, 10 yıl önce Van depremi ve ondan önce büyük afet ve depremler yaşadık. Hava koşulu, 500 km'lik alanı kapsaması açısından belki de tarihimizin en büyük depremlerinden biriyle karşı karşıyayız.

"BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ ARAMA-KURTARMADIR"

Devlet bütün kurumlarıyla, vatandaşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, yerel yönetimleriyle seferberlik halindedir. İkinci depremin üzerinden 29 saat, birinci depremin üzerinden 38 saat geçmiş durumdadır. Tüm kurumlarımızın alanlardaki müdahaleleri sağlaması açısından herkes seferber olmuştur. Bu depremdeki birinci önceliğimiz arama-kurtarmadır. Kendi ekiplerimiz dahil tüm kuruluşlar sahadadır. Sahada olmayan ekip yoktur. Bulundukları yerden gelmeleri, hava koşullarının oluşturduğu durumdan biraz aksamalar yaşanmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde birçok ekip görevi başındadır.

Enkaz altındaki vatandaşlarımıza, onları oradan canlı kurtarabilmek için ellerinden gelen mücadeleyi ortaya koymaktadırlar. Diğer tüm hizmetler, beslenme, barınma, çadır, konteyner diğer tüm hizmetler vatandaşlarımıza eksiksiz getirilmektedir. Yola çıkıp Antep-Maraş arasında hava koşulları nedeniyle 8 saatlik, bazen 16 saatlik beklemeler oluşmuştur. Bu bize elbette ki mevsimin sunmuş olduğu bir durumdur.

"ŞU ANA KADAR 600 HEMŞEHRİMİZİ DEFNETTİK"

Burada hepimiz açısından onarıcı bir dile ihtiyaç var. Herkesin oraya koyduğu desteğe, birliğe, beraberliğe ihtiyaç var. Kahramanmaraş'ta da 941 bina yıkıldı, biraz daha fazla olduğunu değerlendiriyoruz. Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik.

"2 BİN PROFESYONEL ARAMA-KURTARMA BİRİMİ ÇALIŞMAKTADIR"

Şu ana kadar yabancı ve yerli 2 bin profesyonel arama-kurtarma birimi, 96 ekip olarak çalışmaktadır. 941 binanın yıkıldığını düşürsek zamanla yarıştığımızı milletimize söylemek istiyorum. Yine ilçeler olarak da Dulkadiroğlu, Avşin, Pazarcık, Elbistan ve Göksün, Nurhak olmak üzere her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim diğer vilayetlerden fakımız var. İkinci depremin de merkeziyiz. Elbistan, Göksun herhangi bir hasar söz konusu değildi. Biz ikinci bir depremle de uğraşmak zorunda kaldık ve ekiplerimizi oralara yönlendirdik. Elbistan'da yoğun bir kar yağışı da var. Elbistan'a ağırlık vermemiz gerekir, veriyoruz. Kahramanmaraş'ta 11 bin çadır sevk ettik.

"18 BİN JANDARMA SEVK ETTİK, 10 BİN DAHA EDECEĞİZ"

Burada jandarmamız, polisimiz ve Mehmetçiklerimiz elbirliği ile bir vatandaşımızın güvenliği için, arama-kurtarmaya destek olmak için ve çadır kurumları gerçekleştirme dahil elbirliği hizmet vermektedir. Bölgeye 18 bin jandarma sevk ettik, yaklaşık 10 bin polis sevk ettik. Şimdi 10 bin daha jandarma sevk edeceğiz.

Hiçbir vatandaşımızın yalnız kalmaması için ve olayların koordinasyonlarını sağlaması için de 31 vali, 70'in üzerinde kaymakam görevlendirilmiştir. Diğer illerdeki birçok kurumumuz buradaki hizmetlerin aksamaması için buraya çektik. Hepimizi üzen ve derin yaralar açan bir afetle karşı karşıya kalmaktayız.

"ONARICI BİR DİL KULLANMAK LAZIM"

Eksiklikler olabilir çünkü zamanla yaraşıyoruz. Bazen bu masanın başında 100 işi çözmek zorunda kalıyoruz. Burada onarıcı bir dil kullanmak lazım. Enerji konusunda 1,5 gün büyük zorluklar çektik. Şimdi hastanelere kısmi olarak enerji verilebiliyor. Doğalgaz konusundaki problemimiz devam ediyor. Bu da ekmek üretimini ve bir takım durumları etkiliyor.

Kahramanmaraş çevresinde 75 bin öğün çıkarmayı gerçekleştirdik. Biraz daha bunu artıracağız ve bölgesel varlığını bu noktaya çekeceğiz. Kahramanmaraş merkezde 7 ayrı bölgede kuruldu. Gece gündüz 24 saat uyumadan buradaki bütün arkadaşlarımız, vatandaşlarımızın tüm taleplerini yerine getirmek için çaba sarf ediyorlar.

"TÜRKİYE'DE YAĞMA GİBİ BİR DURUM YOKTUR"

Bütün arkadaşlarımızla sahadayız. Bazı yerlerde yağma haberleri söz konusu. 1-2 münferit durum söz konusu. Onlar da tespit edildiler. Türkiye'de böyle bir durum yoktur. Bu olayları böyle bir durumda büyütmek bize karşı değil, vatandaşımıza karşı yanlıştır. Hangi Belediye, kuruluş olursa olsun siyasi görüşüne bakmadan AFAD'ın koordinasyonunda olabilecek her şeyi Türkiye'nin her yerinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza buradaki gelişmeleri anbean diğer arkadaşlarımız gibi iletiyoruz. Türkiye'nin ger tarafından gelen desteklere, uluslararası yardımlara buradan teşekkür ediyoruz." (HABER MERKEZİ)