İktidarın seçim teklifine ‘entrika’ tepkisi: ‘En az oyla en fazla milletvekili nasıl çıkarırım’ amacı var

Ünsal, ‘Yüzde 7 baraj ile MHP'yi kurtarmaya çalışacaklar. Ama yüzde 7 baraj önümüzdeki süreçte MHP'yi de kurtaramayacak. Amaç; Millet İttifakı'ndaki küçük partileri yutmak' diye belirtti.

İktidarın seçim teklifine ‘entrika’ tepkisi: ‘En az oyla en fazla milletvekili nasıl çıkarırım’ amacı var

+GERÇEK-AKP ve MHP'nin ortak hazırlayarak önceki gün Meclis’e sunduğu ve seçim kanununa ciddi müdahalelerin yer aldığı teklife ilişkin tartışmalar sürüyor. Muhalefetin ‘koltuğu koruma teklifi’ ve muhalif partileri engellemek için hazırlandığını belirttiği iktidar cephesinin teklifine ilişkin, siyasi partilerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Ünsal, AKP ve MHP’nin seçim teklifini siyasi bir entrika olarak değerlendirdi.

‘AMAÇ; MİLLET İTTİFAKI’NDAKİ KÜÇÜK PARTİLERİ YUTMAK’

Teklifle amacın "en az oyla en fazla milletvekilini nasıl çıkarırım" olduğunu belirten Ünsal, "Yüzde 7 baraj ile MHP'yi kurtarmaya çalışacaklar. Ama yüzde 7 baraj, önümüzdeki süreçte MHP'yi de kurtaramayacak. Bu maddedeki bir diğer amaç; Millet İttifakı'ndaki küçük partileri yutmak" diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANI SEÇİM YASAĞINDAN İSTİSNA OLACAK'

Cumhurbaşkanının seçim yasağından istisna olacağını kaydeden Ünsal, bu kanun teklifiyle küçük partilerin milletvekili çıkarmasının önünün kesileceğini dile getirdi.

SİYASİ ENTRİKA

Elazığ'dan örnek veren Ünsal, "Elazığ'da Cumhur İttifakı'nın aldığı oy yüzde 68,1. Millet İttifakı'nın oyu 20,2. Elazığ'da 5 milletvekili var. Cumhur İttifakı 4, Millet İttifakı 1 milletvekili çıkarmış. Burada yapılmak istenen ittifakın içindeki partilerin oyuna bakılıyor. İYİ Parti yüzde 11 ile milletvekili çıkardı diyelim; MHP yüzde 13,5 oy aldığı için İYİ Parti'nin çıkardığı milletvekili dolaylı olarak MHP'ye geçecek. Bir entrika bu" ifadesini kullandı.

MUHALEFET PARTİLERİ NE DEMİŞTİ?

İktidarın söz konusu seçim hamlesine muhalefet cephesinden tepkiler devam ediyor.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP ve MHP'nin seçim kanunu teklifine ilişkin "Tamamen kendi bekaların sağlamak için hazırladıkları bir teklif. İttifaklara karşı bir hamle bu. Millet İttifakı ve diğer ittifaklara karşı bir hamle. Demokratik bir teklif değil. ‘Yeniliyoruz, düşüyoruz’ demenin bir adı ve bir itiraf. Gidişlerini hiçbir kanun teklifi durduramaz. Çatlak o kadar büyük ki yamalarla, boyalarla kapatamayacaksınız" demişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yasa teklifinin 'koltuk' için yapıldığını belirterek "İstediğin kadar seçim yasasını değiştir. Seni oradan yolcu edeceğiz, paşa paşa göndereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

İktidar cephesinin hamlesini ‘mühendislik faaliyeti’ olarak adlandıran DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de Cumhur İttifakı’nın yasa teklifiyle ittifakların siyasi partiler için öneminin azaldığını söylemişti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da, "Daha demokratik bir Türkiye özleminin değil iktidarda kalma avantajının gayreti" olarak nitelemişti teklifi.

mhp HDP chp akp İyi Parti Cumhur ittifakı deva Servet Ünsal