İmamoğlu kampanyasını yürüten Necati Özkan anlatı: İstanbul’u kazandıran strateji 14 Mayıs'ta her yerde uygulanacak
Sandık güvenliği deyince akla 2019 İstanbul seçimleri geliyor. İmamoğlu’nun kampanyasını yürüten Necati Özkan, İstanbul'u kazandıran stratejinin, Türkiye geneline uygulanacağını açıkladı. Üç büyük şehirde gönüllü sayısı sandık sayısından kat be kat fazla.

Osman ÇAKLI
İSTANBUL - 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine dair son günlerde sıkça tartışma konusu olan sandık güvenliği meselesi kamuoyunda endişeye neden oluyor. Sivil inisiyatiflerden, siyasi partilere, barolara kadar çeşitli çevreler seçim hazırlıklarını tamamladı.
Seçimin belirleyicisi olabilecek seçmen çoğunluğu bulunan İstanbul’da son durum ne? Sandıklar ne kadar güvenli olacak? Bu sorulara cevap aramadan evvel benzer şüphelerin olduğu ve seçimin iptal edildiği 31 Mart 2019’a dönelim. Ekrem İmamoğlu’nun sandıktan zaferle çıkmasını sağlayan çalışma tarzı neydi? İmamoğlu’nun kampanya koordinatörü Necati Özkan Artı Gerçek’e konuştu.
'İKTİDARIN SÖYLEMLERİ MUHATAP ALINMADI'
2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının arka planında çalışma yürüten isimlerden biri olan Necati Özkan, temel stratejilerinin iktidar partisinden kimseyi muhatap almayarak sandığa odaklanmak olduğunu söyledi. Pozitif bir kampanya yürütülmesinin seçimi kazandıran etkenlerden biri olduğunu anlatan Özkan, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu'nun gerçeklerini, realitesini hikayeleştirdik. Yani dışarıdan herhangi bir hikaye bulmaktansa adayın kendi gerçeklerini anlatmayı tercih ettik” dedi.
SEÇİM MAKİNESİ SİSTEMİ NEDİR?
Seçim kampanyalarının partilerin işi olduğunu ancak partilerin böylesi süreçlerde her şeyi aynı anda yapmaya çalışmasının dezavantajlı olabileceğini söyleyen Özkan, 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Gönüllüleri olarak hayata geçirdikleri 'seçim makinesi’ çalışma tarzını da şöyle anlattı:
“Bu sistem siyasi partilerin gücüne ek olarak kurgulandı. Sürecin daha doğru yönetilmesi için stratejiden, lojistikten, iletişimden kimlerin sorumlu olacağı belirlendi. Disiplin sürecin ana çerçevesini oluşturdu. Seçim kampanyaları döneminde, siyasi partiler her işe koşmaya çalışırlar, sorumluluk alanları belirsizdir. Dolayısıyla herkes her işe karıştığı için aksamalar meydana gelir. Ama bir seçim makinesinde kampanyayı yönetmek için herkes sorumluluğunu bilir ve sorumluluğuna göre çalışır.”
‘SEÇİMİ GÖNÜLLÜLER KAZANDIRDI’
Necati Özkan’a göre kurulan sistem ile koordinasyon daha kolay hale geldi. Sistemin başında 20-25 kişi olduğunu söyleyen Özkan, sandık güvenliği için binlerce gönüllünün çalıştığını da vurguladı. Gönüllü kampanyasının önemine değinen Özkan, 2019’da kurulan İstanbul Gönüllüleri’nin sandığa hakim olmasının ve orada tutanakları toplamasının muhalefete seçimi kazandırdığını kaydetti:
“İktidar partisi o seçimi de daha önce yaptığı gibi kazanabilirdi. Biz bunu engelledik. Son olarak seçim güvenliğiyle ilgili yazılım yaptık ve bütün sandıklardan verilerin seçim sonuçlarının anında kampanya merkezine akmasını sağladık. Böylelikle CHP’nin ile İYİ Parti'nin örgütlü gücüne ilave olarak gönüllüler sayesinde o seçim kazanılmış oldu. İlk tur 31 Mart seçimlerinden önce bizim İstanbul'da 20 bin civarında gönüllümüz vardı. Seçim iptal edip ikinci tura gidildiğinde gönüllü sayısı 225 bine çıktı.”
TÜRKİYE GÖNÜLLÜLERİ HAZIR
2019'daki 'İstanbul Gönüllüleri', 14 Mayıs seçimleri için 'Türkiye Gönüllüleri’ fikrini doğurdu. İmamoğlu’nun kampanyası, Kılıçdaroğlu’nun kampanyasının en önemli parçalarından biri oldu. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu için yürütülen çalışmanın benzeri Türkiye genelinde yürütülecek. Özkan’a göre Türkiye’deki sandıkların yüzde 85’i kontrol altında. Özkan, esas itici kuvvetin Altılı Masa’da yer alan siyasi partilerin görevlendirmelerinde olduğunu belirterek, Türkiye Gönüllüleri’nin siyasi partilere sahada güç vermek için hareket edeceğini söyledi. Necati Özkan’a göre İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde gönüllüye ihtiyaç yok. Çünkü, gönüllü sayısı sandıkların iki üç katı düzeyinde.
‘İSTANBUL’DA İYİ DURUMDAYIZ’
Sivil inisiyatif olarak ortaya çıkan Oy ve Ötesi Derneği de seçimlerde görev alacak. İstanbul’da bulunan 30 bin sandığın 20 bininde sandıkları takip edecek olan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun son güne kadar kayıt almaya devam ettiklerini belirterek, kendi inisiyatiflerinin İstanbul’da iyi durumda olduğunu ancak Şile, Esenyurt, Arnavutköy, Bağcılar gibi ilçelerde eksik kaldıklarını söyledi. Siyasi partilerle iletişim halinde olacaklarını belirten Orkun, gönüllü sayılarının 4-5 binin avukat olduğunu sözlerine ekledi.
İstanbul Barosu da yaptığı açıklama ile İstanbul’da sandık güvenliğini sağlamak için 2 bin 500 avukat ile seçimi takip edeceklerini bildirdi.