İmralı heyetinin ziyaretleri: 'Öneriler Öcalan'a iletilecek, yeni mesajlar bekliyoruz'
İmralı heyetinin bugünkü ziyaretleri ile ilgili bilgi veren DEM Partili yetkililer, görüşmelerin ardından belirlenen önerilerin İmralı'ya iletilmesinden sonra yeni mesaj beklediklerini söyledi. AKP'li yetkililer de heyetin Erdoğan'ı ziyaretinin olasılık dahilinde olduğunu söyledi.
Seda TAŞKIN/ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyetinin İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından siyasi partilerle görüşme turları devam ediyor. Görüşmeler kapsamında heyet yeni haftanın ilk gününde sırasıyla Gelecek Partisi, AKP ve Saadet Partisi ile görüştü.
DEMİRTAŞ-YÜKSEKDAĞ ZİYARETLERİNE EŞ BAŞKANLAR DA KATILACAK
DEM Partili yetkililer, görüşmelerin tamamlanması ile birlikte cezaevlerine ziyarette bulunacaklarını aktardı. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ başta olmak üzere tüm siyasi tutukluların ziyaret edileceğini belirten bir partili, yapılacak ziyaretlere eş başkanlarının da dahil olacağını aktardı. Demirtaş ile yapılacak görüşmenin ardından kapsamlı bir açıklama yapılacağı da belirtildi.
Aynı partili, İmralı heyetinin Cumhurbaşkanı’na bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini yönelik sorumuza ise, “AKP genel başkanı olarak kabulünü bekliyorsak, niye kabul etmiyor diyebiliriz. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak konumlandırırsak, bence şu anda olmayabilir. Henüz tartıştığımız bir konu da değil. İmralı heyetinin de bize şu an için bir aktarımı yok” açıklamasında bulundu.
'AMAÇ, ÖNERİLERİN İMRALI'YA İLETİLMESİ'
Bundan sonraki yol haritasının nasıl ilerleyeceğini sorduğumuz DEM Partili yetkili, siyasi partilere yapılan turların ardından yeniden İmralı’ya gidileceğini söyledi. Yapılan bu ziyaretlerin amacının partilerden alınan öneri, eleştirin toparlanarak yeniden İmralı’ya iletilmesi olduğunu belirterek, İmralı’dan gelecek yeni mesajları beklediklerini aktardı.
Silah bırakma, müzakere sürecine ilişkin ise aynı yetkili şu yanıtı verdi:
“Elinde silah taraf biz değiliz, çatışan taraf da biz değiliz. Çatışan taraflar adına konuşmak bizim işimiz değil. Ama biz silahsız şiddetsiz bir yolun açılmasını istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Dolayısıyla çatışmasızlık koşullarının kalıcı olarak sağlanmasını istiyoruz. Kalıcı çatışmasızlık koşullarının sağlanması için hem bir siyasi konuşma zeminine ihtiyaç var, hem de hukuki bir takım düzenlemelere ihtiyaç var.”
‘BİZE KURUCU ROL VE SORUMLULUK VERİYOR’
Öcalan’ın örgüte yönelik bir mesajı olup olmadığını sorduğumuz partili, “Pervin hanım olmadığını açıkladı. Biz, bize gelen mesajı aldık. Bize gelen mesajda DEM Parti’ye demokratik siyaset alanlarının açılması, demokratik siyaset alanlarının genişletilmesi için çok büyük bir kurucu rol ve sorumluluk veriyor. Bedelleri gören, özverimizi ve fedakarlığımızı gören ve daha fazlası gerekiyor diyen bir mesaj” dedi.
Partilere yapacakları ziyaretlerin bu hafta biteceğini söyleyen DEM Partiyi, bu kapsamda parlamento dışındaki partilerle de görüşeceklerini aktardı. Bütün siyasi partilere İmralı heyetinin yetişemeyeceğini ve bu kapsamda heyetler şeklinde görüşmelerin de olacağını belirtti.
‘SİLAH BIRAKMA KONUSU İKİNCİ GÖRÜŞMEDE GÜNDEME GELEBİLİR’
DEM Parti heyeti, Gelecek Partisi ziyaretinde, İmralı’da yapılan görüşmeye ilişkin kısa bir bilgilendirme yaptı ancak detaylar paylaşılmadı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun bir önceki çözüm sürecindeki tecrübesi dolayısıyla görüş ve önerilerinin alındığı aktarıldı.
Yapılan görüşmeye ilişkin bilgi veren Gelecek Partili yetkililer, toplantıda silah bırakma konusunun gündeme geldiğini belirtti. Edinilen bilgiye göre, DEM Parti heyeti, İmralı’ya yapılacak ikinci görüşmeden sonra silah bırakma konusunun gündeme gelebileceğini aktardı.
‘CUMHURBAŞKANI DAHA ÇOK İNİSİYATİF ALMALI’
Artı Gerçek’e konuşan bir Gelecek Partili yetkili, şöyle konuştu: “Görüşmede Ahmet bey Bahçeli’nin açıklamalarının çok kıymetli olduğunu ancak bu sürecin yürütücüsünün Cumhurbaşkanı ve AKP olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının daha çok inisiyatif alması gerektiğini aktardı.”
Görüşmede Davutoğlu’nun geçen süreçte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini söylediğini belirten partili, “Bu konuda DEM Parti’nin de tek ses olması, her kesimin hassasiyetlerini dikkate alınması, sürecin provoke edilmesine yol açacak davranışlardan ve açıklamalardan kaçınılması istendi. Ayrıca DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın Gazze açıklaması anımsatılıp, bundan duyulan rahatsızlık heyete iletildi. DEM Heyeti, bu sözlerin amacından saptırıldığı ifade etti. Davutoğlu, başlatılan bu sürece destek vereceklerini de vurguladı” dedi.
AKP’Lİ YETKİLİLER: ERDOĞANLA GÖRÜŞME İHTİMAL DAHİLİNDE
Görüştüğümüz AKP’li yetkililer ise yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini ve her iki heyetin de kendi bakış açısını anlattığını söyledi. Yaklaşım ve kaygıların sonradan bir kimliğe bürüneceğini söyleyen aynı partili, şu aşamada DEM Parti heyetinin meclis odaklı görüşmeler gerçekleştirdiğini ve ihtiyaç olması durumunda ilerleyen zamanda cumhurbaşkanı ile de bir görüşmenin ihtimal dahilinde olabileceğini aktardı. Yapılan görüşmenin detayları ile cumhurbaşkanına iletileceğini belirten partili, “Bugün görüş alışverişinde bulunuldu. Herkes kendi bakış açısıyla olayları değerlendirdi. Katkı sunmak adına olumlu buldum. Herkes yaşadıklarını paylaştı bu kıymetli bir şey. Gelecek dünyanın alacağı şekil, Ortadoğu hakkında fikirler sunuldu” dedi.
SAADET PARTİLİ YETKİLİLER SÜRECİN ADININ KONULMASINI İSTEDİ
Bugün DEM Parti heyetinin görüşme gerçekleştirdiği Saadet Partili yetkiler ise görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Saadet Partili bir yetkili, görüşmede DEM heyetine temenni ve niyetin olduğunu ancak sürecin tek taraflı ve şeffaf yürütülmemesi gerektiğini aktardıklarını söyledi. Yapılan görüşmede “süreç başlatmak için başlatılmaz” dediklerini aktaran partili, iktidarın bu konuda sorumluluk alması gerektiğini ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Aynı partili şöyle konuştu:
“İktidarla İmralı arasında bir trafik var. Bunun iktidar tarafından adının konulması gerekir. Türkiye’de terörün, çatışmanın, silahın ortadan kalkması kimsenin itiraz edeceği bir şey değil. Denenen benzer süreçler var, ama daha somut hale gelmeli. Çözerken atılacak adımların ne olacağını bilmemiz gerekir. Biz bu konuları DEM heyetine ilettik. DEM heyeti, talepler üzerinden değil, daha çok, siz ne tavsiye edersiniz, kaygılarınız neler, eleştirileriniz neler diye görüş aldılar.”