İYİ Parti, CHP’den Ankara veya İzmir’den birini isteyecek, uzlaşma olmazsa kendi adaylarını gösterecek

İYİ Parti, CHP’den Ankara veya İzmir’den birini isteyecek, uzlaşma olmazsa kendi adaylarını gösterecek
İYİ Parti kulislerinde büyük kentlerde işbirliğinin mümkün olduğu konuşuluyor. İşbirliği için İYİ Parti, CHP’den Ankara veya İzmir’den birini isteyecek, uzlaşma olmazsa adaylarını gösterecek. İstanbul için Kavuncu, Ankara için Aydın’ın adları öne çıkıyor.

Kemal AVCI


ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “81 ilde kendi adaylarımızla seçime gireceğiz” diyerek CHP’yle işbirliğine kapıları kapatsa da, parti kulislerinde büyük kentlerde işbirliğinin mümkün olduğu konuşuluyor. Ancak işbirliği için, CHP’nin Ankara ve İzmir’den birinin yanı sıra, Antalya, Balıkesir, Manisa’yı ve İstanbul’un dört ilçesini talep ediyor. İşbirliği olmaması halinde ise İstanbul için Buğra Kavuncu, Ankara için Koray Aydın’ın isimleri öne çıkıyor.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu, yerel seçimlere 81 ilde kendi adaylarıyla katılma kararı aldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, sık sık CHP’yi hedef alan açıklamalar yapıp, seçimlere kendi adaylarıyla katılacaklarını vurguluyor.

Akşener, yerel seçimlerde CHP’yle ittifaka kapıları kapatmış görünse de, parti kulislerinde, büyükşehirler için işbirliğinin mümkün olduğu konuşuluyor.

İYİ Partililere göre, CHP kongresinde Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçilecek. Parlamento ve cumhurbaşkanlığını seçiminde başarılı olamayan Kılıçdaroğlu’nun, siyasi yaşamını sürdürmesi, yerel seçimlerde başarılı olmasına bağlı. İYİ Parti’yle işbirliği olmadan elindeki büyükşehirleri koruyamayacağını gören Kılıçdaroğlu mecburen İYİ Parti’ye gelecek.

Bu senaryo gerçekleşirse, Akşener’in tersi açıklamalarına rağmen, CHP’den gelecek işbirliği teklifi değerlendirilecek. Ancak İYİ Parti, bu kez pazarlıklarda çıtayı yüksekte tutacak. CHP’den, İzmir ve Ankara büyükşehir belediyelerinden birini İYİ Parti’ye bırakması istenecek. İstanbul’un 4 ilçesinin yanı sıra Antalya, Balıkesir, Manisa büyükşehir belediyeleri de talep edilecek.

CHP’nin bu talepleri karşılamaması halinde ise büyükşehirler de dahil bütün kentlerde aday çıkarılacak. Tabanın CHP adayına yönelmesini önlemek için büyük kentlerde genel başkan yardımcıları aday gösterilecek.

Akşener, İzmir adaylarının Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale olduğunu açıkladı. Aynı zamanda İzmir milletvekili olan Özlale, sosyal demokrat kimliğiyle biliniyor.

İstanbul için düşünülen aday ise Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu. Kavuncu, daha önce İstanbul il başkanlığı yapmış, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla da yakın ilişkileri olan bir isim.

Ankara’da ise Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın’ın ismi ön planda. Aydın da, Ankara İBB Başkanı ve önümüzdeki seçimlerde de CHP’nin adayı olarak açıklanan Mansur Yavaş gibi MHP kökenli. Geçmişte, MHP’de Genel Sekreterlik, TBMM Başkan vekilliği görevlerini yürütmüş, MHP-DSP-ANAP koalisyon hükümetinde de Bayındırlık ve İskan Bakanı olmuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar