İyi Partili Poyraz: YSK, Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili başvurumuzu reddederse AYM'ye gideceğiz
İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına karşı itirazları hakkında konuştu: "YSK kararları kesindir ama bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne seçilme hakkıyla ilgili ihlalden dolayı başvuru yapacağız."
Artı Gerçek - İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa cumhurbaşkanlığı adayı olmasına yaptıkları itirazın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilmesi halinde, seçilme hakkıyla ilgili ihlalden dolayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı. Poyraz, itiraza yönelik tartışmalarla ilgili, "Siyasi bir tercihimiz değil. Bu bizim anayasal görevimiz" dedi.
YSK’nin, anayasaya göre üçüncü kez seçilemeyeceği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına karşı itirazları bugün karara bağlaması bekleniyor. Millet İttifakı’nı oluşturan altılı masada bugüne kadar İyi Parti ve DEVA Partisi, Erdoğan’ın adaylığına karşı itirazda bulunurken, CHP ve diğer partilerden herhangi bir itiraz gelmedi.
'TARTIŞACAK HİÇBİR ŞEY YOK'
Partisi adına YSK’ye itiraz başvurusunu yapan Poyraz, itiraz süreci ile T24'ten Eray Görgülü'ye yaptığı açıklamada, 1982 anayasasından bugüne kadar 19 anayasa değişikliği yapıldığını dile getirerek şöyle dedi: "Toplam 196 maddeye tekabül ediyor anayasada. Sadece AK Parti iktidarında 12 anayasa değişiklik paketi yapılmış. Bunlardan bir tanesi de 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği. 2007’de çok net bir şekilde oraya bir madde geliyor. Diyor ki bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Tartışacak hiçbir şey yok."
Poyraz, hukuki tartışmalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"2012 yılında cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi de oylandığı için aynı dönemde yeni bir kanun oluşturuluyor. Cumhurbaşkanı seçim kanunu. Bizim o zamana kadar elimizde milletvekili seçim kanunu var. 83’ten bugüne kadar. 2012 yılında, 2007 yılındaki anayasa değişikliği merkeze alınarak yeni bir kanun daha hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı seçim kanununda, ilgili hükümde diyor ki; bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilir.
'YÜZME YARIŞINDA MIYIZ?'
Yani anayasada 2007’de konulan maddenin aynısı alınıp buraya koyulmuş. Sonra geliyoruz 2017’ye. Olağanüstü hal şartları, FETÖ, 15 Temmuz, KHK’lar. 2017’de referanduma gidiyoruz. 17 maddelik bir değişiklik paketi var. 2007’deki referandumda iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan aynı zamanında başbakan. 2017 yılında iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi bu sefer Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanıydı. Madde, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ne diyor? 17 madde değişmiş. Cumhurbaşkanının olağanüstü yetkileri var artık. Başbakanlık kurumu kalkmış. Yazıyor, cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilir. Yani buraya dokunulmamış.
Şimdi AK Parti nasıl bir açıklama yapıyor? Kronometre 2018’de sıfırlandı. Biz yüzme yarışında mıyız, yeni bir devlet mi kurduk? Komple yeni bir anayasa mı yaptık? 17 maddelik referandum, 2018’de yürürlüğe girecek şartıyla halk oylamasına sunuldu. Hiç tartışmaya mahal vermeyecek şekilde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilir."
'TÜM YOLLARA BAŞVURACAĞIZ'
Poyraz, YSK’nin kararının ardından nasıl bir süreç işleyeceğine yönelik soru ile ilgi de "YSK itirazımızı geçerli görürse Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığını listeden çıkartacak. İtirazımızı reddederse Sayın Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olarak seçimlere girecek.
YSK kararları kesindir ama bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne seçilme hakkıyla ilgili ihlalden dolayı başvuru yapacağız. Ama bunun seçimlere denk gelmesi yani sonuçlanması çok mümkün gözükmüyor. Ama biz buna ilişkin tüm yollara başvuracağız" dedi. (Kaynak)
Bakan Bozdağ'dan 'Erdoğan'ın aday olması anayasal haktır' açıklaması
Erdoğan'ın adaylığına ilişkin bir açıklama da Mustafa Şentop'tan
Memleket Partisi, Erdoğan'ın adaylığına itiraz dilekçesi verdi