Kapalı İdlib oturumu sona erdi
Kapalı oturum tam 6,5 saat sürdü. Genel Kurul'da grupları bulunan 5 parti temsilcileri 30'ar dakika konuşma yaptı.
Meclis Genel Kurulu'nda Suriye'nin İdlib kentinde 34 askerin hayatını kaybettiği olay ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı kapalı oturum sona erdi. Kapalı oturum tam 6,5 saat sürdü.
TBMM Genel Kurulu, Başkan Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Şentop, birleşimin başında yaptığı konuşmada, yürütmenin İdlib'de yaşananlar ve bölgedeki gelişmelere ilişkin gündem dışı söz talebi olduğunu söyleyerek, "Bu talep Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın hazır bulunması, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın gündem dışı konuşma yapması şeklindedir. Bu talebi yerine getireceğim" dedi. Şentop, daha sonra öneriyi okuttu. Buna göre, gündem dışı konuşmalarda her bir bakana ve takip eden konuşmalarda siyasi parti gruplarına 30'ar dakika süre verilecek. TBMM'de grubu bulunmayan partilerden 3 milletvekiline de 5'er dakika söz verilecek." diye konuştu.
Öneri, yapılan oylamanın ardından kabul edildi. Ayrıca, AKP'nin, görüşmelerin kapalı yapılmasına ilişkin önergesi işleme alındı ve kabul edildi. Bunun üzerine, yeminli stenograflarla işitme engelli kavaslar dışındaki görevliler ile gazeteciler salon dışına çıkarıldı.
6.5 saat süren toplantıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bilgilendirme yaparak, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hükümet adına Genel Kurul'da hazır bulundu. Bakanlar ayrı ayrı 30'şar dakika söz aldı. Genel Kurul'da grupları bulunan 5 siyasi parti temsilcileri de 30'ar dakika konuşma yaptı. Kapalı oturumu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de oturumu sonuna kadar takip etti.
Kapalı oturum tutanakları 10 yıl boyunca sır olarak saklı tutulacak. Mühürlenen tutanaklar, 10 yılın sonunda partilerin teklifi üzerine Genel Kurul'daki oylama ile açılabilecek. (DHA)