'Kardeşim Esad' ve 'Zalim Eset' dönemleri: Erdoğan neler söylemişti?

'Kardeşim Esad' ve 'Zalim Eset' dönemleri: Erdoğan neler söylemişti?
Erdoğan'ın yeniden ailece görüşmek istediğini açıklaması Beşar Esad ile ilgili sözlerini akla getirdi: "Bu katilin dünyada hesap vereceğini göreceğiz", "Bana göre teröristtir", "Gittiler bu eli kanlı zalimi Şam'da ziyaret ettiler."

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hz. Ali Camii'nde cuma namazı kıldıktan sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yeniden ailece görüşebilecekleri yönünde mesaj vermesi üzerine geçmişteki açıklamaları yeniden gündeme geldi.

İç savaş öncesi aile görüştükleri Suriye liderine "Kardeşim Esad" diye hitap eden Erdoğan, cihatçı gruplara destek politikasına geçişle birlikte "Zalim Eset" dönemini başlatmıştı.

Savaş öncesi, Erdoğan ve Esad ailesinin sık sık görüştüğü biliniyordu.

erdoganesad.jpg

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'in "Ona kalbimi açmıştım" başlığıyla yayımlanan (12 Ağustos 2012) Emine Erdoğan söyleşisinde, kızları Sümeyye Erdoğan'ın da "Senede en az 3 defa ailece görüşürdük. Hatta ben arkadaşlarımla Şam’a gittim, bizi Esma Hanım ağırladı" ifadeleri yer almıştı.

aile-esad.jpg

Beşar Esad ve eşi Esma Esad, 2008'de tatil için Bodrum'a gelmiş, Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte karşılama yapmıştı.

Türkiye'deki 2011 Haziran seçimlerinden iki gün önce, dönemin başbakanı Erdoğan "Görüntüler ortada iken Esad bana farklı şeyler söyledi. Biz Suriye'deki gelişmelere daha fazla sessiz kalamayız. İyi ilişkiler ilelebet süremez" diyerek 'Zalim Eset' dönemine geçişin işaretini vermişti. Kısa bir süre içinde ilişkiler kopmuştu. Erdoğan, 2012'de “Şam'da Emevi Camii'nde namaz kılacağız" demişti.

'KATİL DÜNYADA HESAP VERECEK'

Erdoğan'ın o tarihten, 2022'de yeniden ilişki kurma sinyalleri vermeye başladığı günlere kadar geçen süreçte Beşar Esad'a dair bazı açıklamaları şöyleydi:

- Suriye'nin Banyas kentinde 250'den fazla sivilin öldürüldüğü iddialarının ardından 5 Mayıs 2013 gününde Twitter hesabından yaptığı paylaşım: "Ey Beşar Esad, vallahi bunun hesabını vereceksin Allah izin verirse bu katilin dünyada hesap vereceğini göreceğiz."

- Ertesi gün partisinin Kızılcahamam kampı sonrasında da "Allah izin verirse bu caninin, bu katilin dünyada hesaba çekildiğini görecek ve bundan dolayı da hamd edeceğiz" dedi.

'BANA GÖRE TERÖRİSTTİR'

- 2014'te Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde "... Oradaki devlet terörünü estiren kişi bir kişi… Ki bana göre bir teröristtir ve ortada bir devlet terörü vardır. Bu kişiye karşı ulusların birleşip bir defa, Adalet Divanı'na mı gider; nereye giderse, buraya götürmesi lazımdır. Hâlâ buna kalkıp da dünyadaki devletlerin olumlu bir nazarla bakmasının izahı mümkün değildir."

- 2014'te, Esad'la görüşen CHP heyetini eleştirmek için "250 bin insanı katleden böyle bir katille resim çektirenlerin kimler olduğunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Gittiler bu eli kanlı zalimi Şam'da ziyaret ettiler" dedi.

- 2017'de Esad'a Tunus'tan konuşan Erdoğan, "Esed, kesinlikle açık ve net söylüyorum, devlet terörü estirmiş aslında bir teröristtir. Suriye'de Esad'la "yürümek kesinlikle mümkün değildir. Niçin? 1 milyona yakın vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye'nin başkanıyla nasıl olacak da geleceği kucaklayacağız? Suriye'nin halkı böyle birisini başında görmek ister mi?" ifadelerini kullandı.

- 2017'de İdlib'deki Şam yönetiminin düzenlediği iddia edilen kimyasal saldırı hakkında "Ey katil Esad, sen bunların ahından nasıl kurtulacaksın? Ey buna sessiz kalan dünya, buna sessiz kalan Birleşmiş Milletler, bunun hesabını nasıl vereceksiniz?" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar