Kars'ta taşıma seçmen 3 bin 821, fark 3 bin 264... Koçyiğit: Sandıklara kayyım atandı

3 bin 824 asker ve polisin seçimlerde oy kullandığını Kars'ta DEM Parti, seçimi 3 bin 264 oy farkla kaybetti. Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Biz burada belediyeyi kazandık, belediyemiz gasp edildi" dedi.

Selda MANDUZ


KARS - Kars'ta resmi olmayan sonuçlara göre MHP'nin adayı Ötügen Senger 16 bin 384 oy alarak seçimi kazandı. DEM Parti'nin adayları Arzu Savaş Derman ve Kenan Karahancı ise 13 bin 120 oy aldı.

Ancak kentte 3 bin 824 asker ve polisin oy kullandığını belirten DEM Parti, sonuçlara itiraz etti. DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediye Eşbaşkan adayları ile birlikte parti binasında basın toplantısı düzenledi.

'KAĞIZMAN, DİGOR VE DAĞPINAR'I GERİ ALDIK'

Seçim sonuçlarının Türkiye de nasıl bir değişim yaşandığını görmek açısından önemli olduğunu vurgulayan Koçyiğit, AKP-MHP ittifakının kan kaybettiğini, muhalefetin ise başarılı olduğunu söyledi. Seçimlerin kayyım rejimine karşı bir duruş ve savaş çığırtkanlarına karşı bir cevap olduğunu söyleyen Koçyiğit, "Kağızman Belediyesini geri aldık. Digor’u geri aldık. Yine kayyımla gasp edilen Dağpınar belde belediyemizi geri aldık. Bunların çok önemli başarılar olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

'3 BİN 821 ASKER VE POLİS GETİRİLDİ'

Taşıma seçmenlere dikkat çeke Koçyiğit, "Şu anda Kars’ta belediyeyi almış görünen aslında yeniden ve yeniden gasp eden MHP ile aramızdaki oy farkı 3 bin 264'tür biz. DEM Parti 13 bin 120 oy, MHP 16 bin 384 oy almıştır. Bu kente dışarıdan kaçak olarak getirilen seçmen sayısı 3 bin 821'dir. Karslı olmayan asker, polis, güvenlik güçleri bu kentte ‘tatbikat’ adı altında yerleştirilerek oy kullandı" diye konuştu.

'TAŞIMA SEÇMEN OLMASAYDI BELEDİYE BİZDEYDİ'

Asker ve polislerin seçimden iki gün önce tur otobüsleri ile kente getirildiğini vurgulayan Koçyiğit, şunları söyledi:

"Öğrenci yurtları boşaltıldı, öğrenciler yurtlardan çıkarıldı. Ve bu yurtlara asker ve polisler yerleştirdiler. Yurtlara yerleştirildiklerine dair ve yurt önlerinde uzun namlusu silahlarla verdikleri pozlar elimizdedir. Biz sırf tedirginlik vermemek açısından bunu kamuoyuyla paylaşmadık, halkımızla paylaşmadık. Ama niye geldiklerini çok iyi biliyoruz ve bütün bu sandıklara elinizde tutanak örnekleri de var.

Şu anda o askerler ittifakın adayı olan AKP- MHP'nin oy basmış durumdalar. 3 bin 824 taşımalı seçmen olmasaydı biz bu kentin belediyesi resmi olarak bizdeydi. Bu anlamıyla biz Kars’ta belediyeyi kaybettik meselesini asla doğru bulmuyorum. Biz burada belediyeyi kazandık, belediyemiz gasp edildi."

'SANDIĞA KAYYIM ATANDI'

Seçimden önce Kars, Iğdır, Şırnak, Hakkari ve birçok yere AKP ile aralarındaki oy farkı kadar seçmen taşındığına dikkat çeken Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bunun bir sandığa atanmış bir kayyım olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AKP, iki dönem üst üste belediyelerimize sonradan kayyım atayarak gasp ediyordu. Şimdi bunu zaten miadı doldu, bunun toplumunda karşılığı yok, bunun siyasette bir karşılığı yok. Onlar tamamen hukuksuz tamamen kanunsuz bir iş yapıyorlardı. Bu kanunsuzluğu da devam ettiremeyeceklerini onlar da çok iyi biliyordu.

Bu dönem yeni bir kayyum modeli buldular ve sadece Kars'ta değil, Iğdır'da, Şırnak'ta Hakkari'de ve özellikle de küçük ilçelerin bir çoğunda 2019 yılında AK Parti ile aramızdaki oy farkı farkını kapatacak oranında taşımalı ve kaçak seçmen getirdiler Böylelikle seçmenin iradesini gasp ettiler. Bu anlamıyla bir gasp ile karşı karşıyayız, yeni bir kayyımla karşı karşıyayız.

'BİZİM İÇİN MEŞRUİYETİ YOKTUR'

Kars Belediyesini kazanmış gibi görünen MHP'nin bizim açımızdan hiçbir meşruiyeti yoktur. Orada oturuyor demeyeceğiz Orada bir kayyım oturuyor diyeceğiz. Şu anda valilikten bir partiye geçen bir kayyum süresiyle karşı karşıyayız. Biz ne yazık ki halkın iradesinin tecelli etmediğini Kars için özel olarak belirtmek istiyorum. Tabii ki bu sandık iradesinin hesabını soracağız ve bundan sonra da mücadelemizi kesintisiz devam ettireceğiz.”

'BİZ BU SONUCU TANIMIYORUZ'

DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Arzu Savaş Derman da şunları söyledi.

"Kayyım atamayacakları bir sürece girdikleri için Kars’ta sandığa kayyım atadılar. Biz kaybetmedik, Kars halkına kaybettirdiler. Biz bu sonucu tanımıyoruz ve halkımızın da bu sonucu tanımayacağını biliyoruz. Biz ilkeli tutumumuzla doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Burada demokratik bir zeminde seçim yaşamadık. Bize karşı bir çok güç birleşti, dışarıdan 3 bin 800 oy getirilerek Kars’ın iradesine el koydular. Bu büyük bir darbedir Kars’a. Biz haklıyız, haklı olan eninde sonunda kazanır. Bu hırsızlar mutlaka bir gün bunun hesabını vereceklerdir" dedi.

'KARS HALKI BUNU KABUL ETMİYOR'

DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Kenan Karahancı ise "Bunlar 2019’da memur kayyım atadılar dün yapılan seçimlerde ise taşıma oylarla sandık kayyımı atadılar. Biz bunu kabul etmiyoruz, Kars halkı bunu kabul etmiyor. Kars halkı iradesini DEM Parti yönünde kullandı. Oylarımız açık; 3 bin 800 taşınmış oyu çıkarın bizden ne kadar geride olduğu net ortaya çıkıyor. Bu bağlamda her ne kadar 'belediyeyi biz kazandık' deseler bile belediyeye yeni bir kayyım atandığını herkes bilsin" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar