Kayyım rejimi: Çalışanlar en az 1132 kez aramadan geçirildi
Kayyım atandıktan sonra karakola dönüştürülen belediyenin personeli, en az 1132 kez sıkı aramadan geçirildi.
AKP hükümetinin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmesiyle 11 Eylül’de çıkarılan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çoğu DBP’li birçok belediyeye kayyım atandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, 1 Kasım 2016’da tutuklanırken, belediyeye kayyım olarak Ankara Etimesgut İlçe Kaymakamı Cumali Atilla atandı.
Kayyım hizmet politikasında değişikliğe giderek, AKP’nin belediyecilik politikasını hayata geçirdi. Bu süre zarfında kayyım çok dilli tabelaları indirerek tek dile çevirdi, Kürtçe park isimlerini değiştirdi, Kürtçe eğitim veren kreşler, kadın kurumları olmak üzere birçok birimin kapısına kilit vurdu.
BELEDİYE KARAROLA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Kayyım atandığı saatler itibariyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir karakola dönüştürüldü. Bina çevresi polis bariyerleriyle tamamen kapatıldı, polis kulübeleri oluşturuldu, zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Belediye binasının içi de dışarıdan farklı değil. Kayyımın oturduğu başkanlık katı özel harekat ve sivil polislerden geçilmezken, binanın her katında görevlendirilen polisler ise gün boyunca belediye personelinin hareketlerini takip etti. Bunun dışında sık sık özel harekat polisleri uzun namlulu silahlarıyla binanın tüm katlarında 'gösteri' yürüyüşleri yaparken, binadaki çalışma odaları, çalışanların olmadığı saatlerde sık sık kilitleri kırılmak suretiyle aramadan geçirildi, 'tehlikeli' olarak görülen kablolara el konuldu, odalardaki tüm çiçek saksıları belediye binasından dışarı çıkarıldı. Yine kayyımın oturduğu başkanlık katının üstündeki ikinci katta bulunan 2-3 oda, her gün birden fazla kez 'ses geliyor' gerekçesiyle özel harekat ve sivil polislerce kontrolden geçirildi. Bir yılın ardından gelen tepkiler üzerine kayyım, bina çevresindeki polis bariyerlerini kaldırarak yerine saksılardan bir bariyer oluşturdu.
BELEDİYE Mİ ADLİYE Mİ?
Belediye personelinin dahi hizmet binasına girişi işkenceye dönüştürülürken, çalışanlar kemerlerini ve saatlerini çıkarıp x-ray cihazından geçip kimlik kartlarını göstererek binaya girebiliyor. Çalışanlar ilk önce dış bariyerdeki polis kontrol noktasından sıkı aramadan geçirildikten sonra aynı uygulama bina girişinde de devam ediyor. Kayyımın atandığı tarihten bu yana 2 yıl 2 ay boyunca belediyede çalışan her bir personel mesaide olduğu her gün iki kez olmak üzere en az 1132 kez arama uygulamasına maruz kaldı. Belediye personelinin yanı sıra her gün belediyeye gelen yüzlerce yurttaş da aynı uygulamalardan geçirildi. Adliye ile belediye binası arasında bir ayırım yapamayan kimi yurttaşların belediye katlarında "Ağır ceza ya da asliye ceza mahkemesi nerede?" gibi sorular sorduğu belirtiliyor.
KÜRTÇE RAHATSIZLIĞI
Belediye binasında yazan ve kentin Kürtçe adı olan 'Amed' çıkartıldı. Yenilenen tabelaya yeni yasal düzenlemelerle devlet kurum isimlerinin yanından kaldırılan "TC" ibaresi ile birlikte Türk bayrağı monte edildi. Belediye binası içindeki çalışma odalarının kapılarında bulunan Kürtçe-Türkçe tabelalar da Türkçe-Kürtçe olarak değiştirildi.
HEM ADAY HEM KAYYUM
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Atilla, 2 yıl 2 aydır kayyım olarak oturduğu koltuğa, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde bu kez aday olarak gösterildi. Aday gösterildikten sonra memur statüsünde olmasına rağmen istifa etmeyen kayyım, seçim çalışmalarını Büyükşehir Belediyesinde yürütmeye devam ediyor. (POLİTİKA SERVİSİ)