Kesici'den 'sandık' çağrısı: Kur artışının sebebi siyasete olan güvensizliktir

'Kur artışı ekonomik sebeplerden dolayı değil, siyasete olan güvensizliktendir. ‘Biz haklıyız’ diyeceksiniz, biz de ‘hayır değilsiniz’ diyeceğiz. Bir hakeme başvuracağız. O hakem sandıktır.'

Kesici'den 'sandık' çağrısı: Kur artışının sebebi siyasete olan güvensizliktir

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinin son gününde konuştu. Kesici sandık çağrısı yaparak "Siz çıkarsanız, yitirilmiş olan güveni tamir etmiş olursunuz. Biz çıkarız. Biz kimiz? CHP ve İYİ Parti’nin birlikte oluşturduğu Millet İttifakı’dır" dedi.

Kesici’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'BİZİM İTHAL EDECEK PARAMIZ YOKTUR'

"Dünyanın her tarafında tarım sektörü desteklenen sektördendir. AB, en başarılı politika alanı, ortak tarım politikasıdır. Bunların kendi çiftçilerine ayırdıkları bütçe, 125 milyar eder. AB, mesela Bulgaristan, Yunanistan kendi çiftçilerine çiftçi başına 125 milyar verirken biz sadece 5 bin verirsek işte, Bulgaristan’dan saman ithal etmek zorunda kalırız. Bizim ithal edecek paramız yoktur. Nasıl ettik? Borçla ettik. Batırma noktasına getirecek olan borçla ettik.

BU BÜTÇE MÜZAKERELERİ SON BÜTÇE MÜZAKERELERİ OLACAK

Bu bütçe, AK Parti iktidarının bugüne ait olarak hazırladıkları bütçe değil. Bu bütçe müzakereleri, bu dönemin son bütçe müzakereleri olacak. Üç büyük alanda bazı rakamlar arz etmek istiyorum. 1800’lerin ortasında Ziya Paşa var. 1850’lerde buna benzer durumları bugünü gördüğü için ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ demiş. Eksi 1,1 trilyon dolar dış ticaret açığımız var. Neredeyse toplam ihracatımızın yarısı kadar. Cari açık demek, bizim olmayan bir paranın bizim tarafımızdan harcanması demek.

BU BORÇ BOLLUĞUDUR

Dış dünyada herhangi bir borç aradığımız zaman önemli göstergelerden biri ülkenin dış borcunun göstergeleri. AK Parti tarafından eklenen borç 320 milyar dolar. Çok. Buna da dayanılamaz, dayanılamayacaktır. Yaptığımız özelleştirmeler var. Bu kamu-özel iş birliği projeleri; hesabı yok, kitabı yok. Fizibilite raporlarını görmediğimiz bu kamu-özel iş birliğine verilen Hazine var. Kullandığımız kredilerin dolar cinsinden ifadesi 4 milyar dolar yapıyor. 100 milyar dolar hane halkı borcu eklenmiş vaziyette. Bir dönemler itibariyle de bolluk ifade ettikleri dönemler vardı. Birinci senesinden itibaren bu borç bolluğudur. Bizim kültürümüzde bir başka bolluk da var. Halil İbrahim bereketi.

ÖDENEN FAİZ 197 MİLYAR DOLAR

Borcu da aldık, iyi güzel ama bunun bir bedeli var. O bedel faiz. Her gün yatıp kalkıyoruz ya. Bu faize ödediğimiz rakam, kamu sektörünün dış borç faizine ödediği rakam 89 milyar dolar. Özel sektör de aldı, kullandı. Özel sektörün ödediği ayrıca 108 milyar dolar. Yani hem kamu hem özel sektör dış dünyaya ödenen faiz, 197 milyar dolar. Adına faizciler derseniz, faizciler, onlara ödediğimiz 505 milyar dolar. Bunu isteyerek, bilerek, ‘böyle olsun’ diyerek AK Partili yöneticilerin yapmadığından eminim. Kurum kalmadı. Hesap kitap bilmemek, plan program bilmemek, plan program yapacak kuruluşları ortadan kaldırmak. Bu hiç uyarılmadı mı?

KARDEŞİM UYAN

"Uyan ey gözlerim gafletten uyan, uyan uykusu çok gözlerim uyan.’ Kardeşim ya uyan. Ben 2015 yılında ‘kış geliyor’, 2017’de ‘kara kış geliyor’, 2018’de ‘nükleer güç geliyor’ dedim. Sayın Genel Başkanımız, bütçe konuşmasında bu meşhur 128 milyar dolar ile ilgili soru sordu. AK Partililer sataştı. Tutanaklarda gördüm. ‘İlhan Kesici’ye sor.’ Sayın Genel Başkanımız da sordu. Aynen kayıtlardadır. Kes-biç-yapıştır usulüyle şöyle bir resim ortaya çıktı. Ben de diyorum ki ‘Türk devleti kayıtçı devlettir, Osmangazi’den, olan her işi kayda alır.’ O yüzden kayıtlarda diyorum. Kes-biç-yapıştır üzerine çağrıda bulundum, yerini buldu. Merkez Bankası Başkanı, ‘2017 protokolü diye protokol var’. Bu protokol bir çerçeve protokolüdür. Hazine Bakanı, ‘2019 yılında protokol yapılmıştı’. Asıl dananın kuyruğunun koptuğu yer budur. Hazine ve Ziraat Bankası arasında bir şey olmuştur. Kayıtlarda vardır.

O HAKEM SANDIKTIR

Benim kanaatime göre; 9 liradan itibaren kur artışı, ekonomik sebeplerden dolayı değildir. Siyasete olan güvensizliktir. ‘Biz haklıyız’ diyeceksiniz, biz de ‘hayır değilsiniz’ diyeceğiz. O zaman bir hakeme başvuracağız. O hakem sandıktır. Siz çıkarsanız, yitirilmiş olan güveni tamir etmiş olursunuz. Biz çıkarız. Biz kimiz? CHP ve İYİ Parti’nin birlikte oluşturduğu Millet İttifakı’dır. Yapacağımız birinci iş, güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. Türkiye’ye yeniden devlet kurumları, plan, program, hesap, kitap gelmiş olacaktır. Oyumuz ret ama bu bütçenin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

seçim borç ilhan kesici güvensizlik