Kılıçdaroğlu: İnce'ye teklif yapıldı ama kabul edilmedi

Kılıçdaroğlu: İnce'ye teklif yapıldı ama kabul edilmedi
Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı yayında, Memleket Partisi lideri İnce'ye bir teklifin yapıldığını söyledi ve "Ayrıntılara girmek istemem ama kabul edilmedi. Karşı tarafı suçlamam, saygı göstermek zorundayız" dedi.

Artı Gerçek - Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı yayında, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye teklif yapıldığını ancak İnce'nin reddettiğini söyledi. "Sayın İnce'yi ziyaret ettiğimiz toplantıda değil ama teklif yapıldı. Ayrıntıya girmek istemem. İşin özeti; teklif yapıldı" dedi ve "Karşı tarafı suçlamak istemem. Bana göre bize düşeni yaptık. Karşı tarafı suçlamak gibi hakkım yok benim" ifadelerini kullandı. Yayının ardından bir de paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, "Hepsini yapacağım ve göreceksiniz, bu ülkeye yeniden baharlar gelecek" dedi.

Türkiye'nin yaşadığı vize sorununa dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "3 ay içinde vize sorununu bitireceğiz. Türkiye’deki her vatandaş Avrupa Birliği’ne vizesiz girecek" dedi. Avrupa Birliği'nin öngördüğü bütün demokrasi kurallarını getirme söz veren Kılıçdaroğlu, "Düşünce özgürlüğüne kısıtlama getirirseniz ülkenizde demokrasi yoktur. Bu yüzden vize vermiyorlar" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, HaberTürk TV'de yayınlanan 'Olaylar ve Görüşler' programına konuk oldu. Gazeteciler Serap Belet ve Kürşad Oğuz'un sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

'İLK BİR AYDA NE YAPACAĞIMIZI DUYURACAĞIZ'

"Bizim kadrolarımız oturdu. İlk bir ayda ne yapacağımızı duyuracağız. Millet İttifakı’nın liderleri ortak bir mutabakat yarattı. Biz ortaklaştık. Ama ben merak ediyorum Erdoğan bir şey söylediğinde diğerleri ne diyecek? Ortak mutabakat metni yok ama şöyle bir kuralları var Erdoğan ne derse hepsi teslim olmuş aynı şeyi tekrar edeceğiz diye. Teslimiyet siyaset değildir.

Deprem bölgesi ile ilgili bunlar hiçbir şey yapmadılar. Yarım yamalak çadır konteyner dağıttılar. Biz iktidar olduğumuzda deprem bölgesini bütünlük içerisinde ele alacağız. Hem orayı onaracağız hem de üretim üssü haline getireceğiz. Fabrikalar dayanıklı olacak. Evleri ücretsiz vereceğiz.

'VİZE SORUNUNU BİTİRECEĞİZ'

Biz diğer partilerin konumuna bakıp politika oluşturmuyoruz. Biz iktidarı kazanacağız, bu ülkeyi en geç bir yıl içinde rahat nefes alır hale getireceğiz. 3 ay içinde vize sorununu bitireceğiz. Türkiye’deki her vatandaş Avrupa Birliği’ne vizesiz girecek. Bir ay içinde ne yapacağımız gayet iyi biliyoruz. Cumhur İttifakı bu saatten sonra ne yapacak bu memlekete artık. Zaten yaptığını yatı batırdı. Soğanın tanesi 10 lira.

Düşünce özgürlüğüne kısıtlama getirirseniz ülkenizde demokrasi yoktur. Bu yüzden vize vermiyorlar. Ben gençlere boşuna mı diyorum, Cumhurbaşkanı olduğumda en rahat beni eleştireceksiniz diye. Her eleştiriden siyasetçi ders çıkarmasını bilen biriyim. Hatamı tekrar etmemeye özen göstereceğim.

'BİZİ BİR ARAYA GETİREN DEMOKRASİ ÖZLEMİ'

Benim hatam varsa doğal olarak eleştiri olacaktır. Ben de aynı hatayı tekrar etmemeye özen göstereceğim. Erdoğan eleştiriye tahammül edemiyor, sabah insanlar gözaltına alınıyorsa bu düzen yıkım getirir.

AB'nin öngördüğü bütün demokratik kuralları ülkemize getireceğiz. Neden insanlar yan yana gelince özgürce konuşamıyorlar? Bu Türkiye açısından utançtır. İnsanlar düşüncelerini söylerler. Emin olun, telefonla konuşurken 'Acaba biri bizi dinliyor mu?'. Ben söylüyorum, dinliyorlar. Demokrasi temel kavramdır ve 6 lideri bir araya getiren de demokrasi özlemidir."

'İNCE'YE TEKLİF YAPILDI, REDDETTİ'

Ben birinci turda sonucu alacağımıza inanıyorum. Sonuçta sağduyu galip gelecek. Ülke bu halde iken, işsizlik dizboyu iken, gençler iş bulamazken, soğanın tanesi 7.5, 10 lirayı bulmuşken. Bunun bir an önce bitmesi lazım. Son düzlüğe girdiğimizde seçmenin sağduyusuna güveniyorum.

Sayın İnce'yi ziyaret ettiğimiz toplantıda değil ama teklif yapıldı. Ayrıntıya girmek istemem ama kabul edilmedi. İşin özeti; teklif yapıldı.

Bana göre üzerimize düşeni yaptık. Karşı tarafı suçlamak istemem. Bana göre bize düşeni yaptık. Karşı tarafı suçlamak gibi hakkım yok benim. Ben Muharrem Bey'e böyle haksızlık yapmak istemem. Sonuçta beraber çalıştık. Cumhurbaşkanı adayımızdı, grup başkan vekilimizdi. Haksız bir eleştiri yapmak istemem.

Ben Muharrem Bey'in düşüncelerine saygı göstermek zorundayım. 'Niçin böyle düşünüyorsunuz' diye suçlamam asla doğru değil. Büyük ihtimalle 4 adayla gidilecek, bu saatten sonra neyi değiştireceksiniz?

'POLİSLE JANDARMA ARASINDA AYRIM YAPIYOR'

Bu toplumun sağduyusuna güvenin. Birinci turda bu iş biter. Bu işsizlikle nereye gideceğiz? Türkiye'nin bu cehennemden çıkması lazım. Bakmayın saraya, oradakilerin keyfi yerinde. Bir pazara gidin bakalım. Emekliye zam yapıyor, fiyatlara gelen zam çok daha yüksek. O para kur korumalı mevduata gidiyor. Kimin parası o? Bir avuç insanın. Bunlar sözde faize karşı. Sen faize hizmet ediyorsun. Emekli, işçiye bir şey yok. Polisle jandarma arasında ayrımcılık yapıyor. Hangi gerekçeyle polise vermiyorsun? Çifte standart var.

'AĞIRALİOĞLU NEDEN KARŞIMA GELEMİYOR?'

Yanlış yaptığımı düşünmüyorum, ben de insanım, hatam da olabilir. Varsa bir şey sayın Ağıralioğlu gelir Ramazan'dan sonra, oturur konuşuruz. Siyaset kavga etme alanı değil, uzlaşma kültürüdür. Benim farketmediğim eksiğimi de görmüş olabilir.

Niye gelip karşıma bunları söylemiyor? Niye cesaret edemiyor? Akıl alacak şey değil; kimden gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin teröre karşıyız. Bin sefer söyledik. Gidip onlarla sohbet eden, kucaklaşan sensin kardeşim. Hiçbir partiyi dışlamıyoruz. Teröre karşıyız. HDP'li milletvekili TBMM'yi yönetmiyor mu? Her HDP'li Başkanvekili parlamentoyu yönetiyor. Ucuz suçlamalara milletin karnı tok. Kimden gelirse gelsin terör bir insanlık suçudur. Kimden gelirse gelsin.

''ARAŞTIRMAZSAN NAMERTSİN' DİYEMEDİ'

Burada bağıran çağıran Erdoğan, 33 askerimiz şehit oldu. Nefesi Putin'in kapısında aldı. Hani dünya lideriydin. Putin ne yaptı açtı kronometreyi bütün dünyaya kaç dakika beklettiğini gösterdi, sonra içeri aldı. Tek hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti devleti. Afra tafra yapıp suçlamalarına bakmayın. Türkiye Cumhuriyeti devletinde 'Aptal olma' diye mektup alan bir kişi nasıl olur da dünya lideri olur? Tek laf etmeden. Erdoğan beni kızdırma mal varlığını araştırırım dedi Trump. Tek cümle kuramadı. Araştırmazsan namertsin diyemedi. Bana söylesinler, söylesinler şunu derim; araştırmazsanız namertsiniz.

'ORTADOĞU COĞRAFYASINDA TERÖRÜ BİTİRECEĞİZ'

Kahramanmaraş'ta buraya bakanlar, bürokratlar gelip sorunlarınızı dinlediler mi diye sordum. Bakan derdi dinler, çözümü bürokrasi üretir. Diğer birimler bir araya gelecek. Bir daha bu tür felaketler olduğunda kenti, ülkeyi dayanıklı hale getiririz. Bununla ilgili teklif hazırladık. Vallahi billahi devleti nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Ama şeytanın aklına gelmeyen bunların aklına geliyor.

Gitsin, yakalasınlar, mücadele etsinler, biz karşı mı çıktık? Hiç kimse unutmasın, terörle en sağlıklı, en tutarlı mücadeleyi biz yapacağız. Sadece kendi ülkemizi değil bütün bölgeyi terörden arındıracağız. Ortadoğu coğrafyasında terörü bitireceğiz.

'YASALARA UYAN TÜM PARTİLERE SAYGILIYIZ'

Ben yasalara göre kurulan bütün siyasi partilere saygılıyım. Devletin izin verdiği her siyasi partiye saygılı olursunuz. Bir siyasi partiyi suçluyorsanız gerekçeleriniz olması lazım. Devlet izin vermiş. Siyasi parti var mı var. Geçmişi sorgulanacaksa sorgulayacak olan siyasal iktidardır. Teröre bulaştı mı, bulaşmadı mı? Varsa devleti tehlikeye sokacak bir şey ilgili birimler harekete geçer.

Ben partilerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Teröre bulaşmışsa gereğini yaparız. Bugüne kadar pekçok parti kapandı. Ne oldu?

Millet İttifakı olarak yolumuza devam ediyoruz. Bir anlamda 6 partinin seçim bildirgesi var. Cumhur İttifakı'nın böyle bir şeyi yok. Ekonomiyi nasıl düzeltecek, belli değil.

Vatandaş bilir kime oy vereceğini. 4 kişi arasından bir tercih yapacak. Vatandaş oyunu kullanırken vicdanının sesini dinleyip oy kullanırsa bizim açımızdan hiçbir sorun yok.

'GÖREVE GELDİĞİMİZDE 6 AY İÇİNDE RAHATLAMA OLACAK'

2015'te ne dediysek bugün de aynı şeyi söylüyorum. İnsanların hayatında çok şey değişecek. İnsanlar evlerinde rahat oturacak, mutfaklar şenlenecek. Hemen kısa sürede değil. Ama kısa sürede 6 ay içinde rahatlama, ferahlama olacak. Herkes biraz 'şu anda iyi yönetiliyoruz' diyecek. Eleştiri geldiğinde saygıyla alacağız. Önce bir Hasar Tespit Komisyonu kuracağız. Şu anda devletin geliri, gideri, yükümlülükleri nedir bilmiyoruz. 15 gün içinde bize Türkiye'nin bütün yükümlülükleri, Avro, Dolar yükümlülüğümüz nedir? 5'li çeteye ne ödeyeceğiz?

Sağlıklı karar vermenizin temel yolu veriye dayanır. Biz bunun hepsini yapacağız. Ortak mutabakat metninde ilk yapacağımız işlerden biri budur d edik. Ekonomik Sosyal Konseyi hemen oluşturacağız. İşçiler, iş dünyası, sanayi, ticaret erbabını çağıracağız. Bunu yapacağız. Süratli şekilde devlette liyakatı sağlayacağız. Merkez Bankası'nı bilen iç ve dışarıda güven veren bir kişiyi getireceğiz. Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağı ortak hafızamızda var.

Bakanlıkların hangi partiye verileceğine girmedik. Kalkıp da ekonomide şu olacak demek ayrı bir şey. Ben bürokrasiden söz ettim. Bürokrasi likayata dayanacak. İşi ehline teslim etmek zorundasınız. İlk görüşmemizde karara bağladık bunu. Devlette liyakat sisteminin bozulduğunu, devletin çürüme sistemine girdiğini, hemen her alanda rüşvetsiz iş yapılmadığı tablonun ortaya çıktığını konuştuk. 6 lider görüş birliği içindeyiz, yolumuza devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar