Kılıçdaroğlu yayınındaki SADAT reklamı: Neler yaşandı, neden bu kadar tepki çekti?

Kılıçdaroğlu yayınındaki SADAT reklamı: Neler yaşandı, neden bu kadar tepki çekti?
Kılıçdaroğlu'nun katıldığı programda SADAT reklamının verilmesi neden bu kadar tartışma yarattı? SADAT reklamı ve Kılıçdaroğlu geriliminde şimdiye kadar neler yaşandı, konuyla ilgili taraflar hangi açıklamaları yaptı?

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim güvenliğine dikkat çekmek için geçen sene kapısına dayandığı SADAT'ın reklamının, kendisinin Tv100'de çıktığı televizyon programında yayınlanmasına ilişkin tartışma sürüyor. Bir dönem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını da yapan Adnan Tanrıverdi'nin kurduğu SADAT'tan tehditkâr açıklamalar gelirken, Tv100 de olaydan sorumlu tuttuğu reklam yönetimini görevden aldı.

Peki SADAT reklamı neden bu kadar tartışıldı? Şimdiye kadar neler yaşandı?

TARTIŞMA NASIL BAŞLADI?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, TV100 kanalında konuk olduğu "Haftanın Panoraması" programı, 14 Ocak cumartesi akşamı banttan yayımlandı. Uğur Dündar'ın sunduğu program esnasında, başka reklamların yanı sıra Kılıçdaroğlu'nun “Burada terörist yetiştiriliyor” diyerek paramiliter olmakla suçladığı SADAT’ın reklamı da verildi. Bu reklam, kamuoyunun gündemine oturdu ve çok sayıda tepki geldi.

UĞUR DÜNDAR 'BİLGİM YOK' DEDİ

Gazeteci Uğur Dündar, programın yayımlandığı akşam sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, reklamlar konusunda hiçbir bilgisi ve ilgisi olmadığını savundu. Dündar, “Reklam bölümü bir aydır kullanılan SADAT reklamını, yaklaşık 3 saati bulan bizim programın yayınında sadece 8 saniye kullanmış. Televizyon yönetiminin müdahalesiyle kaldırılmış. Ve tekrar ekrana getirilmemiş” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU REKLAMI 'TEHDİT' OLARAK YORUMLADI

Kılıçdaroğlu ise ertesi sabah yaptığı açıklamada reklamı 'tehdit' olarak yorumladı. Kılıçdaroğlu, Twitter paylaşımında "O az kalmış aklınızı alırım sizin, paramiliter artıkları, siz kimi tehdit ediyorsunuz!" çıkışı yaptı.

TV100 İLK AÇIKLAMASINDA TOPU REKLAM SERVİSİNE ATTI

TV100'ün Genel Yayın Yönetmeni Alican Değer, tepkiler üzerine açıklama yaptı ve topu reklam servisine attı. Açıklamada, "Böylesine politik göndermeleri ve entrikal incelikleri bilmeyen reklam servisimiz SADAT reklamını zaman zaman programların içerisine koyarak görevini yapıyordu" denildi. Değer, şöyle devam etti:

"Evet yasadışı olmasa bile bu politik anlamda bir hatadır. Ancak reklam servisimizin siyasi bilgi eksikliği yüzünden Sayın Uğur Dündar'ın, hele hele de Sayın Kılıçdaroğlu'nun hedef alınması kabul edilemez."
Değer'in açıklamasının tamamına şurada ulaşılabilir.

SADAT BAŞKANI 'PLANLI BİR REKLAM' OLDUĞUNU AÇIKLAYIP 'GOL' DEDİ

Kanalın genel yayın yönetmeninden gelen 'politik bir hata' savunmasına rağmen, SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi söz konusu reklamı bilinçli olarak verdiklerini söyledi. Tanrıverdi, Kılıçdaroğlu'nun yayına çıkacağı tarihin "CHP'den bir hanım kardeşimiz" tarafından kendilerine verildiğini iddia ederek bunun 'planlı' bir reklam olduğunu belirtti. Tanrıverdi, reklamı vermek için kanal planlamalarını değiştirdiklerini de açıkladı.

Tanrıverdi sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Etkili reklam için @halktvcomtr veya @tele1comtr planlıyorduk. Hafta ortası CHP'den bir hanım kardeşimiz Kılıçdaroğlu'nun Dündar'la yapacağı programın Cumartesi yayınlanacağı bilgisini verince kanal planlamamızı değiştirmek zorunda kaldık” diye yazdı. Tanrıverdi ayrıca, “Reklam departmanımız 1.500 TLlik bir reklam vererek bu reytingi güzel bir PR çalışmasına döndürmüş. Tebrik ederim” dedi.

Tanrıverdi, Serdar Arseven'in SADAT reklamıyla ilgili bir paylaşımına da "Serdar bey, yıllardır agresif/çarpıcı reklamlar yapmadığımız için eleştiriliyorduk. Reklam departmanımız da buna çok içerliyordu. Gol mü olmuş" dedi.

TV100'DEN YENİ AÇIKLAMA: SADAT'IN AHLAKA SIĞMAYAN TWEETİ

Bunun üzerine, TV100 yönetiminden yeni bir açıklama geldi. Tanrıverdi'ye tepki gösteren kanal, ayrıca reklam genel müdürü ve yayın sorumlusunun işine son verildiğini duyurdu.

TV100'ün Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kanalımız Tv100’de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yayını sırasında dikkatsizlik ve özensizlik sonucu yayına giren 8 saniyelik SADAT reklamı nedeniyle siyasi bir fırtına koparılmak istenmektedir. Kanalımız Tv100, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Uğur Dündar ile birlikte bu olayın mağdurları arasındadır. SADAT yetkililerinin “Gol” diye attıkları ahlaka sığmayan Tweet’den yola çıkarak bir operasyona hedef olduğumuz ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Reklam Genel Müdürü ve yayın sorumlusunun çıkışı verilmiştir. Böylesi bir olayın tekrar etmemesi için de bütün önlemler alınmıştır. Üzgünüz" denildi.

TV100'ÜN PATRONU İLE ÇAKICI'NIN FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKTI

Bu açıklamalar trafiği ile eş zamanlı olarak, CHP liderini iki yıl önce tehdit eden suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın TV100'ün patronu Necat Gülseven ile fotoğrafı da ortaya çıktı. Fotoğrafın Çakıcı tarafından Twitter'da 12 Kasım 2020'de "Alaattin Çakıcı, Four Seasons otelde dostlarıyla akşam yemeğinde birlikteler. Necat Gülseren, Cihan Çakıcı, Tevfik Karaaslan, Veysi Nazlıcan" notuyla paylaşıldığı görüldü.

akici.jpg
Gülseven, fotoğrafta soldan üçüncü sırada.

REKLAM KAÇ KERE YAYINLANDI?

Bir diğer tartışılan konu da reklamın kaç kere yayımlandığı. TV100 yönetimi, “8 saniyelik gözden kaçan reklam" açıklaması yapmıştı. Uğur Dündar'ın da ilk açıklaması bu yöndeydi.

Ancak Kemal Kılıçdaroğlu yayını sırasında, reklamın kanal yönetiminin iddia ettiği ettiği gibi bir kez değil, tam altı kez yayınlandığı ortaya çıktı.

RTÜK'E İNCELEME ÇAĞRISI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) CHP'li üyesi İlhan Taşcı Üst Kurul’a inceleme çağrısı yaptı. Taşcı, sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı: “CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yayındayken tehdit edercesine silahlı-paramiliter bir yapının reklamını yapmanın anlamı açıktır! Hele ki Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu yapıya karşı mücadelesi ortadayken. Vahim durum ‘8 saniyelik’ bir şey diye geçiştirilemez. RTÜK incelemeli.”

SADAT REKLAMININ VERİLMESİ NEDEN BU KADAR TARTIŞILDI?

Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Mayıs 2022'de sürpriz bir biçimde SADAT'ın İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan merkezinin önüne gitmişti. Sandık güvenliğine dikkat çeken ve SADAT konusunda uyarılarda bulunan Kılıçdaroğlu'na çok sayıda CHP'li vekil de eşlik etmişti.

CHP lideri, burada yaptığı açıklamada "Önünde bulunduğumuz SADAT paramiliter bir kuruluştur... Burası terörist yetiştiren bir kurumdur" demiş, "Seçimi gölgeleyecek, seçimin güvenliği sarsacak herhangi bir şey olursa sorumlusu burasıdır ve Saray'dır" ifadelerini kullanmıştı.

SADAT'A NEDEN 'PARAMİLİTER' SUÇLAMASI YAPILIYOR?

Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SADAT) kendisini "savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren şirket" olarak tanımlıyor. SADAT 28 Şubat 2012 tarihinde emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ve 23 emekli subay ve astsubay tarafından kuruldu. SADAT’ın Arapçada "seyitler" anlamına geldiği için bu ismin seçildiği ifade ediliyor. Adnan Tanrıverdi, Ağustos 2016'da Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atandı ve özellikle savunma alanında, Erdoğan'ın en önemli danışmanlarından biri oldu.

SADAT hakkında kurulduğu günden bu yana farklı iddialar dile getiriliyor.

Bu iddiaların en öne çıkanı ise El Kaide'nin eski Suriye kolu olan ve artık Türkiye'nin de 'terör örgütleri' listesinde yer alan El Nusra'ya silah taşıdığı yönünde. SADAT yönetimi ise Suriye’de herhangi bir eğitim veya örgütlenme faaliyetinde bulunduğuna dair iddiaları yalanlıyor.

Sedat Peker 30 Mayıs'ta yayınladığı videoda, "MİT tırları yakalandığında içindekilerin (silahların) Türkmenlere ihtiyaç için gittiğini düşünüyordum. Fakat bu silahların yollanması meselesini TSK'nın ve MİT'in değil, SADAT'ın içindeki bir ekibin organize etti. Kendi üzerinden gönderilen bu malzemelerin Türkmenlere değil, El-Nusra'ya gönderildiğini..." demişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de 2018 yılında silahlı eğitim kamplarından söz ederek SADAT'ı şu sözlerle işaret etmişti: "Son dönemde üniformalar uzun namlulu silahlarla bazı kişiler ortalıkta dolaşıyor. Bunlarla ilgili çok önemli iddialar var" diyen Akşener, "Örneğin Tokat ve Konya'da silahlı eğitim kampları bulunduğunu duyuyoruz, bu iddialar söyleniyor. Araştırılırsın ve bize bilgi verilsin. Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var. Bunlardan birisi de Sadat diye bir yapı. İnanın Sadat da diğer yapılar da benim için toz zerresidir. Bu malum yapılar insanları çatışmaların içerisine sürükleyecekler. Şimdiden uyarıyorum ve önlem alınmasını istiyorum."

DENİZ POYRAZ'IN KATLEDİLDİĞİ HDP SALDIRISINDA DA ADI GEÇMİŞTİ

SADAT’ın ismi HDP İzmir İl Başkanlığı’na saldırıp Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’le de gündeme gelmişti. Gencer’in Suriye’de SADAT tarafından eğitildiği iddia edilmişti.

Bugüne kadar söz konusu iddialara yönelik herhangi bir hukuki soruşturma açılmadı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar