Kobanê Davası: Yargılanması gereken ‘düştü düşecek’ diyendir

Kobanê Davası: Yargılanması gereken ‘düştü düşecek’ diyendir
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kobani düştü düşecek’ sözünün eylemleri başlattığını söyleyen Yeşil Sol Parti Milletvekili Ali Bozan, Kobanê Davası'nın hukuki olmadığı belirtti. Bozan, ‘Yargılanması gereken 'Kobani düştü düşecek' sözünün sahibidir’ dedi.

Artı Gerçek - Kobanê kentine dönük 2014'te gerçekleşen IŞİD saldırılarına karşı Türkiye kentlerinde başlayan eylemler nedeniyle 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılaması devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu siyasetçiler hakkında açılan davanın 27’nci periyot duruşması dün başladı.

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde yapılan yargılamaya bugün devam edilecek. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan, başından bu yana takip ettiği davayı değerlendirdi. Bozan, savcılığın 5 bin 268 sayfalık mütalaasına karşı avukatların süre taleplerinin kabul edilmediğine işaret ederek, davanın "özel" olarak yürütüldüğünü söyledi.

‘SAVUNMALARINA YÖN VERMEYE ÇALIŞAN BİR HEYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Dün görülen duruşmada yargılanan siyasetçilerin dosyaya giren yeni evraklara dair beyanda bulunduğunu söyleyen Bozan, mahkeme başkanın sürekli müdahale ettiğini belirtti. Bozan, “Yargılanan siyasetçilerin sözlerini kesen ve savunmalarına yön vermeye çalışan bir heyetle karşı karşıyayız. Nisan 2021 tarihinde bu yana bu yargılama başlamış ve o günde bu yana yaşanan hukuksuzlar aynen devam ediyor. Maalesef savunma hakkı kısıtlanıyor ve adil yargılanma yapılmıyor. Özel oluşturulmuş bir mahkeme heyetiyle yargılama yapılıyor. Tek başına bu durum bile burada hukuki yargılama yapılmadığını gösteriyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kobani düştü düşecek" sözlerinden sonra eylemlerin başlattığını hatırlatan Bozan, yargılanması gereken asıl kişinin söz konusu sözün sahibi olduğunu söyledi. Bozan, "7 Ekim 2014 tarihinde Erdoğan ‘Kobani düştü düşecek’ demişti. Esasen burada yargılanması gereken bu sözün sahibidir" ifadelerini kullandı.

‘KOBANÊ DAVASI POLİTİKTİR’

Mahkeme heyeti hızlı bir şekilde siyasetçilere ceza vermek istediğini belirten Bozan, şunları söyledi:

"Mahkeme, genel seçimler öncesi bu dosyayı karara bağlamak ve siyasetçileri ceza vermek istiyordu. Fakat kararı genel seçime yetiştiremediler. Bugün de aynı o tavır içerisindedirler. Yukardan alınan talimat doğrultusunda kesintisiz bir şekilde duruşma yapmak istiyorlar. Kobanê Davası ne insanidir ne de hukukidir. Her gün dosyaya yeni evraklar ekletiliyor. Tutuklu siyasetçiler bir yandan mütalaaya karşı savunmalarını hazırlarken, diğer yandan sistematik olarak dosyaya giren evrakları incelemeye çalışıyor. Yargılama en başından bu yana politik bir şekilde yapılıyor. Kobanê Davası’nın gidişatını kesinlikle siyaset kurumu belirleyecektir."(MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar